Enter

En kurs på Allmänna linjen

Enter riktar sig i första hand till dig som har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd och som är folkbokförd på Gotland.

Enter är en del av allmän kurs. Här kan du studera under ett till fem år beroende på din skolbakgrund. Studierna kan leda till att du blir klar med dina grundskole- och/eller gymnasiestudier inför fortsatta studier och arbetsliv.

För att studera på folkhögskolan ska du vara minst 18 år fyllda under det år som utbildningen startar.

Hemse
100%
1-4 år

 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1–4 år
  Studiestödsnivå: Grundskole- eller gymnasienivå (A1)

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  30 april 2022

Om utbildningen

På Enter kan du komma igång med studier och vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att skapa en fungerande vardag genom att gå på folkhögskolan. Det kan också vara första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Du kommer att gå i en klass med ungefär femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa både dig och resten av gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt som det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.

Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.

Studierna sker i Enters egna hus på skolans område i Hemse. Skoldagarna startar klockan 09.00 och avslutas omkring 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre medan någon kan vara kortare.

Målet med utbildningen

Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att skaffa dig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och/eller behörighet för högskolestudier.

Behörigheterna är motsvarande treårigt gymnasieprogram. Målsättningen är även att du ska få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Mer om Enter

Behörigheter och studieomdömen

Behörigheter

Efter årskurs 2 kan du vara klar med en del kurser som ingår i den grundläggande behörigheten för fortsatta studier.

Efter åk 3 kan din grundläggande behörighet vara helt klar tillsammans med de särskilda behörigheter som du kan behöva för att söka till högskola eller till olika yrkesutbildningar.

Behörighet till högskolestudier

För att få grundläggande behörighet till högskolestudier krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 10 kurser:

 • Svenska 1,2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

 • Engelska 5 och 6

 • Matematik 1a, 1b eller 1c

 • Samhällskunskap 1a1

 • Naturkunskap 1a1

 • Religionskunskap 1

 • Historia 1a1

Behörighet till yrkeshögskola

För att få behörighet till yrkeshögskolan krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 7 kurser:

 • Svenska eller Svenska som andraspråk 1
 • Engelska 5
 • Matematik 1 a, b eller c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Historia 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Naturkunskap 1a1

Andra behörighetsgivande kurser som ofta förekommer hos oss är:

 • Matematik 2b och 3b

 • Historia 1a2

 • Historia 2

 • Naturkunskap 1a2

 • Naturkunskap 2

 • Samhällskunskap 1a2

 • Samhällskunskap 2

 • Psykologi 1

Mer om behörighet för att studera vidare på fokhogskola.nu

Studieomdömen

När du gått ett helt läsår får du ett studieomdöme. Det är folkhögskolans egen form för bedömning av deltagarnes förmåga till vidare studier.

Mer om studieomdöme och behörighetsintyg på folkhogskola.nu

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Ämnen som ingår

Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia.

Vi har också hälsa/motion och uppföljning av studierna på schemat.

En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

 • En person sitter inne vid ett fönster och läser. Foto.
 • Tre personer står utomhus. Foto.
 • Två personer står framför en whiteboard och diskuterar kring ett matematikproblem. Foto.
 • Tre personer sitter runt ett bord. Två av dem spelar schack. Foto.
 • Fyra personer sitter kring ett bord med spel på. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Du söker till Enter genom Schoolsoft. Du kommer dit genom Sök till Enter-knappen.

Detta ska du bifoga till din ansökan till Enter:

• Betyg

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

• Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

Om du vill hälsa på i skolan och se hur det funkar eller har frågor att ställa så går det bra att kontakta någon av lärarna nedan.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju redan innan ansökningsperioden är slut. Intervjun kan antingen hållas på skolan eller över telefon.

Intervjun kommer bland annat att handla om dina tidigare erfarenheter av studier, om dina planer inför framtiden och om din motivation. Samtidigt informerar vi om studierna här, om skolan och om studiefinansiering.

Besked om antagning sker löpande men senast i slutet av juni ska du ha fått besked. Eventuella restplatser kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

För dig som vill bo på skolan finns ett internat med helpension. Du kan läsa mer om hur det funkar och vad det kostar under skolan i Hemse.

Det går också bra att bo på utanför skolan och att pendla till och från skolan.

Kostnader

Själva undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Alla som går på skolan betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vad som ingår i den avgiften och hur den betalas. 


Kontakt


Enterpå Instagram

Att planera, bygga och sedan flyga sin egen drake är ett härligt nöje. Med dessa bilder från i våras önskar vi på enter alla en fin första adventshelg #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Världen över färgas orange idag och 16 dagar framåt. Vi på Enter tar ställning mot mäns våld mot kvinnor #orangeday #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #unwomen
Såhär ser det ut hos oss på Enter. #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkbildning
Många med autism kan ha svårt med tidsuppfattning och svårt med övergångar mellan aktiviteter. För att underlätta detta använder vi på Enter olika typer av modeller att beräkna tid. Det är viktigt att veta när saker skall avslutas och att informationen är anpassad så det passar mig bäst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
Med samarbete, uppfinningsrikedom och tålamod lyckades vi skapa detta. Idag var vi på Fenomenalen i Visby #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #snillenjobbartillsammans #smartatthjälpasåt
Enters båda socpeddar har idag haft det stora nöjet att vara i Fårösund och informera om diagnoser för alla blivande socialpedagoger. #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Flera av de som valt enter under åren har dyslexi, dyskalkyli och/eller språkstörningar i olika grad. De absolut flesta har dåliga erfarenheter från tidigare skolgång och ett dåligt självförtroende när det kommer till studier. Det räcker då inte att bara erbjuda mer personalstöd och lugnare takt, en mycket viktig uppgift för oss som jobbar på enter är att hitta de uttrycksformer som fungerar och ha ett väldigt flexibelt tänk när vi skall göra bedömningar. Det är inte lättare att få behörighet på enter men vi kan tillsammans skapa möjlighet för en mer rättvis bedömning #folkhögskola #gotlands folkhögskola
På Enter jobbar vi mycket med tydlighet och struktur och vi försöker att göra det tillgängligt för alla. Ett sätt är att använda scheman i olika former. På bild 1 syns veckoschemat. En del har reducerade dagar och har då sitt personliga schema på bänken. I hallen sitter en whiteboard, bild 2, där veckans ämnesbrytande aktiviteter skrivs upp varje måndag. Varje dag görs ett detaljerat dagsschema med bildstöd och tider på en tavla i klassrummet bild 3. Under hänger lösa bildstödsscheman som de som vill hämtar med sig (4). Bild 5, läraren skriver upp lektionen i detalj på tavlan för att man skall veta vad som skall hända och målet med lektionen. De som önskar ytterligare framförhållning för att ha mer kontroll får lektionsplaneringen skickad dagen innan via appen teams. Vi sparar mycket kraft och energi genom att ha struktur och tydliga tillgängliga scheman för allas behov.
Vi försöker förstås tänka mångfald och inkludering varje dag men denna vecka vill vi puffa fram ämnet lite extra. Vi gör Mångfald till ett veckotema och kör färgglatt och ämnesövergripande hela veckan ut #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola