Skip to main content

Skrivarlinjen

Skrivarlinjen är en 1-årig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar. Här får du arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur samt ge respons på egna och andras texter. Allt i en stimulerande miljö.

På skrivarlinjen får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.

Fårösund
100%
1 år

Kursinformation

Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 16

Viktiga datum

Kurstid:
24 augusti 2023–7 juni 2024

Sista ansökningsdag:
Ansökan är stängd

Om utbildningen

Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar.

Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande och ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för gästlärare och författarbesök. Varje termin har vi två läs-och skrivveckor där du arbetar helt på egen hand.

Skrivarlinjen har ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Efter studierna ska deltagaren:

  • Ha fått en grund för vidare litterära studier, fått öva upp sin förmåga att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt.
  • Fördjupat sina kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter.
  • Fått mer kunskap genom sitt läsande inom olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.
  • Ha fördjupat sin förmåga att Skriva och Läsa genom att ge respons på sina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter och då inom litteraturseminarier inom olika litterära genrer.
  • Ha reflekterat över sin egen väg till kreativa processer, sina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt att tillgodogöra sig det litterära fackspråket.
  • Ha mött och samtalat med ett flertal yrkesverksamma författare, poeter och dramatiker.
  • Ha fått god kännedom om såväl sitt eget och andras skönlitterära Författande
  • Lärt känna samtidslitteraturen av världsförfattare och litteratur av klassiska författare i världen.
  • Känna till de samhälleliga aspekterna av litteraturen i Sverige, Norden och Världen.

Mer om skrivarlinjen

Kursinnehåll

Utbildningen är uppdelad i olika block/delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas och lärarnas respons på dessa texter. Varannan vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarier om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten "du skriver inte bättre än hur du läser". Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Antologi

Under vårterminen arbetar du och din klass fram en antologi med egna texter. Arbetet bygger på laganda, där alla är med och utformar boken: innehåll, layout, kontakt med tryckeri, ekonomi med mera.

Inspirationsresa

I mån av intresse gör vi en inspirationsresa i maj. Vi reser inom Norden eller till något av de Baltiska länderna.

Deltagare betalar själva, resa, boende och mat. 

Uppläsning

Vi arbetar med uppläsningsverkstad där du får öva dig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker samt röst- och kroppsspråk. Du läser upp både dina egna och andras texter.

Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på skolan, andra platser på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakter och marknadsföring.

Lärare på skrivarlinjen
    • Ludvig Drakenfjord
      Linjeledare och lärare

      Ludvig grundade skrivarlinjen 2007. Han har gått Författarhögskolan på Lunds universitet och folkhögskollärarprogrammet i Linköping. 2004 debuterade han med boken "Davidpassionen" (Lunds förlag).

      Telefon: 070- 229 48 57
      E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


    • Staffan Cederborg
      Lärare

      Staffan är högskoleutbildad inom Kreativt skrivande och Svenska. Sedan debuten 1998 med bilderboken "Instrumentjakten", utgiven på Rabén & Sjögren, har han hunnit med ett antal romaner för ungdomar och unga vuxna utgivna på Bokförlaget Opal. Böckerna "Hjärnpunka" och "Mitt bisarra liv som död" har båda blivit musikaler på Länsteatern på Gotland. Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.

      E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gästlärare och författare på skrivarlinjen

