Linjeledare

Ludvig Drakenfjord
Ludvig DrakenfjordLinjeledare/lärareludvig.drakenfjord@gotland.se
Ludvig har gått Författarhögskolan på Lunds universitet och debuterade med boken "Davidpassionen" 2004 (Lunds förlag). Han har en bred bakgrund inom det konstnärliga skrivandet - som manusförfattare, dramatiker, musiker och prosaförfattare. Ludvig gick ut folkhögskollärarprogrammet i Linköping 2006.

Lärare

Staffan Cederborg
Staffan CederborgLärarestaffan.cederborg@gotland.se
Staffan är högskoleutbildad inom Kreativt skrivande och Svenska.Sedan debuten 1998 med bilderboken "Instrumentjakten", utgiven på Rabén & Sjögren, har han hunnit med fem romaner för ungdomar och unga vuxna utgivna på Bokförlaget Opal. Boken "Hjärnpunka" blev musikal på Länsteatern på Gotland under våren 2018. Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.

Återkommande gästlärare och författare

Nina Wähä
Nina WähäFoto: Kajsa Göransson
Författare, översättare, redaktör och skrivarkurslärare. Född i Stockholm 1979. Gick Litterär gestaltning 2004-2006 och debuterade 2007 på Norstedts förlag med "S som i syster" Tredje romanen "Testamente" kom ut 2019 och nominerades till en rad priser, bl a Augustpriset, vann Sveriges Radios romanpris 2020.
Katja Timgren
Katja Timgren– född i Västerbotten och bor numera i Göteborg.
Katja debuterade 2004 med ungdomsromanen "Det jag inte säger" som belönades med Slangbellan för bästa barn- eller ungdomsdebut. Därefter har hon gett ut vuxenromanen "Ingenting har hänt" (2009) och ungdomsromanen "Tusen bitar saknas" (2013). Hon jobbar bland annat som brevbärare, är utbildad skrivpedagog och återkommande handledare på Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje.
Pär Hansson
Pär Hansson– lärare och författare. Foto: Magnus Liam Karlsson
Född i Vännäs, Västerbotten. Han har publicerat fyra diktsamlingar på Norstedts förlag: Ruckel, Familjekista, Lavinflaggor och Motorsågsminne. Hösten 2012 utkommer hans femte bok. Han har medverkat i ett stort antal litterära tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands, och hans poesi är översatt till flera språk. Det talade ordet är avgörande för hans skrivande. Att läsa dikterna högt i olika rum har varit en del av hans poetiska arbete sedan debuten 1998. Hansson har varit verksam som skrivarlärare sedan 1999 och på Gotlands skrivarlinje sedan starten 2006. Han har själv gått Biskops-Arnös ettåriga skrivarlinje 1994-95 samt Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet 1996-98. En av redaktörerna för poesifanzinet Gräs. Han har bland annat mottagit Nöjesguidens pris för Bästa läsning; Restaurang Prinsens författarpris Guldprinsen; Byggnads arbetsstipendium; Norrländska författarsällskapets pris; Göteborg Stads kulturstipendium och Svenska Akademiens stipendium. Pär Hansson bor nu i Hammarbyhöjden där han arrangerar uppläsningar på sin altan. När han inte arbetar fiskar han gärna, åker telemark och umgås med sina tre barn.
Hanna Wikman
Hanna Wikman– bosatt i Göteborg, kommer från Kramfors. Foto: Miguel Herranz
Hanna arbetar som författare, skrivpedagog och personlig assistent. Skriver prosa, poesi och journalistik. Förutom text i tidskrifter, fanzines och för scen, finns romanen Lift (2010) utgiven på Charlie by Kabusa. Den nominerades till Norrlands litteraturpris 2011 och tilldelades Frizonen Simones rebellpris i litteratur 2010.

Gästlärare och författare

Som har varit eller just nu är verksamma på Skrivarlinjen.

