Fotolinjens projektår
Fotolinjens projektår ger dig möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget fotoprojekt.
Till projektåret söker du med en projektidé. Det kan exempelvis vara ett redan påbörjat arbete med en bok, en utställning eller en portfolio. Kanske vill du fokusera på att göra arbetsprover till högre fotografiska utbildningar? Då kan projektåret vara något för dig.
Kursinformation
Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå:
Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 4
Viktiga datum
Kurstid
26 augusti 2024–4 juni 2025
Ansökningsperiod 1
15 januari–30 april 2024
Ansökningsperiod 2
30 maj–30 juni 2024
Om utbildningen
Syftet med utbildningen är att erbjuda dig en fördjupning i fotografins breda arbetsfält. Du väljer själv arbetsområde och vi hjälper dig med uppföljning och handledning. Ibland kanske du behöver påfyllning i form av teknisk vägledning, ibland kanske det handlar om urval och process eller analys och bildkommunikation.
Ditt projekt ska ha ett syfte och det ska finnas ett mål med ditt arbete. Ditt projekt kan vara på idéstadiet eller något du redan påbörjat.
Det kan också vara ett projekt du jobbat med länge men behöver samla ihop och slutföra. Exempel på projekt är processarbete mot en utställning, bok, portfolio eller att under året arbeta med arbetsprover för att söka högre fotografisk utbildning.
Målet med utbildningen
Målet med projektåret är att du utvecklat/färdigställt ditt projekt och i lugn och ro fått ägna dig åt att fördjupning i fotografins breda arbetsfält.
Mer om fotolinjens projektår
- En kontext, och en möjlighet att fördjupa och utforska den fotografiska genrens breda arbetsfält med dina önskemål som utgångspunkt. Du kan jobba konstnärligt eller dokumentärt, fokusera på teknisk färdighet eller berättande.
- Möjlighet att utveckla ditt eget uttryck.
- Kontinuerlig handledning samt möjlighet att ”utnyttja gruppen” för samtal kring ditt och övriga deltagares arbeten.
- Föreläsningar och workshops, bildsamtal med gästlärare.
- Projektmetodik. Att tillsammans göra en struktur för ditt arbete samt en tydlig tidsplan och avsluta med att skriva en projektrapport. Att arbeta med mål och syfte.
- Kunskap kring ekonomi, företagande och marknadsföring.
- Tillgång till studio med god takhöjd och fint dagsljus från norr, analogt labb och analog kamerautrustning från småbild upp till storformat. Digitalkameror och portabelblixt utrustning, labb och printmöjligheter upp till storformat.
- Tillgång till egen arbetsplats med en Mac-dator
Projektåret är en utbildning som i viss mån kan anpassas efter dig och dina behov utifrån vad du vill inom det fotografiska fältet. Vi är öppna för alternativa lösningar gällande studietakt och -längd, dock kan vi inte erbjuda utbildning på distans.
Läser du heltid kommer du att ha 20 timmar schemalagd projekttid i veckan. Schemat utformas tillsammans med dig.
Vi har handledningstid cirka 1 timme i veckan. Där har vi samtal kring dina bilder och din process, hjälp med praktiska saker kring teknik och utformning.
Redovisning av ditt arbete kommer att ske kontinuerligt i din projektgrupp, med din handledare och med gästlärare. I slutet av läsåret presenterar du ditt projekt i någon form av offentlig presentation.
Boende erbjuds på internatet.
Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonom.
Grundläggande kunskaper i fotografi motsvarande fotolinjen.
God självständig förmåga och förmåga att arbeta med en strukturerad process i projektform.
Du ska fungera väl i grupp då mycket av arbetet sker i seminarieform.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Bra att veta
I din ansökan till fotolinjens projektår ska du bifoga:
- Betyg
- Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
- En tydlig projektbeskrivning och 10 bilder i form av skisser/bildidéer från ditt projekt. Beskriv utförligt vad ditt projekt handlar om, vad du vill utveckla och vad du har för mål med ditt projekt. Om ditt projekt ännu ej är påbörjat vill vi att du skickar några bilder som visar exempel på tidigare arbeten - det kan vara i form av serier eller reportagebilder, alternativt bilder från dina tidigare studier inom fotografi eller konst.
Antalet deltagare på fotolinjens projektår varierar från år till år. Totalt antal på fotolinjen och projektåret är 20, fördelningen mellan dessa skilljer sig åt beroende på, men ungefär 16 på fotolinjen och 4 på projektåret.
Efter urval kallar vi till en antagningsdag. Du får då göra ett antal fotografiskt relaterade uppgifter och en kort intervju.
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.
Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.
Vi ser fram mot din ansökan!
Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Som deltagare på fotolinjens projektår betalar du en fast avgift på 10 000kr/läsår för kemi, bläck och visst övningsmaterial.
Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.
Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på fotolinjens projektår är: Gymnasienivå (A2)
Kontakt
070-788 78 94