Återkommande gästlärare och författare

Pär Hansson

Lärare och författare född i Vännäs, Västerbotten. Han har publicerat fyra diktsamlingar på Norstedts förlag: Ruckel, Familjekista, Lavinflaggor och Motorsågsminne. Hösten 2012 utkommer hans femte bok. Han har medverkat i ett stort antal litterära tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands, och hans poesi är översatt till flera språk. Det talade ordet är avgörande för hans skrivande. Att läsa dikterna högt i olika rum har varit en del av hans poetiska arbete sedan debuten 1998. Hansson har varit verksam som skrivarlärare sedan 1999 och på Gotlands skrivarlinje sedan starten 2006. Han har själv gått Biskops-Arnös ettåriga skrivarlinje 1994-95 samt Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet 1996-98. En av redaktörerna för poesifanzinet Gräs. Han har bland annat mottagit Nöjesguidens pris för Bästa läsning; Restaurang Prinsens författarpris Guldprinsen; Byggnads arbetsstipendium; Norrländska författarsällskapets pris; Göteborg Stads kulturstipendium och Svenska Akademiens stipendium. Pär Hansson bor nu i Hammarbyhöjden där han arrangerar uppläsningar på sin altan. När han inte arbetar fiskar han gärna, åker telemark och umgås med sina tre barn.

Katja Timgren

Född i Västerbotten och bor numera i Göteborg. Katja debuterade 2004 med ungdomsromanen "Det jag inte säger" som belönades med Slangbellan för bästa barn- eller ungdomsdebut. Därefter har hon gett ut vuxenromanen "Ingenting har hänt" (2009) och ungdomsromanen "Tusen bitar saknas" (2013). Hon jobbar bland annat som brevbärare, är utbildad skrivpedagog och återkommande handledare på Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje.

Pauline Wolff

Improvisatör, pedagog och författare. 2002 debuterade hon med romanen Bilder av Malin för vilken hon erhöll Katapultpriset. Pauline Wolff gick på Litterär gestaltning under 2002–04 och våren 2006 utkom hennes andra roman "Vi är Luftens Drottning".


Gästlärare och författare

Under årens lopp har skrivarlinjen haft besök av dessa författare och gästföreläsare


Gunnar Ardelius

Författare. Gunnar Ardelius debuterade 2006 med ungdomsromanen "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket", översatt till bl a franska, tyska och engelska, belönades med Slangbellan och nominerades till Augustpriset. 2007 kom "När du blundar tittar jag" 2010 "Bara kärlek kan krossa ditt hjärta". 2012 "Friheten förde oss hit" Har översatt två av Björn Sortlands romaner från norska.

Malin Backström

Författare, skrivarpedagog och danslärare. Malin Backström är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med den prosalyriska ”Berättelser som inte får vidröras”, och under våren 2012 utkommer hennes andra bok – ”Bara det här med dörrarna” (Norstedts). Hon har studerat litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och kulturvetarlinjen med inriktning litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Sedan många år undervisar hon på flera olika skrivarkurser, bland annat på Wiks Folkhögskola och Skrivarakademin. Hon läser också korrektur och håller kurser i pardans.

Kersti Björkman

Dramatiker och skrivpedagog. Hennes barn- och ungdomspjäser har spelats på Dalateatern, Månteatern, TUR-teatern mfl. Kersti under många år gästat ett antal folkhögskolors skrivar- och teaterlinjer, som Wik, Jakobsberg, Tärna, Brunnswik, Fridhem. Jobbar som projektledare hos muntliga berättarkompaniet Fabula Storytelling (www.storytelling.se) och har arrangerat internationella festivaler, medverkat i projekt som ’Queera berättelser’, ’Västerbotten berättar’, ’Fabula Berättarscen’ etc. Utforskar gärna relationen mellan det muntliga och det skrivna berättandet. Kersti gick Biskops Arnös dramatiker-/skrivarlinje 1991-92, har gått kortkurser på Dramatiska Institutet, läst teater och film, religionshistoria och litteratur.

Calle Brobäck

Pedagog och historiker. Calle Brobäck är fotograf i botten men har även jobbat som lärare på folkhögskolan och har en av Gotlands största samlingar av Gotlandica. Undervisar i bibliografi och litteraturhistoria.

Elin Cullhed

Kulturjournalist och lärare. Elin är även lärare på Skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Hon debuterade i januari 2016 med romanen "Gudarna" för unga vuxna.

Athena Farrokhzad

Poet, litteraturkritiker och lärare. Är poet, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut "Vitsvit", som belönades med bl. a. Karin Boye-priset. Sommaren 2014 blev hon mycket uppmärksammad efter sitt sommarprat i P1:s program Sommar.

