Skrivarlinjens projektår

Skrivarlinjens projektår ger dig möjlighet att arbeta med ett eget skönlitterärt manus (prosa, poesi eller dramatik) under handledning.

Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om litteratur, litterär gestaltning och få perspektiv på ditt eget skrivande. Projektåret syftar också till att du ska hitta rätt i din skrivprocess: att genom disciplin och inspiration nå fram till en passion för skrivandet. 

Utbildningen sker på distans.

Distans
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Distans
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 6

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–9 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  30 april 2022

Om utbildningen

Målet är att du vid projektårets slut har ett färdigt manus att lämna till förlag, men också att du skaffat dig kunskaper för vidareutveckling inom det litterära fältet.

Skrivarlinjens projektår är en distansutbildning och ställer höga krav på din förmåga till självständigt skrivande och läsande. Din handledare din responsgrupp följer ditt manus och din utveckling under hela läsåret. Föreläsningar, seminarier och textsamtal hålls digitalt. 

En gång per år ses vi fysiskt i samband med studiebesök i Stockholm. 

Det är tillåtet att kombinera denna utbildning med deltidsjobb eller deltidsutbildning, men studietakten är 100 % vilket innebär att du förväntas hålla ett högt tempo. Vi räknar med hög kvalitet både på texter ur ditt eget projekt och på den respons du ger de andra deltagarna i gruppen.

Du som tidigare har gått ett första år på någon av landets skrivarlinjer eller motsvarande kan söka utbildningen. Du som gått första året på Gotlands folkhögskolas skrivarlinje har inte förtur till projektåret.

Målet med utbildningen

Syftet med projektåret är dels att du ska få tid att arbeta med ett eget skönlitterärt manus – prosa, poesi eller dramatik –, dels att få handledning i detta arbete. Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om litteratur, litterär gestaltning och få perspektiv på ditt eget skrivande. Projektåret syftar också till att du ska hitta rätt i din skrivprocess: att genom disciplin och inspiration nå fram till en passion för skrivandet.

Målet är att du efter kursens slut har ett färdigt manus att lämna till förlag, men också att du skaffat dig kunskaper för vidareutveckling inom det litterära fältet.

Utbildningen innehåller

Eget arbete med projekt

Detta kursmoment pågår under hela kursen och är själva kärnan i ditt arbete. Du gör research, antecknar, söker inspiration, fotograferar, låter andra provläsa och  förstås – skriver.

Inför varje inlämning bör du avsätta några timmar till att bara redigera den text du tänkt lämna in. Allt detta är självständigt arbete.

Enskild handledning

Under hela läsåret har du regelbundna samtal med din handledare då du får möjlighet att diskutera text, litteratur och ditt egna skrivande på tu man hand. Deltagarna har också möjlighet att kontakta handledare vid behov under vardagar. 

Föreläsningar och seminarier

Under året har vi digitala föreläsningar och seminarier.

Kurslitteratur

Vi läser gemensamt ett fåtal böcker, omkring två per termin, som vi sedan diskuterar i helgrupp ellereller halvgrupp. Du köper eller lånar själv böckerna. 

Studiebesök

I maj gör vi studiebesök i Stockholm. Vi besöker Sveriges författarförbund, Författarcentrum och något bokförlag.

Du bekostar själv resa, uppehälle och eventuella entréavgifter. 

Studietakt

Det är tillåtet att kombinera denna utbildning med deltidsjobb eller deltidsutbildning, men studietakten är 100% vilket innebär att du förväntas hålla ett högt tempo.

Vi räknar med hög kvalitet både på texter ur ditt eget projekt och på den respons du ger de andra deltagarna i gruppen.

Textsamtal i grupp

Deltagarna ger och tar emot respons på texter. Gruppen är desamma under hela perioden.

Mötena, som återkommer varannan vecka, sker på distans, via Teams. För att distansutbildningen ska bli meningsfull ansvarar du som deltagare för att hålla programvaran för e-möten uppdaterad och fungerande på din dator. Se också till att webbkamera och mikrofon fungerar. 

Lärare på skrivarlinjens projektår

Linjeledare och lärare

Ludvig Drakenfjord

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ludvig grundade Skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola 2007. Han har en bred bakgrund inom det konstnärliga skrivandet som manusförfattare, dramatiker, musiker och prosaförfattare.

