Skip to main content

Socialpedagogisk utbildning

Socialpedagogisk utbildning är en 2-årig yrkesutbildning för dig som vill arbeta med människor, samhällsfrågor och kommunikation.

Som socialpedagog är du med och skapar möjligheter för människor. Under utbildningen får du möjlighet att prova olika pedagogiska metoder och kreativa uttryckssätt för att fylla på din socialpedagogiska verktygslåda. Till exempel relationell pedagogik, hälsopedagogik, och drama.

Socialpedagoger arbetar såväl förebyggande som främjande med unga och vuxna som ofta har stora utmaningar och svårigheter i livet. En god förmåga att bygga relationer och ett salutogent förhållningssätt som bygger på det friska, det som fungerar är centralt i yrkesrollen.

Fårösund
100%
2 år

Kursinformation

Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 2 år
Studiestödsnivå: Eftergymnasial nivå (B1)
Antal platser: 22

Viktiga datum

Kurstid

26 augusti 2024–5 juni 2026

Ansökningsperiod 1

15 januari–30 april 2024

Har du inte hunnit ansöka? Ingen fara! Vi kommer att öppna ansökan igen 30 maj–30 juni. 

Ansökningsperiod 2

30 maj–30 juni 2024

Om utbildningen

Utbildningen är på heltid under 4 terminer.
Vi arbetar processinriktat där du kopplar teoretiska kunskaper till egna erfarenheter. På så sätt skapas en känsla av sammanhang. Studierna är ämnesövergripande och belyses utifrån perspektiven individ, grupp och samhälle. Det ingår såväl klassrumsundervisning och studiebesök som föreläsningar av externa gästlärare. Du får såväl teoretiska yrkeskunskaper som praktisk erfarenhet.

I mötet med andra lär du om dig själv och din omvärld. Utbildningen bygger på ett gemensamt lärande med fokus på alla deltagares bidrag i form av olika erfarenheter och kunskap. Det bidrar till en större förståelse för samhället och olika perspektiv.
Som en röd tråd genom hela utbildningen tränar vi kontaktskapande kommunikation och konflikthantering.

Vi lägger stor vikt vid personlig utveckling, samarbete och lärande i grupp. I utbildningen ingår obligatoriska aktiviteter med övernattning på annan plats på Gotland. Det kan även ingå en studieresa till fastlandet.
Vi har ett nära samarbete med arbetslivet och under utbildningen har du två LIA-perioder (Lärande I Arbete) på 7 respektive 10 veckor.

Gotlands folkhögskola är medlem i branschorganisationen BALSAM som verkar för utveckling och kvalitetssäkring av socialpedagogiska yrkesutbildningar. På socialpedagog.nu kan du läsa mer om föreningen.

Målet med utbildningen

Målsättningen är att ge en bred kompetens för socialpedagogiskt arbete inom exempelvis behandlingshem, skola, ungdomsgård, boendestöd, socialpsykiatri och LSS-verksamheter.


Utbildningen innehåller

Kursplanens innehåll

Under utbildningens två år innehåller kursplanen:

 • Socialpedagogik och Öppen verksamhet
 • Kontaktskapande kommunikation och medling – NVC (Non-Violent Communication)
 • Psykologi
 • Organisation och ledarskap
 • Beroende och behandling
 • Traumamedveten omsorg
 • Socialpsykologi
 • Lagstiftning
 • Samhällsutveckling och strukturella perspektiv
 • Intersektionalitet – analys av hur olika maktstrukturer samverkar och skapar ojämlikhet.
 • Mänskliga rättigheter
 • Psykiatri och hälsa
 • Vetenskaplig metod
 • MI-motiverande samtal
 • Pedagogiskt drama och Forumteater
 • Personlig utveckling med fokus på ett professionellt förhållningssätt
 • Etiska dilemman i socialt arbete
 • 17 veckors Lärande i arbete (praktik)
 • Källkritik och maktanalys
 • Desinformation och AI
 • Lägerverksamhet
 • Vandring
 • Skolgemensamma aktiviteter med övriga utbildningar på skolan
Lärare på socialpedagogisk utbildning
 • Mia Hallin
  Linjeledare och lärare

