gfhs logotype c

Filmcrew

Kursens mål

 

År 1:

Målet är att efter avslutad utbildning ska de studerande ha uppnått god insikt i, och kunskap om olika specialhantverk inom film- och TV-produktion. Utbildningen ska ge ökad förståelse för det samarbete som krävs för att ingå i ett film- eller tv-team.
En god grund för fortsatta studier eller vidare arbete inom film och TV-branchen.

År 2:

Efter avslutad utbildning ska den studerande fått:
- Kunskap i idéutvecklingsprocesser: hur man skapar, värderar, förverkligar, vidareutvecklar eller överger idéer inom projektets verksamhetsområde.
- Grundläggande projektmetodik: hur man formulerar mål, planerar, organiserar och fördelar ansvar, genomför, presenterar och utvärderar ett projekt.
- Praktisk erfarenhet av att ta ansvar för och medverka vid film- och TV-produktion
- Kunskap och erfarenhet av att leda processer inom film- och TV-produktion
- God insikt i och kunskap om olika specialhantverk inom film- och TV-produktion
- Ökad förståelse för det samarbete som krävs för att ingå i ett film- eller TV-team
- En god grund för arbete inom film- och TV-branschen
- Kunna arbeta inom den specialinriktning du valt i utbildningen

FilmCrew - yrkesutbildningen med skarpa produktioner

FilmCrew-utbildningen är en 2-årig yrkesutbildning med skarpa filmproduktioner. Utbildningen är perfekt för dig som vill frilansa som filmarbetare i Sverige och utomlands. Efter två år har du meriter som ansvarig för en del av en produktion!

Vi vänder oss till dig som:

      • vill jobba med film och TV-produktion

      • är intresserad av att få en insikt i hur olika funktioner samverkar i en professionell film- eller TV-produktion

FilmCrew-utbildningen år 1    

Det första året innehåller skarpa produktioner där du som studerar får en inblick i film- och TV-produktion. Utbildningen har samarbeten med film- & tv-branschen och under våren ingår LIA (Lärande i arbete).

För undervisningen svarar kursansvarig lärare samt yrkesverkssamma gästlärare från branschen. Året innehåller praktiskt arbete varvat med teoretiska genomgångar och egna studier, samt 7 veckor förlagd arbetspraktik inom film och TV.

Under de praktiska produktionsveckorna medverkar du som studerande i produktioner som drivs via kursledaren eller av en extern produktion. Under utbildningsåret får du en övergripande erfarenhet och insikter inom nedanstående områden:

Statistansvarig

C-Foto / Passare

Inspelningsledare

Scripta / Produktionsledare

Rekvisita

Ljud / Musik – en teoretisk inblick

Platschef

Kostym och smink – teoretisk inblick

SFX

Redigering  - arbete sker i AVID redigering

Ljus

Filmmanus – att läsa och förstå utifrån arbetsroll

   

FilmCrew-utbildningen år 2

År två är ett fördjupande, praktiskt inriktat år i film- och TV-produktion. Under detta år driver du som deltagare skarpa produktioner, antingen via praktik på externa produktioner eller genom utbildningens egna produktioner. Det innebär att varje år blir unikt.

Utbildningen ger kunskap och färdighet i alla processer och moment inom filmproduktion; från bland annat B-foto, smink, kostym, scenografi, ljud och ljus till processer kring sälj- och producentkunskap. Genom att arbeta i en skarp produktion får du möjlighet att specialisera dig inom ditt intresseområde. 

Under året arbetar vi med produktion av antingen TV-serie, novell, kort- eller långfilm. Hela året är en inspelningsprocess där vi, i skarpt läge, lär oss. Vi tar god tid på oss och leder tillsammans olika delar mot vision och mål för varje enskild produktion.

Varje kursdeltagare får en egen roll i produktionen utifrån intresse. Tillsammans med ansvarig lärare kommer vi fram till vilken yrkeskategori den studerande ska fördjupa sig i under åk 2.

Dessa är exempel på fördjupningsområden:

Rekvisita

Dekorsnickare

 

Scenograf

Kostym

 

B-foto

Scripta

 

Ljus

Ljud/Ljuddesign

 

FAD

Redigering

 

Produktionsledare

 

 

 Året ger dig en unik möjlighet att i en lärande situation utvecklas och få erfarenhet för vidare arbete i filmbranschen.

Filmstudion Kustateljén

Gotlands folkhögskola är en del av Kustateljén där ett unikt filmkluster växer fram. FilmCrew-utbildningen har tillgång till en fantastisk inspelningsstudio om 3.360 kvm där vi har möjlighet att bygga upp både interiörer och exteriörer. Snickeri och smidesverkstad finns i Kustateljén liksom teknik, ljud, ljus och möjlighet till för- och efterbearbetning av film. I Kustateljén möts varje dag många filmarbetare och i Fårösund finns en hel stab av filmarbetare med olika kunskap och kompetens. När andra skarpa produktioner kommer till Kustateljén samverkar vi och deltar med våra utbildningars kompetenser.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. Alla studerande på FilmCrew-utbildningen betalar en fast kostnad (studiematerial) om 6 000 kronor/läsår för kostnader i samband med produktioner.

För kostnader som mat, resa och logi i samband med produktioner och praktik betalar du mellan 6 000 och 8 000 kronor. Kostnaden är beroende av vilken produktion som kommer att göras.

Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan och hur kostnaderna fördelas på olika betalningstillfällen.

Kontaktperson

kaveKave Raufi, linjeledare och lärare
tel 073-680 58 81
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

 

Bra att veta

  • Plats: Fårösund
  • Kurstid: 28 aug 2017 - 7 jun 2018
  • Sista ans.dag: Stängd ansökan
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 2 år
  • Studiestödsnivå: Eftergymnasial nivå (B1)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via vår ansökningsblankett.

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Filmcrew:

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg från genomgångna skolor

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

Antagning

 

Efter att ansökningstiden gått ut görs ett urval (utifrån ansökningarna) av sökande som intervjuas personligen eller via telefon. Därefter antas de sökande och besked om antagning ges i månadsskiftet juni-juli. 

 

Ansökan stängd