Social vård och omsorg Hemse

Social vård och omsorg är en utbildning för dig som vill arbeta med människor inom vård och omsorg.

Utbildningen ger kompetens att arbeta som vårdbiträde. Vanliga arbetsuppgifter är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, att handla med mera. 

Utbildningen kan även ge grundskolekompetens.

Hemse
100%
1 år

 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå:  Grundskolenivå A1gr

 • Viktiga datum

  Ingen kurs i social vård och omsorg HT 2021

Om utbildningen

Utbildningen tar upp ämnen inom bland annat vård- och omsorgsarbete, hygien, skyddsutrustning, etik, kultur, regelverk, funktionsvariationer och arbetsmiljö.

I kursen ingår även att du läser svenska, matematik, engelska och samhällskunskap på grundnivå. 

Under vårterminen ligger fokus till stor del på praktik. Då får du på olika arbetsplatser träffa och arbeta tillsammans med vårdpersonal och brukare.

Om du efter slutförd utbildning fått behörighet på grundnivå i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap får du ett intyg från folkhögskolan att du har förutsättning att tillgodogöra dig studier på gymnasienivå.

Målet med utbildningen

Målsättningen är att deltagarna ska ges möjlighet att skaffa sig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och möjlighet att söka jobb inom social vård och omsorg som vårdbiträde.

Behörigheterna är motsvarande grundskola. Målsättningen är även att få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Unbildningen innehåller

Förkunskaper

Kommunikation är något av det viktigaste inom vården, och för dig som har ett annat modersmål än svenska kommer kursen att innehålla mycket språkträning.


För att bli antagen ska du minst ha slutfört SFI nivå C.

Vad du får för yrkeskompetens

Social vård och omsorg ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som du behöver för att arbeta inom några av landets kanske viktigaste yrkeskategorier. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta tillsammans med människor inom äldreomsorg, boendestöd eller som personlig assistent.

Behörighet och studieomdömen

Behörighet

Social vård och omsorg kan ge dig grundskolekompetens. Om du efter slutförd utbildning fått behörighet på grundnivå i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap får du ett intyg från folkhögskolan att du har förutsättning att tillgodogöra dig studier på gymnasienivå.

Mer om behörighet för att studera vidare på fokhogskola.nu

Studieomdömen

När du gått ett helt läsår får du ett studieomdöme. Det är folkhögskolans egen form för bedömning av deltagarnes förmåga till vidare studier.

Mer om studieomdöme och behörighetsintyg på folkhogskola.nu

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.


Att arbeta som vårdbiträde


 • Personer sitter i klassrum och tittar mot katedern. Där syns ryggarna på lärare som gestikulerar åt klassen. Foto.
 • En person sitter och tittar uppmärksamt på lärare som står bredvid. Foto.
 • Tre personer sitter i klassrum vid bord. Foto.
 • Två personer sitter vid varsitt bord i ett klassrum och gestikulerar till varandra. Foto.

Bra att veta

Ansökan

För att bli antagen skall du minst ha slutfört SFI nivå C.

I din ansökan till Social vård och omsorg ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Två referenser. Du ska ange två personer som kan styrka din studielämplighet, till exempel en arbetsgivare, lärare eller annan person. OBS! Ej anhörig som förälder, syskon eller partner. I ansökningsformuläret begär vi namn, e-post och telefonnummer till dina referenser.
 • Utdrag ur Polisens belastningsregister. Bifoga ditt utdrag digitalt vid ansökan i Schoolsoft eller kom till skolan och lämna det/visa upp det. Hämta blankett för kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret hos polisen.se

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju redan innan ansökningsperioden är slut. Intervjun kan antingen hållas på skolan eller över telefon.

Intervjun kommer bland annat att handla om dina tidigare erfarenheter av studier, om dina planer inför framtiden och om din motivation. Samtidigt informerar vi om studierna här, om skolan och om studiefinansiering.

Besked om antagning sker löpande men senast i slutet av juni ska du ha fått besked. Eventuella restplatser kan erbjudas fram till kursstart.

För att få starta utbildningen måste ett godkänt utdrag ur belastningsregistret uppvisas. 

Du är välkommen att boka ett besök på folkhögskolan eller ta telefonkontakt, om du vill veta mer om skolan.

Boende

För dig som vill bo på skolan finns ett internat med helpension. Du kan läsa mer om hur det funkar och vad det kostar under skolan i Hemse.

Det går också bra att bo på utanför skolan och att pendla till och från skolan.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Bosse Hansen

Kursansvarig

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

073–765 86 62