Lina Wolff
Lina Wolff- översättare och författare. Foto: Gustav Bergman
Lina Wolf har skrivit böckerna Många människor dör som du, Bret Easton Ellis och de andra hundarna och De polyglotta älskarna som tilldelades Augustpriset 2016 och Svenska Dagbladets pris 2016. Bret Easton Ellis och de andra hundarna har översatts till engelska och fått ett gott mottagande i UK. Lina arbetar också som översättare och har översatt den argentinska författarinnan Samanta Schweblin och den chilenske författaren Roberto Bolaño till svenska.
Katarina Kieri
Katarina Kieri– författare, poet, dramatiker. Foto: Maria Annas
Katarina Kieri är född 1965 i Luleå med rötter i det finsktalande Tornedalen, numera bosatt i Uppsala. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen "Slutet sällskap". Hon rör sig i skrivandet mellan poesi, dramatik och prosa, och skriver för såväl vuxna som barn och unga. Hon har under åren också skrivit ett stort antal krönikor och kåserier för främst dagstidningar och radio.
Amanda Svensson
Amanda Svensson– författare. Foto: Alexandra A. Ellis
Amanda är en av Sveriges hetaste författare och har gett ut tre romaner - "Hey Dolly" (2008), "Välkommen till den här världen" (2011) som var nominerad dels till Augustpriset 2011 och dels till DN:s kulturpris i kategorin litteratur samt senast "Allt det där jag sa till dig var sant" (2014).
Sara Hallström
Sara Hallström– poet. Foto: Trinidad Carrillo
Sara bor i Göteborg och är verksam som poet och undervisar återkommande på folkhögskolor runt om i landet samt som skrivpedagog på Göteborgs konsthall. Hon har gett ut diktsamlingarna "Vi måste ha protein" (2004), "Rötter smälter" (2007)," Brev om I." (2009), "Torg, korg, eko" (2010) samt dikt-/bildprojektet "Driva" (2009) och barnboken "Sjung den!"(2011). 2004 var hon nominerad till Borås Tidnings debutantpris, 2007 blev hon årets Mare Kandrepristagare och 2010 fick hon det Alternativa Augustpriset för diktsamlingen "Torg, korg, eko" av litteraturfanzinet Vi värdelösa.
Elin Cullhed
Elin Cullhed – kulturjournalist och lärare. Foto: Erik Ardelius
Elin är även lärare på Skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Hon debuterade i januari 2016 med romanen "Gudarna" för unga vuxna.
Jonas Rasmussen
Jonas Rasmussen– poet och översättare. Foto: Lars Gundersen, www.lars-g.dk
Jonas Rasmussen är mest verksam som översättare av dansk skönlitteratur och har översatt bl.a. Morten Søndergaard, Pia Tafdrup och Claus Beck-Nielsen. Han har också sammanställt och översatt stora delar av antologin "Nervsystem – ung dansk poesi" (ellerströms 2015). Rasmussen är också verksam som poet och författare och har utgivit sju monografier, varav tre under pseudonym. Den senast utkomna är den konceptuella diktsviten "Det hemska vi har gjort" (i Trombone förlags Svavel-serie, 2015).
Emil Jensen
Emil Jensen– artist, estradpoet och författare. Foto:
Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv i mina låtar, brukar jag, inte minst i mina mellansnack, skriva och prata om det som känns angeläget, som mänskliga rättigheter, feminism och hållbar utveckling. Jag skriver regelbundet krönikor bland annat i tidningen ETC, jag gör återkommande “Tankar för dagen” i Sveriges radio P1. Då och då även mitt egna program i P1 “Mellansnack med Emil Jensen” som sänds hemma från mitt kök.
Peter Fröberg Idling
Peter Fröberg Idling– författare och kulturskribent. Foto: Pernilla Ahlsén
Han debuterade med den genreöverskridande boken ”Pol Pots leende” 2006. Den följdes av romanen ”Sång till den storm som ska komma” 2012. Båda böckerna har sedan utkommit i en rad länder och nominerats till litterära priser såväl i Sverige som utomlands.
Stefan Sundström
Stefan Sundström– låtskrivare, trubadur och författare. Foto: Jeanette Andersson
Är aktuell med sin kommande bok som just nu är i produktion på Fårö. Skriver krönikörer för ETC och har gett ut samlingar med sina krönikor, bland annat "Om mjölkens symbolvärde: och andra betraktelser".
