Image

Skrivarlinjen

Fårösund  100%  1 år

Skrivarlinjen är en 1-årig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar. Här får du arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur samt ge respons på egna och andras texter. Allt i en stimulerande miljö.

På skrivarlinjen får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.

Om utbildningen

Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar.

Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande och ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för gästlärare och författarbesök. Varje termin har vi två läs-och skrivveckor där du arbetar helt på egen hand.

Skrivarlinjen har ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Image

Utbildningen innehåller

Kursinnehåll

Utbildningen är uppdelad i olika block/delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas och lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarier om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten "du skriver inte bättre än hur du läser". Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Kursinformation

Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 14

Viktiga datum

Kurstid:
25 aug 2021–10 jun 2022 
Sista ansökningsdag:
30 april 2021

Målet med utbildningen

Efter studierna ska deltagaren:

  • Ha fått en grund för vidare litterära studier, fått öva upp sin förmåga att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt.
  • Fördjupat sina kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter.
  • Fått mer kunskap genom sitt läsande inom olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.
  • Ha fördjupat sin förmåga att Skriva och Läsa genom att ge respons på sina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter och då inom litteraturseminarier inom olika litterära genrer.
  • Ha reflekterat över sin egen väg till kreativa processer, sina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt att tillgodogöra sig det litterära fackspråket.
  • Ha mött och samtalat med ett flertal yrkesverksamma författare, poeter och dramatiker.
  • Ha fått god kännedom om såväl sitt eget och andras skönlitterära Författande
  • Lärt känna samtidslitteraturen av världsförfattare och litteratur av klassiska författare i världen.
  • Känna till de samhälleliga aspekterna av litteraturen i Sverige, Norden och Världen.
Kontakt
KontaktLudvig DrakenfjordDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och lärare
Tel 070- 229 48 57
Gemensamt för alla linjer i Fårösund

Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.

Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag. 

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.