Skip to main content

Textillinjens projektår

Textillinjens projektår ger dig möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget projekt. Här får du en möjlighet att fördjupa dig inom och utforska det textila arbetsfältet med dina önskemål som utgångspunkt.

Hemse
100%
1 år

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: 
Gymnasienivå (A1)
Antal platser: 5

Viktiga datum

Kurstid

26 augusti 2024–4 juni 2025

Ansökningsperiod 1

15 januari–30 april 2024

Ansökningsperiod 2

30 maj–26 augusti 2024

Om utbildningen

Du som söker måste ha ett definierat projekt eller ett arbetsområde. Ditt projekt ska ha ett syfte och det ska finnas ett mål med ditt arbete. Projektet kan till exempel vara att skapa en portfolio eller arbetsprover för att söka högre textil- eller designutbildningar, produktutveckling, en utställning eller fördjupa dig inom en teknik. 

Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat. Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra.

För att kunna gå projektåret behöver du ha förkunskaper som motsvarar textillinjen.

Målet med utbildningen

Målet med projektåret är att du utvecklat/färdigställt ditt projekt och fördjupat dig i ditt egna textila skapande.

Mer om textillinjens projektåret

Förkunskaper

Du behöver ha dokumenterade förkunskaper i textil och design motsvarande textillinjen.

Du behöver vara driven, kunna jobba självständigt och ha en förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform. 

Upplägg

Som deltagare har du 20 timmar schemalagd projekttid/vecka på skolan. Schemat utformas tillsammans med dig.

Du har handledningstid cirka 1 timme/vecka med samtal kring ditt arbete och din process och hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.

Redovisning av ditt arbete sker kontinuerligt med handledare och i din projektgrupp. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt dels för deltagare på textillinjen men också i någon form av offentlig presentation. Projektåret sammanfattas också med en rapport.

Du kommer att delta i de skolgemensamma dagarna som är gemensamma för alla på folkhögskolan.

Boende erbjuds på internatet.

Vad utbildningen erbjuder

Du får:

 • jobba hantverksmässigt eller konstnärligt genom att fokusera på teknik och/eller material
 • möjlighet att utveckla och fördjupa ditt eget uttryck
 • tillgång till textillinjens lokaler*:
  • sömnadssal utrustad med både industri- (raksöm- och overlockmaskiner) och hushållsmaskiner (symaskiner och overlockmaskiner)
  • bildsal utrustad med bland annat utrustning för screentryck, tryckbord, färgning och utrustning för tovning
  • vävsal med ett flertal vävstolar
 • tillgång till kopiator och dator
 • kontinuerlig handledning samt möjlighet att tillsammans med projektgruppen (andra som läser projektår) föra samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten
 • möjlighet att delta i föreläsningar och workshops tillsammans med de som går textillinjen
 • möjlighet att åka med på studiebesök och studieresor tillsammansmed de som går textillinjen

*Vi gör tillsammans vid terminens början en planering för salarna och utrustningen anpassat efter dina behov och textillinjens schema.

Gemensamt för alla kurser i Hemse

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

 • Detalj. Symaskin sedd ovanifrån. Foto.
 • Klassrum där lärare vid whitebord skymtar bakom provdockor. Foto.
 • Rum fyllt av klädhögar. Foto.
 • En person plockar ner en rulle tråd från en hylla fylld av olika rullar sorterade efter färg. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till textillinjens projektår ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsintyg/ -betyg
 • Betyg/intyg som intygar förkunskaper i textil och design motsvarande textillinjen
 • Personligt brev där du berättar om dig själv din textila bakgrund och varför du söker till utbildningen. Beskriv också vilka behov du har av utrustning och lokaler och i vilken omfattning.
 • En projektbeskrivning inklusive tidsplan, max tre A4-sidor, där du utförligt beskriver vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt.
 • Skisser/bildidéer, max sex st, som beskriver ditt projekt. Märk skisserna på baksidan med namn och personnummer. Om du vill ha tillbaka skisserna, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på textillinjens projektår får tillbaka dina skisser vid skolstart.

För att söka behöver du ha dokumenterade förkunskaper i textil och design motsvarande textillinjen.

Ansökan skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

För att söka behöver du ha dokumenterade förkunskaper i textil och design motsvarande textillinjen. Du bör också ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

Maxatalet deltagare på textillinjens projektår är 5. Antalet kan dock vara lägre beroende på projekten och vilka resurser/utrustning/lokaler de kräver. 