Ludvig har gått Författarhögskolan på Lunds universitet ochfolkhögskollärarprogrammet i Linköping. 2004  debuterade han med boken "Davidpassionen" (Lunds förlag).

Lärare

Staffan Cederborg

Porträtt. Foto.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Staffan är högskoleutbildad inom Kreativt skrivande och Svenska.Sedan debuten 1998 med bilderboken "Instrumentjakten", utgiven på Rabén & Sjögren, har han hunnit med fem romaner för ungdomar och unga vuxna utgivna på Bokförlaget Opal. Boken "Hjärnpunka" blev musikal på Länsteatern på Gotland under våren 2018. Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.

Återkommande gästlärare och författare

Nina Wähä

Författare, översättare, redaktör och skrivarkurslärare. Född i Stockholm 1979. Gick Litterär gestaltning 2004-2006 och debuterade 2007 på Norstedts förlag med "S som i syster" Tredje romanen "Testamente" kom ut 2019 och nominerades till en rad priser, bl a Augustpriset, vann Sveriges Radios romanpris 2020.

Pär Hansson

Lärare och författare född i Vännäs, Västerbotten. Han har publicerat fyra diktsamlingar på Norstedts förlag: Ruckel, Familjekista, Lavinflaggor och Motorsågsminne. Hösten 2012 utkommer hans femte bok. Han har medverkat i ett stort antal litterära tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands, och hans poesi är översatt till flera språk. Det talade ordet är avgörande för hans skrivande. Att läsa dikterna högt i olika rum har varit en del av hans poetiska arbete sedan debuten 1998. Hansson har varit verksam som skrivarlärare sedan 1999 och på Gotlands skrivarlinje sedan starten 2006. Han har själv gått Biskops-Arnös ettåriga skrivarlinje 1994-95 samt Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet 1996-98. En av redaktörerna för poesifanzinet Gräs. Han har bland annat mottagit Nöjesguidens pris för Bästa läsning; Restaurang Prinsens författarpris Guldprinsen; Byggnads arbetsstipendium; Norrländska författarsällskapets pris; Göteborg Stads kulturstipendium och Svenska Akademiens stipendium. Pär Hansson bor nu i Hammarbyhöjden där han arrangerar uppläsningar på sin altan. När han inte arbetar fiskar han gärna, åker telemark och umgås med sina tre barn.

Katja Timgren

Född i Västerbotten och bor numera i Göteborg. Katja debuterade 2004 med ungdomsromanen "Det jag inte säger" som belönades med Slangbellan för bästa barn- eller ungdomsdebut. Därefter har hon gett ut vuxenromanen "Ingenting har hänt" (2009) och ungdomsromanen "Tusen bitar saknas" (2013). Hon jobbar bland annat som brevbärare, är utbildad skrivpedagog och återkommande handledare på Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje.

Hanna Wikman

Bosatt i Göteborg, kommer från Kramfors. Hanna arbetar som författare, skrivpedagog och personlig assistent. Skriver prosa, poesi och journalistik. Förutom text i tidskrifter, fanzines och för scen, finns romanen Lift (2010) utgiven på Charlie by Kabusa. Den nominerades till Norrlands litteraturpris 2011 och tilldelades Frizonen Simones rebellpris i litteratur 2010.

Gästlärare och författare

 Har varit eller är just nu verksamma på Skrivarlinjen

Lina Wolff

Översättare och författare. Lina Wolf har skrivit böckerna Många människor dör som du, Bret Easton Ellis och de andra hundarna och De polyglotta älskarna som tilldelades Augustpriset 2016 och Svenska Dagbladets pris 2016. Bret Easton Ellis och de andra hundarna har översatts till engelska och fått ett gott mottagande i UK. Lina arbetar också som översättare och har översatt den argentinska författarinnan Samanta Schweblin och den chilenske författaren Roberto Bolaño till svenska.

Emil Jensen

Artist, estradpoet och författare.Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv i mina låtar, brukar jag, inte minst i mina mellansnack, skriva och prata om det som känns angeläget, som mänskliga rättigheter, feminism och hållbar utveckling. Jag skriver regelbundet krönikor bland annat i tidningen ETC, jag gör återkommande “Tankar för dagen” i Sveriges radio P1. Då och då även mitt egna program i P1 “Mellansnack med Emil Jensen” som sänds hemma från mitt kök.