  0737-65 88 71
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Simon Gustafsson
  Lärare och socialpedagog

  0700-83 25 64
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Elisabeth Wölger
  Lärare 

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Att studera på folkhögskola

Folkhögskolan tror på att alla människor har värdefulla kunskaper och erfarenheter. Vi lär oss av varandra och lägger stor vikt vid gemenskap, möten mellan deltagare och förmågan att samarbeta. Arbetssätten varierar och vi varvar föreläsningar med grupparbeten och diskussioner. Utflykter, studiebesök och temadagar ingår i studierna.

En förutsättning för att du ska lyckas med utbildningen är att du har en egen drivkraft att studera. Som studerande på folkhögskola förväntas du vara aktiv och ta eget ansvar för dina studier. Du förväntas visa engagemang och ha en hög närvaro.

Gemensamt för alla kurser i Fårösund

Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.

Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

 • ""
 • ""

Bra att veta

Ansökan

Behörighetskrav för dig som  söker socialpedagogisk utbildning: 

 • Treårig gymnasieutbildning eller motsvarande.
 • Minst 21 år gammal.
 • Har du tidigare haft beroendeproblematik krävs minst två års drogfrihet. 
 • Vid tidigare psykisk ohälsa krävs minst två års stabilitet där du arbetat eller studerat.

Har du arbetslivserfarenhet från socialt arbete eller ungdomsverksamhet är det en merit.

Har du inte fullständig gymnasiekompetens finns det en möjlighet att söka utifrån reell kompetens. Läs mer om reell kompetens (PDF, 371 kB)

I din ansökan till socialpedagogisk utbildning ska du bifoga: 

 • Betyg 
 • Arbetsgivarintyg 
 • Personligt brev där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare och varför du söker till utbildningen

Mer information om ansökan.

Antagning

De sökande som lämnat en komplett ansökan i tid och uppfyller behörighetskraven kommer att kallas till intervju på Gotlands folkhögskola i Fårösund. Intervjun hållsi första hand på plats på skolan. I urvalsprocessen tas även hänsyn till personlig lämplighet och förmåga att fullfölja utbildningen.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Fårösund.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på socialpedagogisk utbildning betalar du en fast materialavgift på 1 000 kr/läsår.

Kurslitteratur bekostar du som deltagare själv.

Det kan tillkomma kostnader för exempelvis studieresor och lägerverksamhet på upp till 2000 kr/läsår. 

Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på socialpedagogisk utbildning är: Eftergymnasial nivå (B1)

Alla betalar en deltagaravgift. För socialpedagogisk utbildning är den kostnaden 520 kr/månad. Under kostnader kan du läsa om vad som ingår i avgiften.