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, projektbeskrivning, skisser, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjens projektår betalar du en fast avgift på 1 200 kr/läsår för förbrukningsmaterial som sytråd, nålar och övningsmaterial.

Utöver den fasta avgiften bekostar du allt material själv.

Kostnad för studieresor tillkommer.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på textillinjens projektår är: Gymnasienivå (A1)


Kontakt

Porträtt. Foto.

Anne Hougaard

Linjeledare och lärare

Vi som jobbar på textillinjens projektår

Porträtt. Foto. Porträtt. Foto.

Anne Hougaard

Linjeledare och lärare

Textillinjen på Instagram

Det brinner i knutarna! Textilindustrin är en miljöbov och vi måste alla agera. Vi lärare är i Almedalen och passar på att fördjupa våra kunskaper och kanske få nya idéer. Från och med den 1 januari 2025 ska kommunerna samla in textilavfall separat. Det är ett steg mot en mer cirkulär hantering av textilier. Nya regler för producentansvar inom EU är ”på gång”. Representanter från TEKO, politiken, återvinningsföretag mfl är på plats och säger sitt. Men hörni, vi som jobbar med textil, gillar textil, använder textil som uttrycksmedel vi tänker och agerar sedan länge cirkulärt, eller hur? I alla fall så gott vi kan med den kunskap vi har…
#cirkulärtextil #hållbarhet #återbruk #återvinning #detbrinneriknutarna #naturmaterial #textilutbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #folkbildning
Så snabbt det gick det här året men roligt hade vi. Välkomna tillbaka! #textilutbildning #textilpåfolkhögskola #avslutning #tårta #folkis #folkhögskola #gotland #gotlandsfolkhögskola #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland #textilunterricht #viärregiongotland #vuxenutbildning #textilpågotland #vuxenutbildning_gotland
Idag har allmän kurs från folkhögskolan besökt vår utställning. Bästa Majken, Louise och Henni guidade och berättade om verken, om de olika teknikerna och tankarna kring temat för utställningen. #textilaverk #textilatekniker #utställning #allmänkurs #kulattnikom #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #folkis #textilutbildning #vuxenutbildning_gotland #rackarnsvadskojigt
Imorgon är Textillinjen på plats i Konstmuseet byggnad i Visby mellan 12-18. Visst kommer du förbi? #utställning #textilkonst #textilutbildning #gotland #visbyinnerstad #textilpåmuseum #gotlandsfolkhögskola #folkis #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland #vuxenutbildning_gotland
Ni har väl inte missat att våra utställningar även finns digitalt? Besök oss på fototextilhemse.com #textilutställning #textilkonst #textilivisby #gotland #konstpåmuseum #textilutbildning #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkis #projektårtextillinjengotland #vuxenutbildning_gotland
Snart smäller det 🥳🎉 Vi är i Konstmuseets byggnad och hänger utställning. På lördag 18/5 kl 12 är det vernissage. Välkommen! #stannaenstund #traces #textillinjen #textillinjensprojektår #fotolinjen #fotolinjensprojektår #textilutbildning #textilkonst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkbildning #folkis #rackarnsvadskojigt
Här kommer en tjuvtitt på vad som händer hos oss! Det pågår utställningsarbete i alla våra verkstäder. Även i år ställer vi ut på gamla Konstmuseet i Visby. Vernissage den 18 maj. #utställning #textilkonst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #ställaut #gotlandpåvåren #gotlandåretrunt #gotland
Idag är ingen vanlig dag för idag är det folkhögskolans dag! #folkis #folkhögskola #gotlandstips #gotlandåretrunt #gotland #hemse #gotlandsfolkhögskola #textil #textilutbildning #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland #vuxenutbildning_gotland
#textil #folkis #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #projektårtextillinjengotland #gotlandåretrunt #gotlandimitthjärta #visitgotland #hemse #hemsefolkhögskola #väva #projekt #textilutbildning #vuxenutbildning_gotland
Hurra! Liven är klara och våren är här. Solen skiner, fåglarna kvittrar och nästa vecka har vi lov. Glad påsk önskar vi er alla! 🐣 #sömnad #egen_design #perfekt_passform #detaljsömnad #mönsterkonstruktion #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #folkis #rackarnsvadskojigt #vuxenutbildning_gotland