Märta Fohlin

Författare. Märtha är gotländsk författare som har skrivit flera romaner, hennes debutroman heter "Jag duger inte åt lycka" (2014). Nu aktuell med boken "Sandöflicka" utgiven på Nordstedts förlag.

Peter Fröberg Idling

Författare och kulturskribent. Han debuterade med den genreöverskridande boken ”Pol Pots leende” 2006. Den följdes av romanen ”Sång till den storm som ska komma” 2012. Båda böckerna har sedan utkommit i en rad länder och nominerats till litterära priser såväl i Sverige som utomlands.

Sara Hallström

Poet.Sara bor i Göteborg och är verksam som poet och undervisar återkommande på folkhögskolor runt om i landet samt som skrivpedagog på Göteborgs konsthall. Hon har gett ut diktsamlingarna "Vi måste ha protein" (2004), "Rötter smälter" (2007)," Brev om I." (2009), "Torg, korg, eko" (2010) samt dikt-/bildprojektet "Driva" (2009) och barnboken "Sjung den!"(2011). 2004 var hon nominerad till Borås Tidnings debutantpris, 2007 blev hon årets Mare Kandre-pristagare och 2010 fick hon det Alternativa Augustpriset för diktsamlingen "Torg, korg, eko" av litteraturfanzinet Vi värdelösa.

Nina Ivarsson

Författare, skriver skönlitteratur, främst prosa. Undervisar förutom på Gotlands skrivarlinje även på Kjesäters folkhögskola på Fryshuset och på Wiks folkhögskola. Arbetar också som team-buildinginstruktör, svensklärare för flyktingungdomar och fritidsledare för KFUM Uppsala. Brinner för genusfrågor och maktperspektiv. Dansar tango och spelar fotboll. "Jag skriver om det jag inte kan berätta på något annat sätt. Det som är för viktigt för att inte sägas men för mörkt och svårfångat för att lysa upp med ett skämt, eller med politik, eller med en temadag i skolan."

Emil Jensen

Artist, estradpoet och författare. Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv i mina låtar, brukar jag, inte minst i mina mellansnack, skriva och prata om det som känns angeläget, som mänskliga rättigheter, feminism och hållbar utveckling. Jag skriver regelbundet krönikor bland annat i tidningen ETC, jag gör återkommande “Tankar för dagen” i Sveriges radio P1. Då och då även mitt egna program i P1 “Mellansnack med Emil Jensen” som sänds hemma från mitt kök.

Theodor Kallifatides

Författare. 

Katarina Kieri

Författare, poet, dramatiker. Katarina Kieri är född 1965 i Luleå med rötter i det finsktalande Tornedalen, numera bosatt i Uppsala. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen "Slutet sällskap". Hon rör sig i skrivandet mellan poesi, dramatik och prosa, och skriver för såväl vuxna som barn och unga. Hon har under åren också skrivit ett stort antal krönikor och kåserier för främst dagstidningar och radio.

Emma Lundenmark

Poet och författare. Verksam som lärare i poesi på Skrivarakademin, Folkuniversitetet och har även undervisat/undervisar i radioproduktion och teater. Emma debuterade 2010 med diktsamlingen Organica fläktrum och har också gett ut novellsamlingen Hans fru Judith, diktsamlingen Dagar utan ljud 2019 och romanen Storknästet på Modernista 2021. Hon har uppträtt med poesi i många konstellationer under åren och hittas främst i olika surrealistiska publikationer.

Andrea Lundgren

Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten. Hon har sedan debuten 2010 skrivit novellsamlingen Nordisk fauna (2018) och tre romaner, den senaste har titeln Den underjordiska solen (2022). I sitt författarskap intresserar hon sig för det vilda, myter och sagor, förvandlingar och barnets blick på världen.

