Medan konsumtionssamhället skenar slår många dövörat till frågor om hållbarhet och klimat. Är du en av dem som söker vettiga svar? Under den här utbildningen fokuserar vi på möjligheterna till att bromsa konsumtionen och öka kunskapen om de lösningar som finns – för individ och samhälle. Under kursen kommer teoretiska studier varvas med workshops, fysiskt arbete och hantverk.
Förvänta dig en stor variation av föreläsare som speglar omställningens många ansikten och projekt som genom teamwork stärker samhörigheten i klassen. Allt med förståelse för de behov som krävs för att komma framåt. Under läsåret tillägnar du dig kunskap för att med egna medel förändra vardagen och finna nya rutiner styrda av ett empatiskt tänkande, där mötet med naturen kommer spela en avgörande roll.
Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 15
Kurstid:
24 augusti 2022–9 juni 2023
Sista ansökningsdag:
Löpande fram till kursstart
Den här utbildningen är gjord för dig som gärna hoppar av konsumtionssamhällets ekorrhjul med en längtan att lära mer om alternativa samhällsbyggen och individuellt hållbara val. Vi erbjuder möjligheten till insikt och personlig utveckling, allt samlat på en plats, samtidigt som du i lagom takt tillägnar dig kunskaper om grundläggande ekologisk balans, självhushållningshantverk och hur vi kollektivt bygger en sundare vardag.
Syftet med utbildningen är att hjälpa dig att ersätta klimatångest med empatisk handling. Vi utgår från permakulturen återskapande system, som kortfattat tar sin utgångspunkt i naturens kretslopp där allt har en given funktion och ingenting går till spillo eller slängs. Med permakulturen som grund ger vår läroprocess en holistisk syn på sociala-, klimat- och samhällsstrukturer. Detta synsätt kan sedan återanvändas i andra sammanhang där hållbara strukturer efterfrågas. Under utbildningen präglas såväl praktiskt som teoretiskt arbete av demokratiskt ledarskap enligt permakulturens tre grundprinciper:
Vi samarbetar mycket i grupp men ägnar också en hel del tid åt självstudier. Teoretiska avsnitt varvas med hantverksmässiga moment. I dessa ingår naturupplevelser och workshops för att bygga tillit, gemenskap och trygghet. Under läsåret planeras, anläggs, planteras och underhålls ett ätligt landskap/köksträdgård på skolan med det större syftet att alla efter avslutat läsår ska kunna anlägga en mindre odling som fyller kraven för minskat klimatavtryck och ökad hållbarhet. Genom möten och undervisningstillfällen med aktivt verkande omställare skapas också ett värdefullt nätverk för framtiden.
Efter avslutad kurs är målet att du som deltagare ska:
Konsekvenserna av människans konsumtion är långtgående. Det ekologiska fotavtrycket är termen för mängden resurser en människa förbrukar. Det lokala handavtrycket är, tvärtom, begreppet som beskriver manuella, ofta tidskrävande, handlingar som minskar människans klimatpåverkan. Exempelvis att reparera kläder och återvinna elektronik.
Den här kursens syfte är att ge insyn i hur båda dessa processer kan påverka livsförutsättningarna runtom i världen.
Under det här delmomentet får du:
Under det här delmomentet får du:
Under det här delmomentet får du:
Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.
Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Claudia Kim
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Claudia bor med sin hund i Fårösund i en ofärdig barack där hon odlar, funderar och förundras över det som växer. Ett hållbart liv är hennes drömkurs för en start på byggande av ett liv hon själv önskar.
Efter 20 års arbete i modets lyxindustri med läderväskor och accessoarer och 25 års boende utomlands kom hon 2017 tillbaka till Sverige. och ville absolut inte bo i någon stad. Åren av utbrändhet och flytt hade gett upphov till tankar om de etiska dilemman som uppstår i de dagliga val vi gör när vi äter, handlar, förflyttar oss etc, om globalisering versus lokalisering.
I kursen blir begreppet permakultur och dess grundprinciper en grundstomme som allt kan vila på eller filtreras genom.
Under året får du träffa flertalet gästlärare i både föreläsingsform och workshops.
Du som söker ska vara född 2004 eller tidigare och bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande.
I din ansökan till Ett hållbart liv ska du bifoga:
Endast kompletta ansökningar kommer att behandlas.
Kursen startar endast om det finns tillräckligt många deltagare.
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett.
Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i början av juni, med undantag för reservplatser som kan erbjudas fram till kursstart.
Vi ser fram emot din ansökan!
Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Fårösund.
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Kostnader för studiematerial betalas av varje deltagare. På Ett hållbart liv är den kostnaden 2000 kr/läsår.
Resor och logi vid studiebesök bekostas av deltagaren.
Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.
Kursledare
Folkbildning sedan 1876 där människor, kulturer, livsvillkor och intressen möter varandra.
Vi är en del av Region Gotland
Telefon Hemse: 0498-20 36 50
Telefon Fårösund: 0498-20 38 80
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Organisationsnummer: 212000-0803
Webbplattform producerad av Joomlaproffs.se