gfhs logotype c

header enter

Kursens mål

 Kursen riktar sig till dig som vill komma igång med studier igen men tycker att det blir svårt att gå direkt till en av de vanliga kurserna på allmänna linjen.

 

Målsättningen är  att deltagarna, genom folkhögskolestudier, ska hitta en fungerande vardag.

Enter – en kurs på allmänna linjen

Den här kursen riktar sig till dig som bor och är skriven på Gotland och har diagnosen Aspergers syndrom eller annan diagnos inom ett högfungerande autismspektratillstånd. För att studera på folkhögskolan ska du fylla minst 18 år under det kalenderår som du söker till.

Enter är en del av allmänna linjen och det är möjligt att studera på allmänna linjen mellan 1 och cirka 4 år beroende på vilken skolbakgrund du har. Studierna kan leda fram till behörighet att söka vidare till högskola, yrkeshögskola och andra eftergymnasiala utbildningar.

Precis som för andra deltagare på allmänna linjen kan du söka till den här kursen av olika skäl:

Du vill kanske komma igång med studier igen men tycker att det blir svårt att gå direkt till en av de vanliga kurserna på allmänna linjen. Kanske är det för att ta dig ut, komma igång, hitta en fungerande vardag som du vill pröva folkhögskolestudier. Det kan bli första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans till att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

enter2016fotoMarika

Mer om kursen

Du kommer att gå i en klass med cirka femton deltagare. Vi är tre personer som arbetar på Enter, men du har också olika ämneslärare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Ditt schema planeras så att det ska passa just dig och gruppen. Så långt det är möjligt försöker vi ta hänsyn till dina önskningar och behov.

Enter har ett eget hus, Flygeln, på folkhögskolans område.

Skoldagarna startar som tidigast klockan nio och pågår tills omkring klockan 15. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre, någon kan vara kortare.

Om ämnena

De ämnen som du kan välja bland på grundskole- eller gymnasienivå är svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap, historia och psykologi. Vi har även pass med hälsa/motion samt uppföljning av studierna.

Ibland har vi särskilda Enterdagar som innebär allt ifrån att göra studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer. 

Om boende och praktik

För dig som vill bo på skolan finns ett internat med helpension, men man kan också pendla till och från Hemse. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan.

Vi som arbetar på den här linjen tror att tiden på folkhögskolan kommer att ge dig ökade möjligheter att gå vidare in i ditt liv och din framtid med nya kunskaper och en stärkt självkänsla.                                       

Kostnader

Under fliken KOSTNADER på hemsidan kan du läsa om de kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Kontaktperson

PO webbPer-Olof Sahlberg, linjeledare Allmänna linjen och biträdande rektor
Tel 070-447 68 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 28 aug 2017 - 17 maj 2018
  • Sista ans.dag: Löpande ansökan
  • Studietakt: 100 %
  • Längd: 1-4 år
  • Studiestödsnivå: Grundskole- eller gymnasienivå (A1)
  • Ämnen som ingår: Svenska, Engelska, Matematik, Historia, Naturkunskap, Samhällskunskap, Psykologi, Religion

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via vår ansökningsblankett.

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Enter. OBS! Ej originalhandlingar

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

Betyg

- Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

Antagning 

Efter att din ansökan kommit in till oss tar vi kontakt med dig och kallar dig till ett intervjusamtal på folkhögskolan. Samtalet kommer bland annat att handla om dina tidigare erfarenheter av studier, om din planering och om din motivation. Samtidigt kan vi informera om studierna här, om skolan och om studiefinansiering.

Du är välkommen att boka ett besök på folkhögskolan eller ta telefonkontakt, om du vill veta mer om skolan.

 

Ansökan stängd