Här kommer bilder från nunotovningen! Tovning är en urgammal metod. Men Nuno, som betyder tyg på japanska är en metod från Australien som uppstod på 1990-talet, där du tovar in ull i tyg, och det blir en lätt kvalité med lite krusig struktur. #tova #nuno #ull #felt #folkhögskola #folkis #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandåretrunt #habbefilt #älskatovning #wolle #filt
Vad ska du göra i höst? Utveckla din kreativa och konstnärliga sida under ett år på någon av våra textila utbildningar. 🧵 Textillinjen är för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området. Här får du utforska bland annat textiltryck, vävning, sömnad, mönsterkonstruktion och flera andra textila tekniker. Du arbetar återkommande med utställning, material och miljöfrågor. ✂️ Textillinjens projektår är för dig som vill utforska det textila arbetsfältet utifrån dina önskemål genom ett eget projekt. 🧷 Läs mer om utbildningarna och ansök via gotlandsfolkhogskola.se 🧶 Vi tar emot din ansökan för hösten till och med 30 april 2024. #GotlandsFolkhögskola #folkhögskola #textilutbildning #textildesign #textilhantverk #UtbildningGotland #RegionGotland #gotland #gotlandpåvintern #textilpågotland #hemse #konstnärligt #textilkonst #älskatextil #textil #folkis #folkan #folkhogskola #folkhögskolanbildarsverige #projektårtextillinjengotland #vuxenutbildning_gotland
Det bästa med både Göteborg och Borås är kanske ändå Textilmuseet och Göteborgsoperan. Vi älskade utställningen Mönstrade Positioner och Göteborgsoperan är en så spännande och inspirerande skattkammare med olika kreativa yrken och verkstäder. Vi fick ju prova hattar! #hattar #göteborgsoperan #textilmuseetborås #mönstradepositioner #fastlandet #gotlandsfolkhögskola #folkis #folkhögskola #varapåresa
Göteborg leverade på bästa sätt! Vi besökte Tillskärarakademin och HDK. Där fick vi träffa ”gamla” deltagare som så fint tog hand om oss och berättade om sina utbildningar inom skrädderi och Textilkonst. Tack Emma @emma.hasselstrom, Rosalie @rosalie.kooijman , Agnes och Mattias @rydenstextil för att ni är så generösa och bra. Tack också till Emilie (lärare på modistutbildningen) som tog emot oss på Tillskärarakademin. #hdk #textilkonst #tillskararakademingbg #gamlastjärnor #folkhogskola #gotlandsfolkhögskola #folkis
Vi är på turné! Idag har vi gjort Textilhögskolan och Boråstapeter. Tack för att vi fick komma och att vi blev guidade och omhändertagna på bästa sätt, så lyxigt! Imorgon drar vi till Göteborg. #textilhögskolanborås #boråstapeter #borås #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkis #textilutbildning #rapporterademönster #kulturskatter
Kom och träffa Solfjäder, Helene, Glassmattan, Symmetri, Frihet, Harvid, Peace in spring. Mattorna finns att beskåda i matsalen! Varför inte kombinera en lunch med att titta på fina trasmattor? Nu har vi sportlov men nästa vecka är matsalen öppen som vanligt! #mattor #lunch #trasor #folkis #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #mattorochmat #solv #tuskaft #kypert #älskaväva #väva #rackarnsvadskojigt
Det händer saker i vävsalen… #vävning #textil #folkhögskolanbildarsverige #väljfolkhögskolan #folkis #älskavävning #solv #sked #drapå #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Vad drömmer du om att göra i höst? Längtar du efter att få grotta ner dig i textilens värld? Behöver du förbereda dig för högre studier eller är det helt enkelt dags att göra något annat ett år? Läs mer om utbildningen på hemsidan (länk i bion) och välkommen med din ansökan! #textilutbildning #textildesign #gotlandhelaåret #textillinjengotland #projektårtextillinjen #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #detärduvärd #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland #vuxenutbildning_gotland
Måndag morgon och vi kör material- och bindningsanalys. Kan man börja veckan på bättre sätt? 😊 #materiallära #bindningslära #textilkunskap #naturfibrer #syntetfibrer #regenatfibrer #grundbindningar #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt