2024 års tema är "En trygg och hoppfull värld för alla!" med ledorden demokrati och civilkurage.
Alla programpunkter på folkhögskolan är kostnadsfria.
I tre pass hålls parallella programpunkter. Passen är 45 minuter långa. Du väljer fritt vilka av de paralella programpunkterna du vill gå på.
En programpunkt per pass hålls i Gullinsalen. Övriga lokaler meddelas på plats.
Illustrationen på programmet och affischen är skapad av Emilia Hansson i klass 7:2 på Högbyskolan.
Utställningar, bokbord från flertalet organisationer, speakers corner och kostnadsfritt fika finns i biblioteket hela eftermiddagen.
Hur kan unga engagera sig i klimatfrågan? Här berättar Gertrud Wrange (Aurora) Frej (TTF) och Erik Christiansson (FFF) om hur deras engagemang ser ut och om vikten av att alla som kan agerar för en bättre värld.
Aurora är en ungdomsledd grupp som stämmer svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder.
Ta Tillbaka Framtiden (TTF) är en gemenskap av och för unga som gör fredligt motstånd mot samhället som bränner upp våra chanser till ett värdigt liv.
Fridays For Future (FFF) är en global ungdomsrörelse som strejkar och kämpar för klimaträttvisa.
Gertrud Wrange från Aurora, Frej från TTF och Erik Christiansson från FFF.
De gotländska riksdagsledamöterna Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S) möts i ett spännande samtal under ledning av Per Olof Sahlberg.
Hanna Westerén, Jesper Skalberg Karlsson och Per Olof Sahlberg
I den sittande, tysta meditationen tränar vi oss att bli mer fokuserade och närvarande i nuet. Zazen är ett uttryck som betyder ungefär ”att sitta sig till stillhet”.
Under passet får du prova på att meditera i grupp. Vi kommer att sitta en stund i tystnad och därefter genomföra en guidad Metta-meditation. Metta innebär en djup och stark önskan att det ska gå väl för mig själv och andra, och för allt levande vi har omkring oss.
Anki Karlsson
Hur kan vi tänka fred i tider av krig och kris? Fred med jorden, fred mellan folk och fred i vardagen? Benjamin Ulbricht, präst på Gotland och teologisk handläggare på Sveriges kristna råd, delar några tankar och öppnar upp för samtal om detta smärtsamt aktuella ämne.
Benjamin Ulbricht
Mina Dennert
Peter Knutas
Daniel Hellsing från Pingstkyrkan
Olof Göthlin
Magnus Walan från Diakonia
I den sittande, tysta meditationen tränar vi oss att bli mer fokuserade och närvarande i nuet. Zazen är ett uttryck som betyder ungefär ”att sitta sig till stillhet”.
Under passet får du prova på att meditera i grupp. Vi kommer att sitta en stund i tystnad och därefter genomföra en guidad Metta-meditation. Metta innebär en djup och stark önskan att det ska gå väl för mig själv och andra, och för allt levande vi har omkring oss.
Anki Karlsson
Inled internationella dagen med en smaklig måltid!
Klockan 12.00 –13.00 serverar vi lunch i matsalen.
Det kostar 135 kronor.
Boka senast onsdag 6 november till Daniel Malm via e-post
Ett gästspel från Kompani Giraff med Clemence De Felice och Filip Zahradnicky.
Köp din biljett här eller på biblioteken i Hemse och Klintehamn.
Pris
Ordinarie 300 kr
Medlem 225 Kr
Studerande 125 Kr
Goldbergvariationerna tar dig med på en resa bortom det vanliga, in i en värld av magi, kreativitet och förundran. Den här cirkusföreställningen är inte bara en show – det är en upplevelse som kommer att få dig att tro på det omöjliga.
Upplev en hisnande resa genom fantasifulla uppfinningar och överraskande kedjereaktioner som kommer att ta andan ur dig. Här kombineras dansakrobatik och magiska trick med egentillverkade musikmaskiner i en föreställning som inte bara underhåller utan också inspirerar till att se det extraordinära i det vardagliga.
Goldbergvariationerna passar hela familjen och bjuder in dig att ta del av en visuell och fängslande föreställning. Låt dig förtrollas av en magi- och cirkusföreställning för hela familjen som vibrerar av musik och överraskningar.
Titeln Goldbergvariationerna syftar både på cembaloverket av Johann Sebastian Bach, men också på den amerikanske serietecknaren Rube Goldberg – känd för sina teckningar av komplexa kaotiska maskiner, byggda av helt vanliga föremål.
Foto: Sören Vilks
Internationella dagen är ett årligt återkommande evenemang som hålls i november. Kulturinslag, samtal, utställningar, bokbord och föreläsningar ger möjligheter för intresserade i och utanför skolan att mötas kring intressanta frågeställningar.
Dagen arrangeras av ett femtontal lokala organisationer. Vid ett par tillfällen har dagen genomförts med stöd även från det folkbildningsgemensamma demokratiinitiativet #ViMåstePrata.
Vi är en del av världen även om detta inte är något vi tänker på varje dag. 2008 när Internationella dagen första gången genomfördes ville vi påminna oss om det och vår övergripande tanke blev därför att ta världen till Hemse. Under senare år har vi utvidgat oss och tar världen också till Klintehamn.
Genom åren har ett brett och mångskiftande program presenterats. Från och med 2015 har varje år utgått från ett tema, men alltid med ett internationellt perspektiv.
2023: Vilken värld vill vi ha?
2022: – Kan jag hjälpa till, världen?
2021: Kvinnor och demokrati (live och digitalt)
2020: Barn (helt digitalt program)
2019: Hopp om en framtid i ett annat klimat
2018: Vi måste prata
2017: Mänskliga rättigheter
2016: Migration – Integration – Möten
2015: Krig – Flykt – Medmänsklighet – Solidaritet
Internationella dagen är ett samarbete mellan #ViMåstePrata, Bilda, Diakonia, Equmeniakyrkan Hemse, Gotlands folkhögskola, Högbyskolan, Klintetraktens framtid, Pingstförsamlingen Hemse, Region Gotland, RF SISU Gotland, Rädda Barnen, Röda Korset Gotland, Sensus, Studieförbundet Vuxenskolan, Sudrets teaterförening samt Svenska kyrkan Alva, Hemse och Rone församling.