gfhs logotype c

Head.Ella2015

Kursens mål

 

Ella-linjen är en musikutbildning för kvinnor och transpersoner. Kursen vänder sig till studerande som vill utvecklas inom pop-/rockgenren.

 

Möjlighet ges att utmana sin kreativitet och lust till eget skapande och de studerande kan sedan gå vidare med musiken på egen hand eller söka vidare till andra utbildningar.

 

Utbildningen har ett genusperspektiv.

Mer om kursen

Information

Ella Music-utbildningen

Ella Music-utbildningen är en musikutbildning med två inriktningar som vänder sig till kvinnor och transpersoner. Utbildningen är för dig som vill spela, framföra, skriva och producera musik i en kreativ lärandemiljö där vi lägger vikt vid att förändra normer inom musik och film.

Du väljer mellan två inriktningar på Ella Music-utbildningen. Den ena är Ella Pop-/Rock – att spela tillsammans i grupp och framföra musiken live på scen. Nytt för i år är att vi också erbjuder Ella Composer – att skriva musik för film och media.

Ella Pop/Rock och Ella Composer är ettåriga utbildningar med möjlighet till ett andra projektår. Efter genomgången utbildning kan du välja att söka vidare till andra utbildningar eller fortsätta med musiken på egen hand. Musikhuset Ella ligger precis vid havet där du får vistas i en inspirerande miljö tillsammans med andra studerande från hela landet. Som studerande får du tillgång till välutrustade repetitionslokaler, arbetsdatorer med musikprogrammet Pro Tools samt vår fina musikstudio.

Välkommen med din ansökan!

 Ella2

Ella Pop-/Rock

Tyngdpunkten i Ella Pop/Rock är att spela i grupp och framföra musiken live på scen.

Under första året får du spela musik ur olika tidsepokrar och genrer, göra egna låtval samt spela eget skrivet material. Vi arbetar i block där målet är spelningar, turnéer och studioinspelningar som du får verktyg till att producera i projektform. Ämnen som ingår är ensemble, instrumental- och sånglektioner, ljudteknik, musikprogrammet Pro Tools, studioinspelning, musikteori, låtskrivning, scenframställan, genus/intersektionalitet, branschkunskap, kommunikation. Du söker med ett huvudinstrument – trummor, elgitarr, elbas, klaviatur/keyboard eller sång.

Delar av undervisningen bedrivs i projektform och vissa delar har även båda inriktningarna gemensamt. Därutöver har vi även ett brett nätverk gör flera produktionssamarbeten med arrangörer i branschen. Utöver den schemalagda tiden får du räkna med att även lägga ned egen tid.

Ella Pop-/Rock åk 2 – projektår

Under projektåret får studerande vid Ella Pop-/Rock möjlighet att utveckla egna band/musikprojekt med fokus på eget skrivet material, spelningar/turnering samt producera och spela in en skiva som slutprojekt. 

Ansökan

Till din ansökan behöver du skicka ett personligt brev och ett musikprov som består av två videoklipp där du framför ditt huvudinstrument. Se anvisningar. 

Ella

Ella Composer – att skriva musik för film och media

Tyngdpunkten i Ella Composer är att du får kunskaper om hur du skriver musik mot bild. Under åk 1 studerar du olika tidsepokrar och genrer inom filmmusik. Vi ser filmer och analyserar musikens funktion. För att komponera musik för film behöver du både musikaliska, dramaturgiska och tekniska kunskaper vilket du får lära dig under utbildningen. Du får också lära dig olika kompositionstekniker och arbetsmetoder. Ämnen som ingår komposition, arrangering, musikteori, dramaturgi, ljudteori, musikprogrammet Pro Tools, studioinspelning, genus/intersektionalitet, ensemble, kommunikation, branschkunskap, bildhantering.

Delar av undervisningen bedrivs i projektform och vissa delar har även båda inriktningarna gemensamt. Möjlighet finns till samarbete med folkhögskolans FilmCrew- och Story-utbildningar. Därutöver har vi även ett brett nätverk och kommer ha samarbeten med branschen. Utöver den schemalagda tiden får du räkna med att även lägga ned egen tid.

Ella Composer åk 2 – projektår

Under projektåret får studerande vid Ella Composer fördjupa sig i att skriva musik för ett specifikt projekt, exempelvis kortfilm, dokumentärfilm etc.

Ansökan

Till din ansökan behöver du skicka ett personligt brev och ett musikprov som består av en egengjord komposition/soundscape om 3 minuter. Se anvisningar.

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri men som studerande vid Ella Pop-/Rocklinje betalar du en avgift på 2.500 kronor per läsår för teknik och material. Kostnaden kan delas upp månadsvis under läsåret. Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Kontaktperson

LiseAxelsonLise Axelson, linjeledare och lärare
0498-20 38 80, 070-294 22 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ @EllaMusicEducation på Instagram!

Bra att veta

  • Plats: Fårösund
  • Kurstid: 27 aug 2018–5 juni 2019
  • Sista ans.dag: 30 april
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1–2 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  • Ämnen som ingår: Ensemblespel, Instrumentallektioner, Låtskrivning, Musikteori, Gehör, Genus och Musik, Ljudteknik/Studioinspelning, PA-ljud, Egen övningstid, Projekt, Scenframställan, Konserter, Branschkunskap, Gruppkommunikation, Gästlärare, Temadagar, Studiebesök

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Ella Pop & Rocklinje. OBS! Ej originalhandlingar!

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

Betyg 

- Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

- Musikprov med en video eller demo

 

Musikprov till inriktningen Ella Pop-/Rock 

Du skickar två videofiler där du framför ditt huvudinstrument varav minst en är en känd cover, alternativt skicka länkar där det är möjligt för oss att lyssna. Du får gärna därutöver skicka klipp med biinstrument eller annat som du vill komplettera med.

 

Musikprov till inriktningen Ella Composer för film och media

Vi vill att du skickar en 3 minuters egengjord komposition - exempelvis med någon filmisk inriktning, kan även vara soundscape – bygge med ljud och musik. Formatet behöver vara mp3 eller wav, alternativt skicka en länk där det är möjligt för oss att lyssna. Obs endast en fil -  vid flera kompositioner – lägg ihop dem till en fil så att det blir max 3 minuter.

 

Antagning

 

Efter att vi fått din ansökan får du en bekräftelse per mail. Från inkomna ansökningar görs ett urvaI som går vidare till telefonintervjuer innan slutligen beslut om antagning görs.Intervjuerna kommer att pågå under tiden 5-17 maj 2018.

Besked om antagning skickar vi ut senast vecka 20. Du får besked på mail via Schoolsoft. Från inkomna ansökningar görs ett urval som går vidare till telefonintervjuer innan slutligen beslut om antagning görs.

 

Beställ personbevis här

Ansök här

 

Antagningskrav

 

Antagningskrav på Ella Pop-/Rock

– Grundläggande musikaliska kunskaper

– Lust och motivation till musikalisk utveckling, både i grupp och individuellt

– Lust och motivation till personlig utveckling

– Mål och drömmar

– Minst 18 år

 

Antagningskrav på Ella Composer

– Grundläggande musikaliska kunskaper

– Stort intresse av att skriva musik för film och media

– Lust och motivation till musikalisk och personlig utveckling

– Mål och drömmar

– Minst 18 år