Håkan Nesser

Född 1950. Har sedan debuten 1988 rört sig mellan kriminalromaner, uppväxtskildringar, novellsamlingar och brevromaner. Han har skrivit mer än trettio böcker och är översatt till lika många språk.

Jonas Rasmussen

Poet och översättare. Jonas Rasmussen är mest verksam som översättare av dansk skönlitteratur och har översatt bl.a. Morten Søndergaard, Pia Tafdrup och Claus Beck-Nielsen. Han har också sammanställt och översatt stora delar av antologin "Nervsystem – ung dansk poesi" (ellerströms 2015). Rasmussen är också verksam som poet och författare och har utgivit sju monografier, varav tre under pseudonym. Den senast utkomna är den konceptuella diktsviten "Det hemska vi har gjort" (i Trombone förlags Svavel-serie, 2015).

Klara Rasmussen

Redaktör. Klara jobbar sedan 2006/2007 som redaktör på Ellerströms förlag och på tidskriften Lyrikvännen. Klara har en magister i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och gick Lunds universitets författarskola 2002–2004.

Stefan Sundström

Låtskrivare, trubadur och författare. Är aktuell med sin kommande bok som just nu är i produktion på Fårö. Skriver krönikörer för ETC och har gett ut samlingar med sina krönikor, bland annat "Om mjölkens symbolvärde: och andra betraktelser".

Amanda Svensson

Författare. Amanda är en av Sveriges hetaste författare och har gett ut tre romaner - "Hey Dolly" (2008), "Välkommen till den här världen" (2011) som var nominerad dels till Augustpriset 2011 och dels till DN:s kulturpris i kategorin litteratur samt senast "Allt det där jag sa till dig var sant" (2014).

Hanna Wikman

Bosatt i Göteborg, kommer från Kramfors. Hanna arbetar som författare, skrivpedagog och personlig assistent. Skriver prosa, poesi och journalistik. Förutom text i tidskrifter, fanzines och för scen, finns romanen Lift (2010) utgiven på Charlie by Kabusa. Den nominerades till Norrlands litteraturpris 2011 och tilldelades Frizonen Simones rebellpris i litteratur 2010.

Nina Wähä

Författare, översättare, redaktör och skrivarkurslärare. Född i Stockholm 1979. Gick Litterär gestaltning 2004–2006 och debuterade 2007 på Norstedts förlag med "S som i syster" Tredje romanen "Testamente" kom ut 2019 och nominerades till en rad priser, bland annat Augustpriset, vann Sveriges Radios romanpris 2020.

Lina Wolff

Översättare och författare. Lina Wolf har skrivit böckerna Många människor dör som du, Bret Easton Ellis och de andra hundarna och De polyglotta älskarna som tilldelades Augustpriset 2016 och Svenska Dagbladets pris 2016. Bret Easton Ellis och de andra hundarna har översatts till engelska och fått ett gott mottagande i UK. Lina arbetar också som översättare och har översatt den argentinska författarinnan Samanta Schweblin och den chilenske författaren Roberto Bolaño till svenska.

Gemensamt för alla linjer i Fårösund

Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.

Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

  • Tre personer sitter i en soffgrupp och pratar kring något som står på soffbordet framför dem. Foto.
  • I förgrunden en person framför en mikrofon som läser ur en bok. I bakgrunden skymtar en sittande publik. Foto.
  • En grupp människor sitter i en ring av fåtöljer. En har en dator i knät. Foto.
  • Närbild på händer som skriver med penna på ett papper .

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till Skrivarlinjen ska du bifoga:

  • Betyg
  • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
  • Personligt brev på 1–3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.
  • Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3–5 A4-sidor.

OBS! Texterna ska skrivas på svenska.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Skrivarlinjen har 14 utbildningsplatser.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Fårösund.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

En kostnad för litteratur på 1000 kr/termin betalas av dig som deltagare.

En fast materialavgift för utskrifter och kopiering på 500 kr/termin betalas av dig som deltagare.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Skrivarlinjen på Instagram