Kursen är fullbokad

12 personer är antagna till kursen. De har meddelats via e-post. 

Ekologisk småskalig odling

Ekologisk småskalig odling är en kurs för dig som är helt ny eller nybörjare på odling. Här får du lära dig mer om grunderna för odling och tillsammans med likasinnade få inspiration och hjälp att komma i gång med ekologiskt småskaligt odlade på egen hand. Under kursen får du lära dig om växtföljd, kompost, jord, gödsel, jordberedning, sådder och att bygga bäddar. Du får också lära dig att planera din egen odling. Vi berör också permakultur och jordhälsa. Kursen varvar dagar med praktik och kvällar med teori.

På tisdagar träffas vi kvällstid på Gotlands folkhögskola i Fårösund för teori. Vi utgår från två böcker av Lena Israelsson och kompletterar med material som delas ut under kvällstillfällena. Räkna med självstudier utanför lektionstillfällena för att läsa in dig på materialet.

På fredagar träffas vi för heldagar utomhus i kursledare Astris odlingar i Stenkyrka för praktiskt arbete. Under dessa utedagar är det är bra att vara ordentligt klädd efter väder och inställd på visst fysiskt arbete. Vi kommer till exempel få testa på att bygga olika typer av odlingsbäddar. Det innebär också att vi ger oss ut i naturen för att leta material. Vi lär oss också om jord, gödsel och kompost; att göra sådder och att förbereda jorden. Allt vi behöver finns på plats.

Kursens avslutande fredag ses vi i Fårösund och arbetar med att skissa på en egen odling och planerar växtföljden i denna.

 • Kursplats

  Fårösund och Stenkyrka

 • Datum

  Tisdag 6 september – fredag 28 oktober

 • Kurstid

  16 tillfällen, totalt 80 timmar
  Tisdagar klockan 18.00–21.00 och fredagar klockan 8.30–15.30

 • Antal platser

  12 platser

 • Ansökan

  I din ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv, vad du har för erfarenhet av odling, varför du söker till kursen och vilka förväntningar du har på kursen.

 • Antagning

  Löpande

 • Kostnader

  Deltagaravgiften är 1 500 kr (inklusive lunch och fika).

 • Förkunskaper

  Det är inget krav men meriterande med odlingserfarenhet. 

 • Kurslitteratur

  Innan kurrstart införskaffar du själv: Lena Israelssons Handbok för köksträdgården (2018) & Odla året om (2016).

 • Fika och lunch

  På tisdagskvällarna serveras kaffe/te och frukt.
  På fredagarna serveras sopplunch, för- och eftermiddagskaffe.

 • Kursledare

  Astri Sorby Sandell

  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Astri Sorby Sandell arbetar som trädgårdsmästare, med särskild kompetens inom småskalig ekologisk odling. Hon odlar för självhushåll på gården vid Niome i Stenkyrka och arbetar i sitt företag bland annat med att hjälpa andra förverkliga sina odlingsdrömmar.