Fotolinjens projektår

Fotolinjens projektår ger dig möjlighet att under ett helt läsår arbeta med ett eget fotoprojekt. 

Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan exempelvis vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 4

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  25 aug 2021–3 jun 2022 
  Sista ansökningsdag:
  30 april 2021

Om utbildningen

Syftet med utbildningen är att erbjuda dig en fördjupning i fotografins breda arbetsfält. Du väljer själv arbetsområde och vi hjälper dig med uppföljning och handledning. Ibland kanske du behöver påfyllning i form av teknisk vägledning, ibland kanske det handlar om urval och process eller analys och bildkommunikation. 

Ditt projekt ska ha ett syfte och det ska finnas ett mål med ditt arbete. Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat.

Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra. Exempel på projekt är processarbete mot en utställning, bok, portfolio eller att under året arbeta med arbetsprover för att söka högre fotografisk utbildning.

Målet med utbildningen

Målet med projektåret är att du utvecklat/färdigställt ditt projekt och i lugn och ro fått ägna dig åt att fördjupning i fotografins breda arbetsfält.

Utbildningen innehåller

Vad projektåret erbjuder
 • En kontext, och en möjlighet att fördjupa och utforska den fotografiska genrens breda arbetsfält med dina önskemål som utgångspunkt. Du kan jobba konstnärligt eller dokumentärt, fokusera på teknisk färdighet eller berättande.
 • Möjlighet att utveckla ditt eget uttryck.
 • Kontinuerlig handledning samt möjlighet att ”utnyttja gruppen” för samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten.
 • Föreläsningar och workshops, bildsamtal med gästlärare.
 • Projektmetodik. Att tillsammans göra en struktur för ditt arbete samt en tydlig tidsplan och avsluta med att skriva en projektrapport. Att arbeta med mål och syfte.
 • Kunskap kring ekonomi, företagande och marknadsföring.
 • Tillgång till studio med god takhöjd och fint dagsljus från norr, analogt labb och analog kamerautrustning från småbild upp till storformat. Digitalkameror och portabelblixt utrustning, labb och printmöjligheter upp till storformat.
 • Tillgång till egen arbetsplats med en Mac-dator
Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i fotografi motsvarande Fotolinjen.

God självständig förmåga och förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform.

Du ska fungera väl i grupp då mycket av arbetet sker i seminarieform.

Upplägg

Du kommer att ha 20 timmar schemalagd projekttid i veckan. Schemat utformas tillsammans med dig. 

Vi har handledningstid cirka 1 timme i veckan. Där har vi samtal kring dina bilder och din process, hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.

Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt i din projektgrupp, med din handledare och med gästlärare. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt i någon form av offentlig presentation.

Boende erbjuds på internatet.

Ämnen som ingår

Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonom.

Lärare

Kursansvarig och lärare

Tove Sjögren

Tel. 070-788 78 94

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lärare

Emma Vistrand

Tjänstledig

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Emmas hemsida hittar du här!

Johanna Svensson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

 • Tre personer sitter i soffor med böcker i knäna. De ser ut att samtala kring innehållet. Foto.
 • En person fotar en annan som står med händerna i sidorna framför en rosa bakgrund i fotostudio. Foto.
 • Närbild. Hand håller i en lupp över ett fotonegativ på ljusbord. Foto.
 • Utomhus bland strandvass. En person hukar med sin kamera på stativ och riktar sin kamera mot horisonten som betraktaren inte ser. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till Fotolinjens projektår ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • En tydlig projektbeskrivning och 10 bilder i form av skisser/bildidéer från ditt projekt. Beskriv utförligt vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel på tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst.

Mer information om ansökan.

Antagning

Antalet deltagare på fotolinjens projektår varierar från år till år. Totalt antal på fotolinjen och projektåret är 20, fördelningen mellan dessa skilljer sig åt beroende på, men ungefär 16 på fotolinjen och 4 på projektåret. 

Efter urval kallar vi till en digital antagningsdag. Du får då göra ett antal fotografiskt relaterade uppgifter och en kort  intervju. 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Fotolinjen betalar 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Tove Sjögren

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Linjeledare och lärare
Telefon 070-788 78 94

Fotolinjen på Instagram

Korsdrag, rastlöshet, sommarlov och en rulle Lomochrome Purple hemma hos en vän. /Elvin Scheffold, @fotookej Minolta XG-1 #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
En spontan bild på en vän tagen en sommarnatt i Stockholm förra året. /Elvin Scheffold, @fotookej Canon 5D mkII #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Denna bild är fotad och retuscherad till övningen “montage” som vi hade tidigare i år. På sista sliden ser ni en work-in-progress-bild. /Elvin Scheffold, @fotookej Canon 5D mkII #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Tja! Nu närmar sig avslutningen i rasande steg och den sista deltagarveckan här på instagram-kontot är redan här! Mitt namn är Elvin Scheffold och jag har fått äran att ta över kontot för andra och sista gången. Med det sagt kommer nu en del egna bilder och jag börjar med denna – en bild tillhörande mitt verk i det här årets slututställning! /Elvin Scheffold, @fotookej Canon 5D mkII #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Jag avslutar veckan med ett montage! Detta är två olika bilder, tagna i studion, sammansatta till en bild. Genom att göra till exempel skuggor i Photoshop kan man få bilderna att smälta ihop på ett trovärdigt och naturligt sätt. Det var roligt att i den här uppgiften få möjligheten att skapa surrealistiska bilder!   /Kajsa @lakajsa #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
En väldigt rolig grej vi har gjort under terminen är screentryck! Det innebär att man, med motiv från till exempel ett foto, trycker med färg på tyg. Det var kul att få pyssla och vara kreativ med händerna på ett annat sätt än man gör vid en dator eller med kameran. Jag gjorde bland annat två tygkassar, en med motiv från karga, vackra Gotland och den andra med ett drömmigt motiv från en underbar resa till Costa Rica. Ni kan se en del av hur processen gick till ovan.   /Kajsa @lakajsa #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Under vårterminen har fokus i utbildningen legat på gestaltande foto och dessa bilder är från en av de första uppgifterna vi fick i gestaltande fotografi. Vi skulle göra en bildserie med helt fritt tema och jag valde då att gestalta coronapandemin. Man är otroligt trött och less på den men samtidigt är den en stor del av just det året som jag går här på fotolinjen och därför tyckte jag att jag lika gärna kunde göra något kreativt av den.   /Kajsa @lakajsa #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
BAM! Då var fotolinjens slututställning äntligen på plats på Gotlands museum och jag, Kajsa, har hand om instagram den här veckan! Min bildserie har jag döpt till Floating Boundaries och den syftar till att belysa stereotypa könsroller inom reklam och mode. Jag hade väldigt roligt när jag fotade till slutprojektet eftersom jag fick fota mina vänner som gjorde ett väldigt bra jobb som modeller. Det är också det projekt jag har lärt mig mest av eftersom jag har tvingats att experimentera självständigt under flera veckors tid utifrån en helt egen idé.   För att se resten av bilderna i min bildserie, mina klasskompisars verk och textillinjens slutprojekt gå in på www.fototextilhemse.com eller besök Gotlands museum i Visby. /Kajsa @lakajsa #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Nu är vår utställning ”Mänskligt beteende” öppen! Du hittar den i Fornsalen på Gotlands museum eller digitalt på www.fototextilhemse.com #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotoutbildning #fotografiskutbildning #fotografi #photography