Allmän linje

Etableringskurs

Etableringskurs

Hemse/Fårösund  100%  6 mån

Etableringskursen är ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Kursen vänder sig till dig som är nyanländ på Gotland. Under sex månader läser deltagarna svenska, lär känna samhället på olika sätt, har studie- och yrkesorientering, deltar i skapande verksamhet och i folkhögskolans gemensamma aktiviteter.

Vad är en folkhögskola?

Om utbildningen

Etableringskurs på folkhögskola är en särskilt anpassad utbildning och innehåller studier i bland annat svenska språket samt orienterande, studie- och arbetsförberedande insatser.

Kursens innehåll och upplägg beror mycket på vilka deltagare som finns i klassen och vad de har för tidigare erfarenheter. Varje kurs blir på så sätt unik och anpassad för deltagarna. Etableringskurs riktar sig mot personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och som omfattas av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Speciellt personer som har en kort utbildning sedan tidigare ska få gå kursen.

Etableringskurs på folkhögskola är en del av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag som innebär ansvar för att samordna etableringsinsatser för nyanlända. Syftet är att underlätta och påskynda vägen till arbete eller högre studier samt att skapa förutsättningar för personer att försörja sig själva.

Etableringskursen på Gotlands folkhögskola finns till för personer som är nyanlända till Gotland. Personen måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen och omfattas av etableringsprogrammet eller har en etableringsplan. 

Kursen går inte att söka via webbplatsen utan du får kontakta din lokala arbetsförmedling om du är intresserad av att gå kursen. Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta oss. Du hittar kontaktinformationen längst ner på sidan. 

Image

Efter utbildningen

SFI, svenska för invandrare

SFI, svenska för invandrare, erbjuds till dig som nyligen flyttat till Sverige och vill lära dig svenska. Studierna följer de nationella kursplanerna för SFI.

Image

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 6 mån

Viktiga datum

Kurstid: 6 mån 

 
 

Målet med utbildningen

– Få ett kompetensintyg, som kan användas för fortsatta studier på folkhögskola eller inom den kommunala vuxenutbildningen. Intyget ska även kunna användas vid intag till SFI.

– Genom studie- och yrkesvägledning få en plan för hur en efter kursen på folkhögskola kan göra för att få ett arbete. Folkhögskolan överlämnar planen till den arbetsförmedling som anmält personen till utbildningen.

Kontakt Hemse
Kontakt HemsePer-Olof SahlbergDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och biträdande rektor
Tel 070-447 68 20
Kontakt Fårösund
Kontakt FårösundBjörn SölvhammarDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och biträdande rektor
Tel 0498-20 38 82, 070-447 67 39