gfhs logotype c

header foto

Kursens mål

 

Målet med Fotolinjen är att de studerande efter fullgången utbildning ska vara förberedda för studier i fotografi på yrkeshögskola/högskola, samt att kunna arbeta som fotografassistent. Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att lära dig grundläggande färdigheter både inom det tekniska och det bildteoretiska området.

Mer om kursen

Fotolinjen - en yrkesförberedande utbildning för dig som vill jobba med fotografi

 

Det gotländska ljuset....Holmhällar 2013 075 Anna E

Gotland har en stark dragningskraft, speciellt på konstnärer och bildskapare. Det har med ljuset att göra - det magiska gotländska ljuset. Fotografi som i så hög utsträckning handlar om att lära sig fånga ljuset, är därför en mycket väl vald plats att ägna sig åt fotografiska studier på. Så varför inte välja Fotolinjen Hemse och Gotland!


Fotolinjen är en 1-årig grundläggande fotoutbildning. Vi har som målsättning att du som deltagare ska få möjlighet att lära dig grundläggande färdigheter både inom det tekniska och det bildteoretiska området.


Moment som ingår är bland annat: analog kamerateknik (från småbild till storformat) och digital kamerateknik, digital bildhantering, avancerad retusch, ljussättning i studio och på location, att arbeta med blixt, utskriftshantering och utställningsteknik. Samt svartvit mörkrumsteknik och kopiering, bildanalys, bildkomposition och fotohistoria. Du som antas till Fotolinjen förväntas ha en stark egen drivkraft, kunna arbeta självständigt och fungera väl i grupp.

Fotolinjens projektår

Fotolinjen har också ett påbyggnadsår i form av ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan t ex vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig! För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper i fotografi motsvarande Fotolinjens åk 1. Vill du veta mer? Kontakta linjeledare Tove Sjögren, se nedan. Kursplanen hittar du här!

 

foto3.jpgMer om Fotolinjen

Vi hjälper dig att utveckla ditt bildberättande och ”pratar” mycket bild, både enskilt och i grupp. Vi fördjupar oss i bildanalys, bildkomposition och fotohistoria vilket är till stor hjälp när vi sedan jobbar praktiskt med att skapa bilder som kommunicerar. Viktigt för oss är också att uppmuntra din experimentlusta.

Under året bjuder vi hit gäster, yrkesverksamma fotografer inom olika genrer. De berättar om sitt arbete, både i föreläsningsform och i workshops. Vi har bla haft besök av Thron Ullberg (porträttfotograf med inriktning analogt storformat) Maria Friberg, Helene Schmitz, Martina Hoogland Ivanow och Julia Peirone (gestaltande fotografi), Maja Suslin och Sören Andersson (sportfoto/pressfoto), Donald Boström, Kalle Melander (dokumentärfotografi), Peter Wiklund (Pinhole).

Efter att du har studerat ett år på Fotolinjen är du förberedd för studier i fotografi på yrkeshögskola eller högskola, eller för att arbeta som fotoassistent. På folkhögskolan får du dygnet-runt-tillgång till välutrustade och rymliga lokaler. Vi har en fin studio med bra takhöjd och dagsljus från norr samt en nyutrustad datasal. Vi har också att klassiskt analogt fotolabb för svartvit kopiering. Storformatskrivare för utställningsproduktion. Dessutom ett välfyllt bibliotek med fantastiska fotoböcker.

Flera av våra tidigare studerande har fortsatt sina studier på t ex Nordens fotoskola Biskops Arnö (YH), Bildbehandlare på Fotoskolan Stockholm, Gamleby (YH), Fotoskolan Göteborg (YH), Fotohögskolan Valand. Flera har också valt att gå fotografiska utbildningar i andra länder, som i School of Photography i San Francisco, Glasgow School of Art och Queensland College of Art, Australien. Många är idag egna företagare eller arbetar som assistenter hos olika väletablerade fotografer.

Om undervisningenFotooMusik.MIV

Undervisningen sker både i form av teoretiska och praktiska genomgångar av olika fotografiska metoder, samt individuell handledning i ditt bildskapande. Delar av kursen består av eget framställande av bilder som planeras tillsammans med lärare. I kursen ingår gemensamma redovisningar av dina fotografiska bilder där vi går igenom och diskuterar ditt arbete.

Vi har 20 timmar lärarledd undervisning i veckan. Lektionerna är fördelade på bildredovisningar, teknikgenomgångar, mörkrumsarbete, digital bildbehandling/retusch, arbete i studion samt fotografins historia och samtid. Dessutom ingår Gotlands natur och kultur som en integrerad del i utbildningen. Tillsammans med våra studerande bjuder vi in några framstående fotografer som gästföreläsare. Vi brukar även göra en tur till huvudstaden för att gå på utställningar, göra arbetsplatsbesök samt träffa någon spännande fotograf och gå på Fotomässan.

På höstterminen behandlar vi grunderna för fotografisk kommunikation. Du lär dig hantera din kamera, att exponera under olika ljusförhållanden, framkalla och kopiera svartvita bilder samt digital bildhantering. Vårterminen ägnas till stor del åt att utveckla ditt eget bildskapande, med tyngdpunkt på gestaltande fotografi. Vårterminen innehåller även en kortare praktikperiod då du antingen arbetar med ett eget projekt eller gör arbetslivspraktik.

Kursen avslutas med en slututställning på Gotlands konstmuseum. Utställningen brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.

Kostnader för att studera på Fotolinjen

Du som antas till Fotolinjen betalar 4.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial. Fotolinjens studerande köpte under föregående läsår dessutom film, foto-/utskriftspapper, specialkemi mm för cirka 25 000 kr/studerande. Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

tovesjogrenKontaktperson

Tove Sjögren, kursansvarig och lärare
tel 070-788 78 94
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 28 aug 2017 - 17 maj 2018
  • Sista ans.dag: Ansökan stängd.
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1-2 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  • Ämnen som ingår: Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonomi

Ansökan och antagning

 
Ansökan

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via vår ansökningsblankett.

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Fotolinjens grundår. OBS! Ej originalhandlingar!

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg 

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

- 5 bilder bifogade i webbansökan eller skickade via post

 

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Fotolinjens projektår:

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg 

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

En projektbeskrivning där du utförligt beskriver vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt

- Skisser, fotografier och exempel från ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst

Antagning 

Den 23 maj har vi informations- och antagningsdagen på folkhögskolan i Hemse för sökande till Fotolinjen. Då har du som sökt utbildningarna och kallats till intervju möjlighet att komma hit och bekanta dig med skolans miljö och förutsättningar.  På antagningsdagen kommer vi att genomföra enskilda intervjuer som tar ca 15 min/person. Därutöver ni kommer att får några praktiska fotouppgifter att lösa. Ta med egen kamera!

Mer information om antagningsdagen får du som kallas till intervju i en separat kallelse som skickas ut i början av maj. Besked om antagning eller reservplats kommer i början av juni.

 

Ansökan stängd

Du kan även läsa mer om antagning här!