Fotolinjens projektår

Fotolinjens projektår ger dig möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget fotoprojekt. 

Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan exempelvis vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 4

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  21 maj 2022

Om utbildningen

Syftet med utbildningen är att erbjuda dig en fördjupning i fotografins breda arbetsfält. Du väljer själv arbetsområde och vi hjälper dig med uppföljning och handledning. Ibland kanske du behöver påfyllning i form av teknisk vägledning, ibland kanske det handlar om urval och process eller analys och bildkommunikation. 

Ditt projekt ska ha ett syfte och det ska finnas ett mål med ditt arbete. Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat.

Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra. Exempel på projekt är processarbete mot en utställning, bok, portfolio eller att under året arbeta med arbetsprover för att söka högre fotografisk utbildning.

Målet med utbildningen

Målet med projektåret är att du utvecklat/färdigställt ditt projekt och i lugn och ro fått ägna dig åt att fördjupning i fotografins breda arbetsfält.

Mer om fotolinjens projektår

Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i fotografi motsvarande fotolinjen.

God självständig förmåga och förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform.

Du ska fungera väl i grupp då mycket av arbetet sker i seminarieform.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Lärare på fotolinjens projektår

Kursansvarig och lärare

Tove Sjögren

Tel. 070-788 78 94

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Lärare

Johanna Svensson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Upplägg

Du kommer att ha 20 timmar schemalagd projekttid i veckan. Schemat utformas tillsammans med dig. 

Vi har handledningstid cirka 1 timme i veckan. Där har vi samtal kring dina bilder och din process, hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.

Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt i din projektgrupp, med din handledare och med gästlärare. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt i någon form av offentlig presentation.

Boende erbjuds på internatet.

Vad projektåret erbjuder
 • En kontext, och en möjlighet att fördjupa och utforska den fotografiska genrens breda arbetsfält med dina önskemål som utgångspunkt. Du kan jobba konstnärligt eller dokumentärt, fokusera på teknisk färdighet eller berättande.
 • Möjlighet att utveckla ditt eget uttryck.
 • Kontinuerlig handledning samt möjlighet att ”utnyttja gruppen” för samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten.
 • Föreläsningar och workshops, bildsamtal med gästlärare.
 • Projektmetodik. Att tillsammans göra en struktur för ditt arbete samt en tydlig tidsplan och avsluta med att skriva en projektrapport. Att arbeta med mål och syfte.
 • Kunskap kring ekonomi, företagande och marknadsföring.
 • Tillgång till studio med god takhöjd och fint dagsljus från norr, analogt labb och analog kamerautrustning från småbild upp till storformat. Digitalkameror och portabelblixt utrustning, labb och printmöjligheter upp till storformat.
 • Tillgång till egen arbetsplats med en Mac-dator
Ämnen som ingår

Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonom.

 • Tre personer sitter i soffor med böcker i knäna. De ser ut att samtala kring innehållet. Foto.
 • En person fotar en annan som står med händerna i sidorna framför en rosa bakgrund i fotostudio. Foto.
 • Närbild. Hand håller i en lupp över ett fotonegativ på ljusbord. Foto.
 • Utomhus bland strandvass. En person hukar med sin kamera på stativ och riktar sin kamera mot horisonten som betraktaren inte ser. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till fotolinjens projektår ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • En tydlig projektbeskrivning och 10 bilder i form av skisser/bildidéer från ditt projekt. Beskriv utförligt vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel på tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst.

Mer information om ansökan.

Antagning

Antalet deltagare på fotolinjens projektår varierar från år till år. Totalt antal på fotolinjen och projektåret är 20, fördelningen mellan dessa skilljer sig åt beroende på, men ungefär 16 på fotolinjen och 4 på projektåret. 

