Enter riktar sig i första hand till dig som har en NPF-diagnos och som vill ha individuell anpassning för att få din skolgång att fungera.
Enter är en del av allmän kurs. Här kan du studera och läsa in grund- och/eller gymnasiebehörighet. Vi läser i lugnare tempo, med färre ämnen och du får mer personalstöd. Vi har tre socialpedagoger som följer klassen hela tiden.
Skolan erbjuder möjlighet att bo på internat och det kan vara ett bra första steg att bo hemifrån.
För att studera på folkhögskolan ska du vara minst 18 år fyllda under det år som utbildningen startar.
På Enter kan du komma igång med studier och vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att skapa en fungerande skolgång. Det kan också vara första gången som du prövar att bo hemifrån.
Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.
Du kommer att gå i en klass med ungefär femton deltagare. Du studerar på heltid eller deltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa både dig och resten av gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt som det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.
Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.
Studierna sker i Enters egna hus på skolans område i Hemse. Skoldagarna startar klockan 09.00 och avslutas omkring 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre medan någon kan vara kortare.
Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att skaffa dig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och/eller behörighet för högskolestudier.
Behörigheterna är motsvarande treårigt gymnasieprogram. Målsättningen är även att du ska få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.
Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia.
Vi har också hälsa/motion och uppföljning av studierna på schemat.
En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 10 kurser:
För att få behörighet till yrkeshögskolan krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 7 kurser:
Läs mer om grundläggande behörighet till högre studier
När du gått ett helt läsår får du ett studieomdöme. Det är folkhögskolans egen form för bedömning av deltagarnes förmåga till vidare studier.
Läs mer om studieomdöme och behörighetsintyg på folkhogskola.nu
Du söker till kursen genom att klicka på ansökningsknappen. Du kommer då vidare till Schoolsoft. Du måste skapa ett schoolsoftkonto om du inte har ett sen tidigare.
Detta ska du bifoga till din ansökan till Enter:
Om du vill hälsa på i skolan och se hur det funkar eller har frågor att ställa så går det bra att kontakta någon av lärarna nedan.
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju redan innan ansökningsperioden är slut. Intervjun kan antingen hållas på skolan eller över telefon.
Intervjun kommer bland annat att handla om dina tidigare erfarenheter av studier, om dina planer inför framtiden, om din motivation och hur kan vi hjälpa dig att nå dina mål. Samtidigt informerar vi om studierna här, om skolan och om studiefinansiering.
Besked om antagning sker löpande men senast i slutet av juni ska du ha fått besked. Eventuella restplatser kan erbjudas fram till kursstart.
För dig som vill bo på skolan finns ett internat med helpension. Du kan läsa mer om hur det funkar och vad det kostar under skolan i Hemse.
Det går också bra att bo på utanför skolan och att pendla till och från skolan.
Själva undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.
Kostnader för studiematerial betalas av dig som deltagare.
Om du har en funktionsnedsättning som gör att du behöver längre tid för att bli klar med skolan, kan du få aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Läs mer om hur det fungerar och hur du ansöker på forsakringskassan.se
Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på Enter är: Grundskole- eller gymnasienivå (A1).
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.