gf bas

Head.Ella2015

Kursens mål

 

Ella Music-utbildningen är en musikutbildning för kvinnor och transpersoner. Kurserna vänder sig till studerande som vill utvecklas inom pop-/rockgenren samt skriva musik för film och media.

 

Möjlighet ges att utmana sin kreativitet och lust till eget skapande och de studerande kan sedan gå vidare med musiken på egen hand eller söka vidare till andra utbildningar.
Utbildningen har ett genusperspektiv.

 

Båda kurserna syftar till att utveckla kreativitet och lust till eget skapande och att med särskilt fokus på intersektionellt genusperspektiv skapa en medvetenhet hos deltagaren som stärker förmågan att nå sina mål, bilda nätverk och öka möjlighet till professionell framtida verksamhet.

 

Ella Pop-/Rock

 

Att ge en god musikalisk grund inom pop-/rockgenren, med tonvikt på att spela i grupp, som kan leda till fortsatta studier eller fortsatt egen verksamhet inom området.


Att ge branschkännedom och erfarenhet genom praktisk produktionsinriktning.

 

Ella Composer

 

Att ge grundläggande kunskaper i att skriva musik synkroniserat mot bild inom film och media som kan leda till fortsatta studier eller fortsatt egen verksamhet inom området.


Att ge branschkännedom och inblick i både tekniska och konstnärliga processer kring skapandet av musik till bild.

Mer om kursen

Information

Ella Music-utbildningen

Ella Music-utbildningen är en musikutbildning med två inriktningar som vänder sig till kvinnor och transpersoner. Utbildningen är för dig som vill spela, framföra, skriva och producera musik i en kreativ lärandemiljö där vi lägger vikt vid att förändra normer inom musik och film.

Du väljer mellan två inriktningar på Ella Music-utbildningen. Den ena är Ella Pop-/Rock – att spela tillsammans i grupp och framföra musiken live på scen. Sedan 2018 erbjuder vi också Ella Composer – att skriva musik för film och media.

Ella Pop/Rock och Ella Composer är ettåriga utbildningar med möjlighet till ett andra projektår.  Musikhuset Ella ligger precis vid havet där du får vistas i en inspirerande miljö tillsammans med andra studerande från hela landet. Som studerande får du tillgång till välutrustade repetitionslokaler, arbetsdatorer med musikprogrammet Pro Tools samt vår fina musikstudio. Efter genomgången utbildning kan du välja att söka vidare till andra utbildningar eller fortsätta med musiken på egen hand.

Ella Pop-/Rock

Tyngdpunkten i Ella Pop/Rock är att spela i grupp och framföra musiken live på scen.

Under första året får du spela musik ur olika tidsepokrar och genrer, göra egna låtval samt spela eget skrivet material. Vi arbetar i block där målet är spelningar, turnéer och studioinspelningar som du får verktyg till att producera i projektform. Ämnen som ingår är ensemble, instrumental- och sånglektioner, ljudteknik, musikprogrammet Pro Tools, studioinspelning, musikteori, låtskrivning, scenframställan, genus/intersektionalitet, branschkunskap, kommunikation. Du söker med ett huvudinstrument – trummor, elgitarr, elbas, klaviatur/keyboard eller sång.

Delar av undervisningen bedrivs i projektform och vissa delar har även båda inriktningarna gemensamt. Därutöver har vi även ett brett nätverk gör flera produktionssamarbeten med arrangörer i branschen. Utöver den schemalagda tiden får du räkna med att även lägga ned egen tid.

Ella Pop-/Rock åk 2 – projektår

Under projektåret får studerande vid Ella Pop-/Rock möjlighet att utveckla egna band/musikprojekt med fokus på eget skrivet material, spelningar/turnering samt producera och spela in en skiva som slutprojekt. 

Ansökan

Till din ansökan behöver du skicka ett personligt brev och ett musikprov som består av två videoklipp där du framför ditt huvudinstrument. Se anvisningar. 

 

Mall för 3 bilder till webben Ella rad 1
Foto: Sofia Albin, Linnea Ronström, Lise Axelson, Anna Ericsson.


Ella Composer – att skriva musik för film och media

Tyngdpunkten i Ella Composer är att du får kunskaper om hur du skriver musik mot bild. Under åk 1 studerar du olika tidsepokrar och genrer inom filmmusik. Vi ser filmer och analyserar musikens funktion. För att komponera musik för film behöver du både musikaliska, dramaturgiska och tekniska kunskaper vilket du får lära dig under utbildningen. Du får också lära dig olika kompositionstekniker och arbetsmetoder. Ämnen som ingår komposition, arrangering, musikteori, dramaturgi, ljudteori, musikprogrammet Pro Tools, studioinspelning, genus/intersektionalitet, ensemble, kommunikation, branschkunskap, bildhantering.

Delar av undervisningen bedrivs i projektform och vissa delar har även båda inriktningarna gemensamt. Möjlighet finns till samarbete med folkhögskolans FilmCrew- och Story-utbildningar. Därutöver har vi även ett brett nätverk och kommer ha samarbeten med branschen. Utöver den schemalagda tiden får du räkna med att även lägga ned egen tid.

Ella Composer åk 2 – projektår

Under projektåret får studerande vid Ella Composer fördjupa sig i att skriva musik för ett specifikt projekt, exempelvis kortfilm, dokumentärfilm etc.

Jag har haft en spännande start och det är fantastiskt roligt att få öppna dörren till filmmusik som för mig är helt nytt.

Ansökan

Till din ansökan behöver du skicka ett personligt brev och ett musikprov som består av en egengjord komposition/soundscape om 3 minuter. Se anvisningar.

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri men som studerande vid Ella Pop-/Rocklinje betalar du en avgift på 2.500 kronor per läsår för teknik och material. Kostnaden kan delas upp månadsvis under läsåret. 

Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Kontaktperson

LiseAxelsonLise Axelson, linjeledare och lärare
0498-20 38 80, 070-294 22 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ @EllaMusicEducation på Instagram!

Languages

Bra att veta

 • Plats: Fårösund
 • Kurstid: 26 aug 2019 – 4 juni 2020
 • Sista ans.dag: Ansökan stängd
 • Studietakt: 100%
 • Längd: 1–2 år
 • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
 • Ämnen som ingår: Ensemblespel, Instrumentallektioner, Låtskrivning, Musikteori, Gehör, Genus och Musik, Ljudteknik/Studioinspelning, PA-ljud, Egen övningstid, Projekt, Scenframställan, Konserter, Branschkunskap, Gruppkommunikation, Gästlärare, Temadagar, Studiebesök

Är du den vi söker?

 

För Ella Pop-/Rock vill vi att du har:

 • Grundläggande musikaliska kunskaper
 • Lust och motivation till musikalisk utveckling, både i grupp och individuellt
 • Lust och motivation till personlig utveckling
 • Mål och drömmar
 • Är minst 18 år

 
För Ella Composer vill vi att du har:

 • Grundläggande musikaliska kunskaper
 • Stort intresse av att skriva musik för film och media
 • Lust och motivation till musikalisk och personlig utveckling
 • Mål och drömmar
 • Är minst 18 år