
Social vård och omsorg
Hemse 100% 1 år
Social vård och omsorg är en utbildning för dig som vill arbeta med människor inom vård och omsorg.
Utbildningen ger kompetens att arbeta som vårdbiträde. Vanliga arbetsuppgifter är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, att handla med mera.
Utbildningen kan även ge grundskolekompetens.




Om utbildningen
Utbildningen tar upp ämnen inom bland annat vård- och omsorgsarbete, hygien, skyddsutrustning, etik, kultur, regelverk, funktionsvariationer och arbetsmiljö.
I kursen ingår även att du läser svenska, matematik, engelska och samhällskunskap på grundnivå.
Under vårterminen ligger fokus till stor del på praktik. Då får du på olika arbetsplatser träffa och arbeta tillsammans med vårdpersonal och brukare.
Om du efter slutförd utbildning fått behörighet på grundnivå i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap får du ett intyg från folkhögskolan att du har förutsättning att tillgodogöra dig studier på gymnasienivå.
Att arbeta som vårdbiträde
Efter utbildningen
Social vård och omsorg ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som du behöver för att arbeta inom några av landets kanske viktigaste yrkeskategorier. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta tillsammans med människor inom äldreomsorg, boendestöd eller som personlig assistent.
Kursinformation
Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå:
Grundskolenivå A1gr
Viktiga datum
Kurstid:
25 aug 2021–3 jun 2022
Sista ansökningsdag:
31 maj 2021
Målet med utbildningen
Målsättningen är att deltagarna ska ges möjlighet att skaffa sig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och möjlighet att söka jobb inom social vård och omsorg som vårdbiträde.
Behörigheterna är motsvarande grundskola. Målsättningen är även att få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan t ex vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år. Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym. Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.