gf bas

Header-textillinjen

Kursens mål

 

Textillinjen ger dig en god förberedelse att studera vidare på högre nivå inom design och textil samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

 

Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

 

Kursens mål är också att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig utbildning för dig som vill designa, konstruera och sy kläder samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Ansök till Textillinjen här

 

Utbildningen ger dig förberedelse att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande. Du får skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. 

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio, samt arbeta med presentationer och utställningar. Du får tillgång till lokalerna utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand. 
Vi vill att året på Textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret. 

Textillinjen har ett påbyggnadsår i form av ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.
För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper motsvarande Textillinjen åk 1.

Textillinjen bild1

Kursinnehåll

 

Mönsterkonstruktion 

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Vi jobbar med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. Vi provar även experimentell formgivning. 

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad. 

Materiallära 

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang. 

Färg och form 

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Skissa efter levande modell, jobba med produktskisser och modeteckningar. 

Textiltryck 

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck. 

Färgning 

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning. 

Vävning 

Få förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning. 

Digital design 

Redigera bilder i Adobe Photoshop och Adobe Illustrator till screentryck, presentationer och portfolio. Göra presentationsmaterial i InDesign. 

Textila tekniker 

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. 

Textil- och dräkthistoria 

Grundläggande textil- och dräkthistoria från förhistorisk tid till nutid. 

 

Textillinjen bild2

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor. Under studieåret besöker vi Borås och Göteborg där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet, HDK och flera textila företag. Vi besöker också lokala företag inom textilbranschen som tex Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Gästlärare

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka oss för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

Kostnader

Du som studerar heltid på Textillinjen betalar en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder.

Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande. Kostnader för studieresa bekostar du själv. 

Under KOSTNADER kan du läsa mer om övriga kostnader för studerande på folkhögskolan.

 

  Instagram logo 2016 textil  facebook 1

 

Kontaktperson

Karin webbKarin Seigerlund, linjeledare och lärare

073-765 86 88 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ @textillinjengotland på Instagram!

Languages

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 24 aug 2020 – 27 maj 2021
  • Sista ans.dag: 30 april, 2020
  • Studietakt: 100 %
  • Längd: 1 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Textillinjen.

Betyg

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till Textillinjen och dina förväntningar på utbildningen.

• Ett arbetsprov där du presenterar inspiration till ett designat plagg.

 

Arbetsprovet ska vara max 2 A4, tvådimensionellt och i valfri teknik till exempel collage, blyerts, akvarell eller dyl. Du ska även presentera din idé som en moodboard.

Märk arbetsprovet på baksidan med namn och personnummer.

 

Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

 

Skicka arbetsprovet till denna adress:

Gotlands folkhögskola

Textillinjen

Storgatan 11

623 50 Hemse

Antagning

 

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, OBS! Inget krav.

 

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser. 

 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

 

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

 

Ansök här

 

 

NY