Gunnar Ardelius
Gunnar Ardelius – författare.
Gunnar Ardelius debuterade 2006 med ungdomsromanen "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket", översatt till bl a franska, tyska och engelska, belönades med Slangbellan och nominerades till Augustpriset. 2007 kom "När du blundar tittar jag" 2010 "Bara kärlek kan krossa ditt hjärta". 2012 "Friheten förde oss hit" Har översatt två av Björn Sortlands romaner från norska.
Pauline Wolff
Pauline Wolff – improvisatör, pedagog och författare. Foto: Åsa Höjer
2002 debuterade hon med romanen Bilder av Malin för vilken hon erhöll Katapultpriset. Pauline Wolff gick på Litterär gestaltning under 2002-04 och våren 2006 utkom hennes andra roman "Vi är Luftens Drottning".
Kersti Björkman
Kersti Björkman– Dramatiker och skrivpedagog. Foto: Mats Rehnman
Hennes barn- och ungdomspjäser har spelats på Dalateatern, Månteatern, TUR-teatern mfl. Kersti under många år gästat ett antal folkhögskolors skrivar- och teaterlinjer, som Wik, Jakobsberg, Tärna, Brunnswik, Fridhem. Jobbar som projektledare hos muntliga berättarkompaniet Fabula Storytelling (www.storytelling.se) och har arrangerat internationella festivaler, medverkat i projekt som ’Queera berättelser’, ’Västerbotten berättar’, ’Fabula Berättarscen’ etc. Utforskar gärna relationen mellan det muntliga och det skrivna berättandet. Kersti gick Biskops Arnös dramatiker-/skrivarlinje 1991-92, har gått kortkurser på Dramatiska Institutet, läst teater och film, religionshistoria och litteratur.
Athena Farrokhzad
Athena Farrokhzad– poet, litteraturkritiker och lärare. Foto: Khashayar Naderehvandi
Är poet, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut "Vitsvit", som belönades med bl. a. Karin Boye-priset. Sommaren 2014 blev hon mycket uppmärksammad efter sitt sommarprat i P1:s program Sommar.
Nina Ivarsson
Nina Ivarsson – författare, skriver skönlitteratur, främst prosa. Foto: Göran Segeholm
Undervisar förutom på Gotlands skrivarlinje även på Kjesäters folkhögskola på Fryshuset och på Wiks folkhögskola. Arbetar också som team-buildinginstruktör, svensklärare för flyktingungdomar och fritidsledare för KFUM Uppsala. Brinner för genusfrågor och maktperspektiv. Dansar tango och spelar fotboll. "Jag skriver om det jag inte kan berätta på något annat sätt. Det som är för viktigt för att inte sägas men för mörkt och svårfångat för att lysa upp med ett skämt, eller med politik, eller med en temadag i skolan."
Malin Backström
Malin Backström– författare, skrivarpedagog och danslärare. Foto: Henny Stridsberg
Malin Backström är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med den prosalyriska ”Berättelser som inte får vidröras”, och under våren 2012 utkommer hennes andra bok – ”Bara det här med dörrarna” (Norstedts). Hon har studerat litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och kulturvetarlinjen med inriktning litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Sedan många år undervisar hon på flera olika skrivarkurser, bland annat på Wiks Folkhögskola och Skrivarakademin. Hon läser också korrektur och håller kurser i pardans.
Märta Fohlin
Märta Fohlin– författare. Foto: Anna Ericson
Märtha är gotländsk författare som har skrivit flera romaner, hennes debutroman heter "Jag duger inte åt lycka" (2014). Nu aktuell med boken "Sandöflicka" utgiven på Nordstedts förlag.
Klara Rasmussen
Klara Rasmussen– redaktör. Foto: Trinidad Carrillo
Klara jobbar sedan 2006/2007 som redaktör på Ellerströms förlag och på tidskriften Lyrikvännen. Klara har en magister i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och gick Lunds universitets författarskola 2002-2004.
Calle Brobäck
Calle Brobäck – pedagog och historiker. Foto: Tove Sjögren
Calle Brobäck är fotograf i botten men har även jobbat som lärare på folkhögskolan och har en av Gotlands största samlingar av Gotlandica. Undervisar i bibliografi och litteraturhistoria.