gf bas

headerfoto

Kursens mål

 

Målet med Fotolinjen är att de studerande efter fullgången utbildning ska vara förberedda för studier i fotografi på yrkeshögskola/högskola, samt att kunna arbeta som fotografassistent.

 

Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att lära dig grundläggande färdigheter både inom det tekniska och det bildteoretiska området.

 

Fotolinjen

Fotolinjen är en 1-årig yrkesförberedande fotografisk utbildning. Du som deltagare får möjlighet att lära dig hantera fotografisk utrustning såväl digitalt som analogt.

Ansök till Fotolinjen här

För att du ska bli säker i ditt fotograferande krävs både kamerateknik och kunskaper om hur bilden kommunicerar. Undervisningen sker i form av teoretiska och praktiska genomgångar samt individuell handledning. Ditt arbete med framställan av bilder står i fokus. I kursen ingår gemensamma redovisningar där du analyserar egna och andras bilder för att utveckla bildskapandet. 

Moment som ingår är bland annat

•  Analog och digital kamerateknik

•  Digital bildhantering

•  Avancerad retusch

•  Ljussättning i studio och på location

•  Arbeta med blixt

•  Utskriftshantering och utställningsteknik.

•  Bildkommunikation och bildanalys

•  Fotografins historia

 Fotolinjen3

Vi har 20 timmar lärarledd undervisning i veckan. Lektionerna är fördelade på teknikgenomgångar, i mörkrumsarbete, digital bildbehandling/retusch, arbete i studion, bildredovisningar samt teoripass med konsthistoria och fotografins historia och samtid. Dessutom ingår Gotlands natur och kultur som en integrerad del i utbildningen. Vi brukar även resa till huvudstaden för att besöka fotografiskt inriktade yrkeshögskolor, gå på utställningar eller arbetsplatsbesök och träffa någon spännande fotograf. 

Vi hjälper dig att utveckla ditt bildberättande och ”pratar” mycket bild, både enskilt och i grupp. Vi fördjupar oss i bildanalys, bildkomposition och fotohistoria. Viktigt för oss är också att uppmuntra din kreativitet och ditt egna uttryck. 

På höstterminen studerar du grunderna för fotografisk kommunikation. Du lär dig hantera din kamera och att exponera under olika ljusförhållanden. Du lär dig också framkallning och kopiering av svartvita bilder, digital bildhantering och avancerad ljussättning i studio och på location. Vårterminen ägnas åt att utveckla ditt eget bildskapande, med tyngdpunkt på gestaltande fotografi. Vårterminen innehåller även en kortare praktikperiod.

Kursen avslutas med en slututställning på Gotlands Länsmuseum som brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.

Gästföreläsare

Under året får du träffa yrkesverksamma fotografer. De berättar om sitt arbete, både i föreläsningsform och i workshops. Vi har haft besök av Thron Ullberg (porträttfotograf med inriktning analogt storformat), Sarah Cooper, Anna Clarén, Maria Friberg, Helene Schmitz, Martina Hoogland Ivanow, Julia Peirone och Anna Sundström (gestaltande fotografi), Maja Suslin och Sören Andersson (sportfoto/pressfoto), Fredrik Lerneryd, Donald Boström, Kalle Melander (dokumentärfotografi), Peter Wiklund (Pinhole) och Peter Ragnarsson (grafiker).

Fotolinjen2

Lokaler

På folkhögskolan får du dygnet-runt-tillgång till välutrustade och rymliga lokaler. Vi har en fin studio med bra takhöjd och dagsljus från norr samt en nyutrustad datasal. Vi har också att klassiskt analogt fotolabb för svartvit kopiering. I Fotolinjens lokaler finns storformatskrivare för utställningsproduktion och ett välfyllt bibliotek med fotoböcker. 

Efter utbildningen

Efter att du har studerat ett år på Fotolinjen är du förberedd för studier i fotografi på yrkeshögskola och högskola, eller för att arbeta som fotoassistent förutsatt att du har grundläggand behörighet för högskola från gymnasiet eller motsvarande.

Många är idag egna företagare eller arbetar som assistenter hos olika väletablerade fotografer. Flera har fortsatt sina studier på t ex Nordens fotoskola Biskops Arnö (YH), Fotoskolan Stockholm, Högre konstnärlig utbildning Valand. Flera har gått fotografiska utbildningar i andra länder, som i Glasgow School of Art i Skottland, School of Photography i San Francisco och Queensland College of Art i Australien. 

Kostnader

Du som antas till Fotolinjen betalar 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.

 

Kontaktperson

tovesjogrenTove Sjögren, kursansvarig och lärare

Tel: 070-788 78 94

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

 

Följ @fotolinjenhemse på Instagram!

Languages

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 24 aug 2020–27 maj 2021
  • Sista ans.dag: 30 april, 2020
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  • Ämnen som ingår: Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonomi

Ansökan och antagning

 

Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Fotolinjens grundår.

 

 Betyg

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg

• Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

 5 bilder bifogade i webbansökan 

 

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, OBS! inget krav.

 

Det personliga brevet är en förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad.

 

Du måste även disponera en digital systemkamera med manuella inställningsmöjligheter under utbildningstiden. 

Antagning 

 
Den 12 maj genomför vi i år en digital informations- och antagningsdag på folkhögskolan i Hemse för sökande till Fotolinjen. 
 
På antagningsdagen kommer vi att genomföra enskilda intervjuer som tar ca 15 min/person. Då kommer du också att få några praktiska fotouppgifter att lösa och skicka in till oss. 
 
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.
 
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser. 
 
 
Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan! 

 

Ansök här