Kontakt

Socialpedagogisk utbildning på Instagram

Att kunna organisera olika aktiviteter är en bra förmåga att ha som socialpedagog. Nu tränar vi tältuppsättning och matlagning på stormkök. Om några dagar är vi på väg! #socialpedagogik #gotlandsfolkhögskola #socialtarbete #socialpedagogutbildning #socialpedagogiskutbildning #balsamsocped #gotland
Varför inte börja dagen med lite disco? Härligt att se deltagarna dansa fram i korridoren mot sitt klassrum. Vill du dansa med oss? Ansök till nästa läsår innan den 30/4. Ha en härlig helg gott folk! #balsamsocped #gotlandsfolkhögskola #gotland #socialpedagogutbildning #socialpedagog #studerapåfolkhögskola
"Hur är det att gå på Gotlands folkhögskola? 👋Vi har frågat Victor på socialpedagogisk utbildning vad han tycker! #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #väljfolkhögskola #folkbildning #socialpedagogiskutbildning #yrkesutbildning #socialpedagog #balsamsocped #fårösund #gotland #regiongotland Syntolkning: Victor går första året på socialpedagogisk utbildning. Han har jobbat som som smed och plåtslagare och spelat mycket musik. Han har dessutom två yrkesutbildningar i ryggsäcken - den ena som bryggeritekniker och den andra som förpackningsdesigner. Varför valde du att gå socialpedagogisk utbildning? – Egentligen av två anledningar. Den första var att jag ville sluta jobba med material och varor och börja jobba med människor. Jag har fått höra att jag borde göra det och även själv tyckt att det är väldigt spännande. Jag tycker samtalen och mötena är givande och roliga. – Jag behövde byta karriär också, smidet var inte roligt längre. Vad är det bästa med folkhögskola? – Oj. Massor. Jag skulle säga att det för min del är lärarna och deras oändliga kunskap, men framför allt att det är väldigt gemytligt och nära. Jordnära kan man väl säga. – Det är inte lika strikt som en traditionell högskola eller yrkeshögskola, vilket gör att det kommer in mycket mer kreativitet. Och framför allt att det är mer som att hänga med kompisar än att jobba eller gå i skolan. Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja folkhögskola? – Om du är inne på att söka en folkhögskola så hoppas jag att du får träffa lika många fina människor som jag har gjort. – Det är värt dom åren för att det du kanske inte får med dig av en högskole-kompetens får du i relationer med nya vänner och kontakter. Folkhögskola är ett fantastiskt ställe att både lära känna sig själv och andra. Det är en väldigt trevlig och trygg plats att vara på."
Bara 13 dagar kvar! Har du frågor och funderingar? Hör av dig! #socialpedagogutbildning #gotlandsfolkhögskola #socialtarbete #socialpedagog #studerapåfolkhögskola #balsamsocped #gotland
En stunds teambuilding en vanlig vardag på enheten i Fårösund. Konkurrensen var stenhård som synes. #gotlandsfolkhögskola #balsamsocped #gotland
Vi önskar deltagare och vänner som firar Eid al-fitr en fin högtid fylld med gemenskap och glädje. #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogutbildning #socialpedagoggotland #balsamsocped
En hälsning från Wilma i tvåan, som är ute på sin LIA (lärande i arbete): "Välkommen att kika in på den dagliga verksamheten Kreativ Media! Jag som har min praktik här heter Wilma. Vad hittar vi på om dagarna då? Vi gör lite allt möjligt. Det mesta är vid dator, som att spela dator/Tv-spel både ensam eller tillsammans, men också hålla på med AI (bild 2), tidningen ”Det kreativa” som deltagare på andra verksamheter även kan få skicka artiklar till (bild 3), spelar in och redigerar youtubevideos, skriver noveller med mera! Det spelas även en hel del brädspel, kreativt skapande som exempelvis lera eller skissa/måla, och kortspel, det är ingen riktig morgon på Kreativ media om den inte startas med en omgång ”Bonk” tillsammans med några deltagare! Vill du veta mer om vad deltagarna kan pyssla med på Kreativ media? Se sista bilden! Jag har fått prova på det mesta, fixa bilder i Photoshop, generera bilder med hjälp av AI, lära mig nya brädspel, samt vara kreativ i skaparummet. Jag passade även på att gör en logga till verksamheten ”Tack för kaffet” jag hittade på när vi gjorde våra egna verksamheter tidigare detta läsår! Sist, men absolut inte minst så fick jag äran att gästa ”Pers teckenspråksskola”. Per är en deltagare som har ett koncept på den gemensamma youtube kanalen där han lär ut teckenspråk! Kika gärna in ”Kreativ media” på youtube för att se några av deltagarnas egna verk!" Vill du också ha chansen att ge dig ut på en spännande LIA-period? Sök vår utbildning nu!
