gf bas

header3

Kursens mål

 

Utbildningen är för studerande som vill utveckla sina musikaliska färdigheter.

 

Den är också en förberedande utbildning inför högre musikstudier på exempelvis musikhögskola.

 

Musiklinjen

Utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer. Här har du möjlighet att under ett eller två år utveckla dina musikaliska färdigheter samt förbereda dig för vidare studier på musikhögskola.

Ansök här

musiklinjen1

Musiklinjen riktar sig till dig som sjunger eller spelar. På musiklinjen får du individuell undervisning, spela i ensemble och lära dig grunderna i hur du skriver och läser noter.

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1-2 två år på heltidsstudier i musik. På musiklinjen finns det stora förutsättningar för egen musikalisk utveckling, mycket av undervisningen bygger på ensemblespel, du få en gedigen musikteoriundervisning och även individuell undervisning.

På musiklinjen får du lära dig att lyssna, spela, skriva, öva och framföra!

Lyssna - Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling.

Spela - Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument.

Skriva - Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande.

Öva - Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill.

Framföra - Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Du får undervisning i följande: 

• Huvudinstrument enskilt och i grupp 

• Ensemblespel i olika genrer

• Musikteori och gehörsträning

• Kör

• Skriva låtar 

• Scenisk träning

• Sångensembler i olika genrer

• Ensembleledning med inriktning högskoleförberedelse

Eget musikhus med högt i tak

Som musikstuderande har du tillgång till skolans lokaler dygnet runt, vilket ger dig unika möjligheter till samspel och övning. Vi har också en konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer. I direkt anslutning till konsertlokalen finns en modern inspelningsstudio. 

På Musiklinjen är det högt i tak och du har stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll - utifrån nivå, önskemål och behov. Undervisningen sker både enskilt och i grupp. Gruppen är viktig för individens utveckling och Musiklinjens personal arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar och samarbetar. Det är för att du som individ ska känna trygghet. Viktigt i utbildningen är att du är delaktig i lärprocessen och tar ansvar. Ambitionen är att du som går på Musiklinjen ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du ska känna dig styrkt att gå vidare till t ex högre musikutbildningar eller andra utbildningar.

Studion

I vår moderna och välutrustade studio arbetar du på en Mac-dator med inspelningsprogrammet Logic och lyssnar via Genelec-högtalare. Studion är mycket flexibel, och du kan välja att spela in från skolans konsertsal (med konsertflygel) eller från ett ljuddämpat inspelningsrum. Det går att spela in på 16 kanaler simultant med 4 separata monitorsystem för hörlurar och vi har ett stort urval av mikrofoner, från stormembran till små overheadmickar och dynamiska mikrofoner. Som deltagare på musiklinjen har du tillgång till studion dygnet runt.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Du som studerar på Musiklinjen betalar en fast avgift på 1.500 kr/ läsår för förbrukningsmaterial.

Under KOSTNADER kan du läsa om olika kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan. 

 

Kontaktperson

matshallberg

Mats Hallberg, linjeledare

Tel 070-548 43 26
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Languages

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 24 aug 2020 – 27 maj 2021
  • Sista ans.dag: 30 april 2020
  • Studietakt: 100 %
  • Längd: 1–2 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)

Ansökan och antagning

 

Ansökan

 

Du kan söka till Musiklinjen på två olika sätt:

1. Provspelning på plats eller
2. Skicka inspelning

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Musiklinjen.

• Betyg

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

• Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

• Ljud- eller filmfiler

 

Läs mer om vad du ska skicka in här

 

Antagning

 

I maj har vi informations- och antagningsdagen på folkhögskolan i Hemse för sökande till Musiklinjen.

 

Då har du som sökt utbildningarna och kallats till intervju möjlighet att komma hit för en provspelning och bekanta dig med skolans miljö och förutsättningar.

 

Om du av olika anlednigar inte kan komma till våra antagningsdagar i maj kommer vi vilja boka ett möte med dig via Skype eller Facetime. 

 

Mer information om antagningsdagen skickas ut i början av maj i ett separat brev till dig som kallas till intervju.

 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

 

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.  

 

Ansök här