Efter urval kallar vi till en antagningsdag. Du får då göra ett antal fotografiskt relaterade uppgifter och en kort  intervju. 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Fotolinjen betalar 5.000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Tove Sjögren

Linjeledare och lärare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-788 78 94


Fotolinjen på Instagram

Skolavslutning. Slutet på nått fint men kanske början på något ännu finare? Tack klassen för det här året, det har varit en fröjd att få lära känna er!🌻 Och ett stort grattis till Mira som fick årets stipendium från Fotolinjen!🎈 #fotolinjen #fotolinjenhemse #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola
‘Hold on’, pågående projekt, 2022 /Helén #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Jag tycker om den långsamma processen med analogt fotograferande och jag upplever att jag på ett sätt blir mer uppmärksam som fotograf. Här är några av de porträtt jag tagit under det senaste året. Bild 1: Mira, Hemse, 2021. Bild 2: Vendela, Hemse, 2021. Bild 3: Yvonne, Hemse, 2021. /Helén #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Hej, Helén från projektåret här igen! Under veckan tänkte jag visa lite bilder som jag tagit under tiden här på ön. Vissa är del av pågående projekt, andra fristående bilder. Oftast har jag kikat ner i hasselbladarens sökare men det har hänt att jag fotograferat både digitalt och i färg, som här! // Helen #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Dag-5 / Fre Street eller Gatufoto som man också kallar det är väl det dom flesta förknippar mig med. Det stämmer till stor del, men för att inte tappa fart så har jag flera olika projekt igång samtidigt som håller lusten upp och inte tappa suget. Hoppas att ni har sett något som ni gillar denna min Instagram vecka. Stort tack för mig denna gång. / Anders @glantzmannen #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskolan #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Dag-4 / Tor Utsikt, oändliga promenader och cykelturer. Bild 1,2,3,5 Är tagna runt Hornstull och Liljeholmen. Bild 4 är tagen vid Kristineberg. Dessa ständiga promenadbilder. Tur nog, är detta en så länge något jag inte trättnat på, tvärt om. Om det går som jag hoppas blir det en separat utställning kring dessa fotoprojektet lite längre fram. När Pandemin fick sitt fäste i Sverige så köpte jag en elcykel för att hålla mig borta från kommunala färdmedel och smitto risk. Det medförde också en hel del cykelturer runt om kring Stockholm som kanske inte hade hänt annars, dock hade jag gärna klarat mig utan Pandemin, och vad den gjort med flertalet vänner........... / Anders #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Dag-3 / Ons Färg 😊 Jodå! Jag fotograferar och gör även bilder i färg. Visar inte så där väldigt mycket av den sidan, men kände att det var på sin plats att få med detta nu när det här är min sista Instagram vecka från Gotland. Bild 1 är från Djurönäset utanför Stockholm en väldigt tidig morgon runt 5 tiden. Bild 2 & 3 är från Liljeholmen Hornstull. Bild 4 är från Hemse Gotland i år. Bild 5 är från en tidig cykeltur 2021 till jobbet via Pampas-Marina Stockholm. Bästa! /Anders @glantzmannen #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #folkhögskola #fotogragi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Dag-2 / Tis Dimma. Dimma har en alldeles speciellt lugnande effekt på mig när jag fotograferar, dessutom så brukar man få gå upp tidigt om chansen att få något på bild ska bli av. Bilderna är från Stockholm, Åkersberga, Kista och Gotland. WoHooo! / Anders @glantzmannen #fotolinjenhemse #fotolinjen #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhoskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photografy #fotoutbildning #fotografiskutbildning
Dag-1 / Mån Vättern 2019. Hej! Anders från projektlinjen här igen. Tänkte under denna vecka att jag ska visa er lite olika projekt som jag håller på med och har fotograferat som ännu är under arbete. Våren 2019 så hängde jag i Jönköping och gjorde ett fotoprojekt från Vätterstranden. Det vart tre hela dagar, från morgon till kväll av fotograferande, som jag sedan satte ihop till ett bildspel. Fantastiskt trevlig utmaning och fotografering lite utanför det jag normalt sett håller på med. Här ser ni ett smakprov från dessa tre dagar. Bildspelet i sig självt innehåller 47 bilder från den 7km långa stranden. För den tekniskt intresserade är alla bilderna dessa fem kommande dagarna tagna med en Fuji X100S & Fuji X-Pro2, Dessa fantastiska följeslagare. All framkallning och editering gjort i Adobe LR. Fin dag på er! / Anders @glantzmannen #fotolinjen #fotolinjenhemse #hemse #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandsfolkhogskola #folkhögskola #folkhogskola #fotografi #photography #fotoutbildning #fotografiskutbildning