Glöm inte att ansökan till vår utbildning är öppen! Är kanske just du en av deltagarna i vår kommande klass? Läs mer om utbildningen och ansök via vår hemsida gotlandsfolkhogskola.se
Vill du göra din praktik utomlands? Vi har upparbetade kontakter i Indien eller så hittar du en egen plats någon annanstans i världen! Måna är just nu på en skola hos @nanhidunya i norra Indien. De har precis firat högtiden Holi. Vår utbildning till socialpedagog ger dig möjlighet att förverkliga mer än en dröm. Sök innan 31 april! #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogutbildning #balsamsocped #socialpedagog #gotland #studerapåfolkhögskola
Glad Påsk från oss på Socialpedagogutbildningen I Fårösund! Nu går vi på lov och fyller våra batterier. Hoppas alla kommer tillbaka med samma härliga känsla i kroppen som vi hade när vi skiljdes åt efter äggjakten idag! (Sätt på ljudet så du hör häxan som fastnat i trädet) #gotlandsfolkhögskola #balsamsocped #socialpedagogutbildning #socialpedagog #gotland #studerapåfolkhögskola
Kommentarer överflödiga.... #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogutbildning #socialpedagoggotland
Eftermiddagsfika. Här håller vi på traditionerna 😉 #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogutbildning #socialpedagogik #studerapåfolkhögskola
Varför bo på norra Gotland i två år? Nära till allt! - skolan och en fantastisk utbildning, nya intressanta bekantskaper, Fårö, hav & natur, Kulturhus, Idrottshall, Simhall, 1 timme till Visby.... Kika in på vårt internat - kanske din plats i livet när hösten kommer?! #socialpedagog #socialpedagogutbildning #gotlandsfolkhögskola #gotland #balsamsocped #internat
Vi pratar källkritik, trovärdighet, etiska kompasser och dilemman.... spännande samtal som fortsätter in i rasten. Låter det spännande? Sök till vår tvååriga yrkesutbildning du också! www.gotlandsfolkhogskola.se #socialpedagogik #socialpedagoggotland #socialtarbete #socialpedagogiskutbildning #balsamsocped #gotlandsfolkhögskola #Gotland #källkritik
Vi avslutar dagen med att gå ut till havet (eller sjön som vi säger), tända en brasa och grilla marsmallows. Här walk and talk + leta pinnar att tälja till grillpinnar. #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogik #socialpedagoggotland #socialpedagogutbildning #socialtarbete #Gotland #balsamsocped
Sportlov! Ibland under loven har vi läsning, eller som nu att årskurs 1 förbereder och summerar sin LIA(lärande i arbetsplats) som de ska redovisa nästa vecka. Årkurs 2 får väl förtjänat lov efter avslut av beroende och behandlingsblock. Men denna dag har vi också fått möjlighet att få ta del av en föreläsning digitalt av Martin Lardén från kriminalvården. Författare av boken "livet ut ur kriminalitet" Hur gör man en hållbar och bra kriminalvård, vad behöver man förhålla sig till? Vi tackar våra vänner på Balsam (socialpedagogiska utbildningars branschorganisation) För denna möjlighet. #socialpedagog #balsamsocped #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogutbildning
Nu är tvåorna färdiga med sitt sista stora teoretiska block. Dagen har varit fylld med kloka reflektioner och värdefull feedback på innehållet och undervisningen. Tusen tack för det! De röda "plupparna" visar vad som var det allra bästa. Alla fick sätta 3 i var. Det blev tydligt att mötena med människors livshistorier dominerade. Det bådar gott för framtiden :) #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogik #socialpedagogutbildning # Gotland #socialtarbete #balsamsocped
Under socialpedagogutbildningen har du två långa lia-perioder (Lärande i arbete). Termin 2 har du 7 veckor och termin 4 har du 10 veckor. Då får du utforska yrket och träna dina färdigheter och förmågor tillsammans med erfarna socialpedagoger i olika verksamheter. På Gotland, fastlandet eller utomlands. #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogik #socialtarbete #socialpedagogutbildning #Gotland #socialpedagoggotland #balsamsocped
På Gotlands folkhögskola utbildar vi inte bara socialpedagoger - vi har socialpedagoger anställda också! Idag lyfter vi fram Jossan lite extra. #gotlandsfolkhögskola #socialpedagogik #socialpedagog #socialtarbete #balsamsocped