Athena Farrokhzad

Poet, litteraturkritiker och lärare. Är poet, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut "Vitsvit", som belönades med bl. a. Karin Boye-priset. Sommaren 2014 blev hon mycket uppmärksammad efter sitt sommarprat i P1:s program Sommar.

Katarina Kieri

Författare, poet, dramatiker. Katarina Kieri är född 1965 i Luleå med rötter i det finsktalande Tornedalen, numera bosatt i Uppsala. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen "Slutet sällskap". Hon rör sig i skrivandet mellan poesi, dramatik och prosa, och skriver för såväl vuxna som barn och unga. Hon har under åren också skrivit ett stort antal krönikor och kåserier för främst dagstidningar och radio.

Peter Fröberg Idling

Författare och kulturskribent. Han debuterade med den genreöverskridande boken ”Pol Pots leende” 2006. Den följdes av romanen ”Sång till den storm som ska komma” 2012. Båda böckerna har sedan utkommit i en rad länder och nominerats till litterära priser såväl i Sverige som utomlands.

Nina Ivarsson

Författare, skriver skönlitteratur, främst prosa. Undervisar förutom på Gotlands skrivarlinje även på Kjesäters folkhögskola på Fryshuset och på Wiks folkhögskola. Arbetar också som team-buildinginstruktör, svensklärare för flyktingungdomar och fritidsledare för KFUM Uppsala. Brinner för genusfrågor och maktperspektiv. Dansar tango och spelar fotboll. "Jag skriver om det jag inte kan berätta på något annat sätt. Det som är för viktigt för att inte sägas men för mörkt och svårfångat för att lysa upp med ett skämt, eller med politik, eller med en temadag i skolan."

Amanda Svensson

Författare. Amanda är en av Sveriges hetaste författare och har gett ut tre romaner - "Hey Dolly" (2008), "Välkommen till den här världen" (2011) som var nominerad dels till Augustpriset 2011 och dels till DN:s kulturpris i kategorin litteratur samt senast "Allt det där jag sa till dig var sant" (2014).

Stefan Sundström

Låtskrivare, trubadur och författare. Är aktuell med sin kommande bok som just nu är i produktion på Fårö. Skriver krönikörer för ETC och har gett ut samlingar med sina krönikor, bland annat "Om mjölkens symbolvärde: och andra betraktelser".

Malin Backström

Författare, skrivarpedagog och danslärare. Malin Backström är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med den prosalyriska ”Berättelser som inte får vidröras”, och under våren 2012 utkommer hennes andra bok – ”Bara det här med dörrarna” (Norstedts). Hon har studerat litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och kulturvetarlinjen med inriktning litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Sedan många år undervisar hon på flera olika skrivarkurser, bland annat på Wiks Folkhögskola och Skrivarakademin. Hon läser också korrektur och håller kurser i pardans.

Sara Hallström

Poet.Sara bor i Göteborg och är verksam som poet och undervisar återkommande på folkhögskolor runt om i landet samt som skrivpedagog på Göteborgs konsthall. Hon har gett ut diktsamlingarna "Vi måste ha protein" (2004), "Rötter smälter" (2007)," Brev om I." (2009), "Torg, korg, eko" (2010) samt dikt-/bildprojektet "Driva" (2009) och barnboken "Sjung den!"(2011). 2004 var hon nominerad till Borås Tidnings debutantpris, 2007 blev hon årets Mare Kandrepristagare och 2010 fick hon det Alternativa Augustpriset för diktsamlingen "Torg, korg, eko" av litteraturfanzinet Vi värdelösa.

Gunnar Ardelius

Författare. Gunnar Ardelius debuterade 2006 med ungdomsromanen "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket", översatt till bl a franska, tyska och engelska, belönades med Slangbellan och nominerades till Augustpriset. 2007 kom "När du blundar tittar jag" 2010 "Bara kärlek kan krossa ditt hjärta". 2012 "Friheten förde oss hit" Har översatt två av Björn Sortlands romaner från norska.

Märta Fohlin

Författare. Märtha är gotländsk författare som har skrivit flera romaner, hennes debutroman heter "Jag duger inte åt lycka" (2014). Nu aktuell med boken "Sandöflicka" utgiven på Nordstedts förlag.

Elin Cullhed

 Kulturjournalist och lärare.Elin är även lärare på Skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Hon debuterade i januari 2016 med romanen "Gudarna" för unga vuxna.

Pauline Wolff

Improvisatör, pedagog och författare. 2002 debuterade hon med romanen Bilder av Malin för vilken hon erhöll Katapultpriset. Pauline Wolff gick på Litterär gestaltning under 2002-04 och våren 2006 utkom hennes andra roman "Vi är Luftens Drottning".

Klara Rasmussen

Redaktör. Klara jobbar sedan 2006/2007 som redaktör på Ellerströms förlag och på tidskriften Lyrikvännen. Klara har en magister i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och gick Lunds universitets författarskola 2002-2004.

Jonas Rasmussen

Poet och översättare.Jonas Rasmussen är mest verksam som översättare av dansk skönlitteratur och har översatt bl.a. Morten Søndergaard, Pia Tafdrup och Claus Beck-Nielsen. Han har också sammanställt och översatt stora delar av antologin "Nervsystem – ung dansk poesi" (ellerströms 2015). Rasmussen är också verksam som poet och författare och har utgivit sju monografier, varav tre under pseudonym. Den senast utkomna är den konceptuella diktsviten "Det hemska vi har gjort" (i Trombone förlags Svavel-serie, 2015).

Kersti Björkman

Dramatiker och skrivpedagog.Hennes barn- och ungdomspjäser har spelats på Dalateatern, Månteatern, TUR-teatern mfl. Kersti under många år gästat ett antal folkhögskolors skrivar- och teaterlinjer, som Wik, Jakobsberg, Tärna, Brunnswik, Fridhem. Jobbar som projektledare hos muntliga berättarkompaniet Fabula Storytelling (www.storytelling.se) och har arrangerat internationella festivaler, medverkat i projekt som ’Queera berättelser’, ’Västerbotten berättar’, ’Fabula Berättarscen’ etc. Utforskar gärna relationen mellan det muntliga och det skrivna berättandet. Kersti gick Biskops Arnös dramatiker-/skrivarlinje 1991-92, har gått kortkurser på Dramatiska Institutet, läst teater och film, religionshistoria och litteratur.

Calle Brobäck

Pedagog och historiker.Calle Brobäck är fotograf i botten men har även jobbat som lärare på folkhögskolan och har en av Gotlands största samlingar av Gotlandica. Undervisar i bibliografi och litteraturhistoria.

 • Närbild på händer som plockar en bok ur bokhylla. Foto.
 • Närbild på person som i en mikrofon läser ur en bok. Foto.
 • En grupp med människor sitter vid bord och applåderar. Foto.
 • Närbild. Händer skriver i ett block. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Du som tidigare har gått ett första år på någon av landets skrivarlinjer eller motsvarande kan söka utbildningen. Du som gått första året på Gotlands Folkhögskolas Skrivarlinje har inte förtur till projektåret.

I din ansökan till Skrivarlinjens projektår ska du bifoga:

 • Betyg och intyg från tidigare utbildningar
 • Eventuella arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev på max 3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst, en halv till en A4-sida.
 • Projektbeskrivning på max 3 A4-sidor. Beroende på vad slutresultatet ska bli, kan det vara en synopsis, ett grovmanus eller en djupare beskrivning av och resonemang kring temat. Det ska också finnas med en beskrivning av vad du vill säga eller uttrycka med ditt projekt samt hur långt du har kommit och en tidplan för ditt arbete.
 • Textprov på 510 A4-sidor ur det projekt du tänker arbeta med (prosa, poesi eller dramatik).

OBS! Texterna ska skrivas på svenska.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. 

Alla betalar en deltagaravgift. För skrivarlinjens projektår är den avgiften 2500 kr för hela läsåret. 

Böcker som ska läsas till litteraturseminarierna köper du eller lånar själv på bibliotek.

Vid studiebesök betalar du resor, logi och entrébiljetter.


Kontakt

Porträtt. Illustration.

Ludvig Drakenfjord

Linjeledare och lärare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
070- 229 48 57