gfhs logotype c

Header-textillinjen

Kursens mål

 

Textillinjen ger dig en god förberedelse att studera vidare på högre nivå inom design och textil samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

 

Utbildningen ger dig möjlighet att utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

 

Kursens mål är också att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Textillinjen

Textillinjen är en ettårig utbildning för dig som vill designa, konstruera och sy kläder samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida. 

 Instagram logo 2016 textil  facebook 1

Utbildningen ger dig förberedelse att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande. Du får skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio, samt arbeta med presentationer och utställningar. Du får tillgång till lokalerna utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.
Vi vill att året på Textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material och miljöfrågor återkommande under läsåret.

   • Textillinjen har ett påbyggnadsår i form av ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé. För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper motsvarande Textillinjen åk 1. Läs mer om projektåret här >>

 

Textillinjen bild1

Kursinnehåll

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Vi jobbar med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. Vi provar även experimentell formgivning.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad.

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Textillinjen bild2

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Fack- och modeteckning

Skissa efter levande modell, jobba med produktskisser och modeteckningar.

Digital design

Redigera bilder i Photo Shop till presentationer, mönster, original till screentryck och portfolio. Göra presentationsmaterial i InDesign.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, vävning, stickning, virkning och broderi.

Textil- och dräkthistoria

Grundläggande textil- och dräkthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textillinjen bild3

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor. Under studieåret besöker vi Borås och Sjuhäradsbygden där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet och flera textila företag. Vi besöker också lokala företag på Gotland inom textilbranschen som te.x. Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Gästlärare

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka oss för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

Kostnader

Du som studerar heltid på Textillinjen betalar en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera).  Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2500 kr/person och läsår för heltidsstuderande. Kostnader för studieresa bekostar du själv.
Under KOSTNADER kan du läsa mer om övriga kostnader för studerande på folkhögskolan.

 

Kontaktperson

Karin webbKarin Seigerlund, linjeledare och lärare
073-765 86 88 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ @textillinjengotland på Instagram!

Languages

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 26 aug 2019–28 maj 2020
  • Sista ans.dag: Ansökan stängd
  • Studietakt: 100 %
  • Längd: 1 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Textillinjen. OBS! Ej originalhandlingar

- Betyg

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till Textillinjen och dina förväntningar på utbildningen.

- Ett arbetsprov där du presenterar inspiration till ett designat plagg. Arbetsprovet ska vara max 2 A4, tvådimensionellt och i valfri teknik till exempel collage, blyerts, akvarell eller dyl. Du kan även presentera din idé som en moodboard. Märk arbetsprovet på baksidan med namn och personnummer. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

 

Skicka arbetsprovet till denna adress:

Gotlands folkhögskola

Textillinjen

Storgatan 11

623 50 Hemse

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut. Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

 

Ansök här

 

NY