Fotolinjens projektår

Fotolinjens projektår ger dig möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget fotoprojekt. 

Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan exempelvis vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 4

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  30 april 2022

Om utbildningen

Syftet med utbildningen är att erbjuda dig en fördjupning i fotografins breda arbetsfält. Du väljer själv arbetsområde och vi hjälper dig med uppföljning och handledning. Ibland kanske du behöver påfyllning i form av teknisk vägledning, ibland kanske det handlar om urval och process eller analys och bildkommunikation. 

Ditt projekt ska ha ett syfte och det ska finnas ett mål med ditt arbete. Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat.

Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra. Exempel på projekt är processarbete mot en utställning, bok, portfolio eller att under året arbeta med arbetsprover för att söka högre fotografisk utbildning.

Målet med utbildningen

Målet med projektåret är att du utvecklat/färdigställt ditt projekt och i lugn och ro fått ägna dig åt att fördjupning i fotografins breda arbetsfält.

Mer om fotolinjens projektår

Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i fotografi motsvarande fotolinjen.

God självständig förmåga och förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform.

Du ska fungera väl i grupp då mycket av arbetet sker i seminarieform.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Lärare på fotolinjens projektår

Kursansvarig och lärare

Tove Sjögren

Tel. 070-788 78 94

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Lärare

Johanna Svensson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Upplägg

Du kommer att ha 20 timmar schemalagd projekttid i veckan. Schemat utformas tillsammans med dig. 

Vi har handledningstid cirka 1 timme i veckan. Där har vi samtal kring dina bilder och din process, hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.

Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt i din projektgrupp, med din handledare och med gästlärare. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt i någon form av offentlig presentation.

Boende erbjuds på internatet.

Vad projektåret erbjuder
 • En kontext, och en möjlighet att fördjupa och utforska den fotografiska genrens breda arbetsfält med dina önskemål som utgångspunkt. Du kan jobba konstnärligt eller dokumentärt, fokusera på teknisk färdighet eller berättande.
 • Möjlighet att utveckla ditt eget uttryck.
 • Kontinuerlig handledning samt möjlighet att ”utnyttja gruppen” för samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten.
 • Föreläsningar och workshops, bildsamtal med gästlärare.
 • Projektmetodik. Att tillsammans göra en struktur för ditt arbete samt en tydlig tidsplan och avsluta med att skriva en projektrapport. Att arbeta med mål och syfte.
 • Kunskap kring ekonomi, företagande och marknadsföring.
 • Tillgång till studio med god takhöjd och fint dagsljus från norr, analogt labb och analog kamerautrustning från småbild upp till storformat. Digitalkameror och portabelblixt utrustning, labb och printmöjligheter upp till storformat.
 • Tillgång till egen arbetsplats med en Mac-dator
Ämnen som ingår

Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonom.

 • Tre personer sitter i soffor med böcker i knäna. De ser ut att samtala kring innehållet. Foto.
 • En person fotar en annan som står med händerna i sidorna framför en rosa bakgrund i fotostudio. Foto.
 • Närbild. Hand håller i en lupp över ett fotonegativ på ljusbord. Foto.
 • Utomhus bland strandvass. En person hukar med sin kamera på stativ och riktar sin kamera mot horisonten som betraktaren inte ser. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till fotolinjens projektår ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • En tydlig projektbeskrivning och 10 bilder i form av skisser/bildidéer från ditt projekt. Beskriv utförligt vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel på tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst.

Mer information om ansökan.

Antagning

Antalet deltagare på fotolinjens projektår varierar från år till år. Totalt antal på fotolinjen och projektåret är 20, fördelningen mellan dessa skilljer sig åt beroende på, men ungefär 16 på fotolinjen och 4 på projektåret. 

Efter urval kallar vi till en antagningsdag. Du får då göra ett antal fotografiskt relaterade uppgifter och en kort  intervju. 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Fotolinjen betalar 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt


Porträtt. Foto.

Tove Sjögren

Linjeledare och lärare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-788 78 94


Fotolinjen på Instagram

Här är två bilder tagna i studion här på skolan. Den första är ett stilleben från förra veckan när vi hade produktfotografering och den andra är ifrån en uppgift om ljussättning. Jag fotade @dziobon med hjälp av @fotoavmaria som assistent och uppgiften gick ut på att efterlikna en anna studiobilds ljussättning. Jag valde en bild på Scarlett Johansson tagen av Russel James och såhär blev slutresultatet! /Indra @hejfarjagfotadig #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
När vi hade vårt sockenprojekt i slutet av höstterminen fotade jag Maja Gredemark. Det var otroligt roligt och lärorikt att få dokumentera hennes vardag, och jag fick verkligen en ny vän. Här är några av de bilder jag tog under projektets veckor! /Indra @hejfarjagfotadig #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Hallå igen! Den här veckan är det min tur att visa vad jag hunnit med under tiden som gått på folkan. /Indra @hejfarjagfotadig #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #gotland #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Jag har även sysslat med lite annat fotograferande på egen tid, för att bryta av uppgifterna med något nytt. Med moln, regn och oväder har det varit svårt att hitta tillfälle men jag har lyckats gå ut någon gång när det har varit tillräckligt klart och mörkt för att fotografera stjärnhimmeln. Dessa bilder är från ett fototillfälle där jag gick ut på en äng nära skolan och hittade en vit, trädgårdsstol ståendes vid sidan om ängen, bortglömd. Jag insåg snabbt att den skulle vara ganska spännande att fotografera tillsammans i kontrast med stjärnhimmeln i bakgrunden. Med långa slutartider och lite tålamod fick jag dessa bilder. /Jesper #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Lite mer experimentella sätt att fotografera och skapa konst har alltid varit riktigt spännande tycker jag. Därför var det riktigt roligt när vi hade vår Pinhole-workshop tidigare under hösten där vi fick göra en kamera av vilken behållare som helst, så länge vi kunde göra den ljustät och göra ett hål i den. Dessa lådor är kameror på den mesta grundläggande nivån, en camera obscura. Jag gjorde då en kamera av en fotorulleburk samt en bag-in-box mustkartong. Det fungerade faktiskt förvånansvärt bra! Under jullovet fortsatte jag även experimentera lite med solargrafi, där man sätter en sån hålkamera utomhus, t.ex i ett träd, med fotopapper i och låter den exponera i flera dagar, veckor eller år. Jag lät den sitta i ungefär 2 veckor och fick detta resultat. Den vita randen man ser är då vägen som solen tar varje dag. Allt ljus, fukt och andra element skadar kemikalierna på pappret vilket skapar intressanta effekter. /Jesper #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Det största projektet vi har haft hittills var vårt Sockenprojekt och utställning vid slutet av höstterminen. Projektet handlar om att hitta en person inom en utvald socken som man får följa och dokumentera under deras vardag och arbetsdag, ge en inblick i deras liv och livet i socken. Det sammanställdes till slut i en utställning som allmänheten fick se. Vår socken var När och där hittade jag min person Kjell. Han har varit bonde hela sitt liv men har sedan 30 år tillbaka spelat musik och skrivit låttexter på gutamål. Flera av hans texter har blivit kända på Gotland, som Ein leiten sårk, som betyder “en liten pojke” på gutamål. Jag fick följa honom hemma på gården, fika med honom och hans fru Birgitta, mata lammen och få en liten privat spelning i vardagsrummet när han tog fram durspelet. Dessa är ett urval av bilderna som var med i mitt projekt. Man kan se mer på fotolinjenhemse.com/när-2021 Projektet har varit extremt lärorikt och roligt. Man fick kontakt med nya människor och liv som man annars inte skulle ha mött. Det var även häftigt att få första gången förbereda, planera och sätta upp en utställning för allmänheten! Nu ser jag bara ännu mer framemot vår slututställning i Visby i maj! /Jesper #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Hej igen! Nu är vi tillbaka efter jullovet så nu får jag visa vad jag har gjort under höstterminens intensiva men spännande resa! Tänker att jag börjar med en del analogt som jag fortsatt att arbeta med. Jag har nu börjat leka runt mycket med analoga mellanformat och storformats kameror, något som har varit bland det roligaste enligt mig! Dessa bilder är främst tagna med en Hasselblad mellanformatskamera och en Proxima storformatskamera. /Jesper #fotolinjenhemse #fotolinjen #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Projektåret har gett mig möjlighet att återknyta till mitt fotograferande men också hitta nya vägar. De senaste månaderna har det blivit en hel del porträtt. Oftast just svartvitt, analogt och mellanformat. Bild: Karin, Stockholm, 2021. Hasselblad 500 C/M på Ilford HP5 som 1600. /Helén #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Hej Rasmus här! Jag valde att söka till projektåret efter jag gått fotolinjens grundår. Mitt projekt handlar om att hitta ett kommersiellt uttryck, att hitta kanaler att få ut mina bilder på och jag har valt att göra mitt projekt analogt. Här kommer några bilder jag tagit under höstterminen! /Rasmus @fotatavrasmus #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning