Skrivarlinjen
Skrivarlinjen är en 1-årig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar. Här får du arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur samt ge respons på egna och andras texter. Allt i en stimulerande miljö.
På skrivarlinjen får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.
Om utbildningen
Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.
Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar.
Två dagar i veckan är läs- och skrivdagar, dagar då du arbetar med ditt skrivande och ditt läsande. Vissa veckor kan det bli endast en läs- och skrivdag till förmån för gästlärare och författarbesök.
Skrivarlinjen har ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.
Målet med utbildningen
Studierna ska ge dig:
- En grund för vidare litterära studier och övning i förmågan att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt.
- Fördjupning i kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter.
- Mer kunskap genom ditt läsande av olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.
- Förmåga att skriva och läsa genom att ge respons på dina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter från olika litterära genrer.
- Förmåga och tid att reflektera över din egen väg till kreativa processer, dina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt en möjlighet att tillgodogöra dig det litterära fackspråket.
- Möten och samtal med ett yrkesverksamma författare.
- God kännedom om såväl ditt eget som andras skönlitterära skrivande.
- Kännedom om samtidslitteraturen och klassisk litteratur.
- Kunskap om vägar till att försörja dig på ditt skrivande.
Mer om skrivarlinjen
Utbildningen står på fyra ben: prosa, lyrik, dramatik och antologi. I alla blocken siktar vi mot att arbetet ska resultera i något färdigt. Ett kompendium, en föreställning, en publikation på webben eller liknande. På resan till färdigt resultat får du hjälp från lärare, gästlärare och framför allt från dina kurskamrater.
Du får möta verksamma författare som berättar om en specifik bok eller sitt skrivande. Vi går också igenom skrivprocessen från idé till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.
Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas respons på dessa texter. Varannan vecka lämnar du in en text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp har läst din text. Under textsamtalen ger ni varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.
Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande boksamtal om både klassiska verk och samtida litteratur. Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.
I mån av intresse finns möjlighet att under vårterminen tillsammans med klassen arbeta fram en antologi med egna texter. Arbetet bygger på laganda, där alla är med och utformar boken: innehåll, layout, kontakt med tryckeri, ekonomi med mera.
I mån av intresse gör vi en inspirationsresa i maj. Du betalar själv resa, boende och mat.
Vi arbetar med uppläsningsverkstad där du får öva dig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker samt röst- och kroppsspråk. Du läser upp både dina egna och andras texter. I arbetet med texten under dramatikblocket får du sceniskt gestalta den, det vill säga regissera andra personer i klassen i din egen text, samt agera på scen i andras texter.
Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på skolan, andra platser på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakter och marknadsföring.
Vi engagerar ett antal gästlärare och författare baserat på vilket block vi befinner oss i, samt utifrån deltagarnas önskemål.
Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Det är en fullskalig idrottshall där det finns möjlighet att spela bland annat badminton, bordtennis och innebandy. Detta är kostnadsfritt för dig.
Det finns också tillgång till simhallen i samma byggnad en timme varje vecka. Även denna är kostnadsfri.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Bra att veta
Du söker till kursen genom att klicka på ansökknappen. Du kommer då vidare till Schoolsoft. Du måste skapa ett schoolsoftkonto om du inte har ett sen tidigare.
I din ansökan till Skrivarlinjen ska du bifoga:
- Betyg
- Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev på 1–3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.
- Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3–5 A4-sidor.
- Namn och telefonnummer till två referenspersoner
OBS! Texterna ska skrivas på svenska i Times New Roman 12 pt och med radavstånd 1,5.
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.
Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.
Skrivarlinjen har 22 utbildningsplatser.
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Studiematerial
Som deltagare på skrivarlinjen betalar du en fast kostnad på 4 000 kr/läsår för studiematerial som litteratur och utskrifter.
Deltagaravgift
Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.
Studiefinansiering
Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på skrivarlinjen är: Gymnasienivå (A2)
Vi som jobbar på skrivarlinjen
Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.
Karl är magister i pedagogik, svenska och historia.
Karl har varvat läraryrket med frilanskritik och journalistik sedan 2000. Han driver tillsammans med Sergio lo Gatto (IT), Diana Damian (UK) och Anette Pettersen (NO) sedan 2010 skrivarkollektivet WRITINGSHOP.