Allmän linje

Enter

Den här kursen riktar sig till dig som i första hand är skriven på Gotland och har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd.

Ansök

Enter – en kurs på Allmänna linjen

Hemse  100%  1–4 år

Den här kursen riktar sig till dig som i första hand är skriven på Gotland och har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd.

För att studera på folkhögskolan ska du fylla minst 18 år under det kalenderår som du söker till. Enter är en del av Allmänna linjen där du kan studera mellan ett och fem år beroende på din skolbakgrund.

Studierna kan leda till att du blir klar med dina grundskole och/ eller gymnasiestudier inför fortsatta studier och arbetsliv.

Image

Om utbildningen

På Enter kan du komma igång med studier och ditt vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att få en fungerande vardag genom att gå på folkhögskolan. Det kan bli första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans till att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Du kommer att gå i en klass med cirka femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa dig och gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.

Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.

Studierna sker i Enters egna hus på skolans område. Skoldagarna startar klockan 09.00 och pågår till ca 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre, någon kan vara kortare.

Utbildningen innehåller

Om ämnena

Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia. Vi har även pass med hälsa/motion samt uppföljning av studierna.

En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från att göra studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

Tidigare deltagare
Tidigare deltagare
"Frihet - alla har sin diagnos, men här får alla göra sig hörda"

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1-4 år
Studiestödsnivå: Grundskole- eller gymnasienivå (A1)

Viktiga datum

Kurstid:
24 aug 2020 – 27 maj 2021

Sista ans.dag:
31 maj, 2020
 
 

Målet med utbildningen

Målsättningen är att deltagarna ska ges möjlighet att skaffa sig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och/eller behörighet för högskolestudier.

Behörigheterna är motsvarande treårigt gymnasieprogram. Målsättningen är även att få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Kontakt
KontaktMona EdströmDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kursansvarig Tel: 073-765 86 12
Kontakt
KontaktAnki KarlssonDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och Studievägledare Tel: 070-083 27 06
Gemensamt för alla linjer

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan t ex vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år. Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym. Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.