Internationella dagen

En trygg och hoppfull värld för alla!  

Internationella dagen 2024: lördagen den 9 november

2024 års tema är "En trygg och hoppfull värld för alla!" med ledorden demokrati och civilkurage. 


Program 2024

Alla programpunkter på folkhögskolan är kostnadsfria. 

I tre pass hålls parallella programpunkter. Passen är 45 minuter långa. Du väljer fritt vilka av de paralella programpunkterna du vill gå på. 

En programpunkt per pass hålls i Gullinsalen. Övriga lokaler meddelas på plats.

Illustrationen på programmet och affischen är skapad av Emilia Hansson i klass 7:2 på Högbyskolan. 

Klockan 13.00–16.00: Utställningar, bokbord, speakers corner och fika

Utställningar, bokbord från flertalet organisationer, speakers corner och kostnadsfritt fika finns i biblioteket hela eftermiddagen.

Klockan 13.00: Vår framtid är upp till oss [Gullinsalen]

Hur kan unga engagera sig i klimatfrågan? Här berättar Gertrud Wrange (Aurora) Frej (TTF) och Erik Christiansson (FFF) om hur deras engagemang ser ut och om vikten av att alla som kan agerar för en bättre värld.

Aurora är en ungdomsledd grupp som stämmer svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder.

Ta Tillbaka Framtiden (TTF) är en gemenskap av och för unga som gör fredligt motstånd mot samhället som bränner upp våra chanser till ett värdigt liv.

Fridays For Future (FFF) är en global ungdomsrörelse som strejkar och kämpar för klimaträttvisa.

Medverkande

Gertrud Wrange från Aurora, Frej från TTF och Erik Christiansson från FFF.

Klockan 13.00: Att fatta beslut i en orolig tid

De gotländska riksdagsledamöterna Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S) möts i ett spännande samtal under ledning av Per Olof Sahlberg.

Medverkande

Hanna Westerén, Jesper Skalberg Karlsson och Per Olof Sahlberg

Klockan 13.00: Prova på meditation

I den sittande, tysta meditationen tränar vi oss att bli mer fokuserade och närvarande i nuet. Zazen är ett uttryck som betyder ungefär ”att sitta sig till stillhet”.
Under passet får du prova på att meditera i grupp. Vi kommer att sitta en stund i tystnad och därefter genomföra en guidad Metta-meditation. Metta innebär en djup och stark önskan att det ska gå väl för mig själv och andra, och för allt levande vi har omkring oss.

Workshopledare

Anki Karlsson

Klockan 13.00: Fredens dimensioner – i tider av krig och kris

Hur kan vi tänka fred i tider av krig och kris? Fred med jorden, fred mellan folk och fred i vardagen? Benjamin Ulbricht, präst på Gotland och teologisk handläggare på Sveriges kristna råd, delar några tankar och öppnar upp för samtal om detta smärtsamt aktuella ämne.

Medverkande

Benjamin Ulbricht

Klockan 14.00: Spela roll! [Gullinsalen]
Vill du veta hur du kan göra verklig skillnad i samhället och stå upp för det du tror på? I den här föreläsningen med Mina Dennert får du konkreta verktyg och massor av inspiration för att engagera dig i viktiga frågor och göra din röst hörd, både online och i verkliga livet. Vi dyker ner i hur du kan avslöja och hantera desinformation, konspirationsteorier och propaganda – och samtidigt bli grym på källkritik och att förstå vad som är riktig journalistik. 
Du får också praktiska tips på hur du bemöter personer som trollar, sprider falsk information eller bara är allmänt aggressiva på sociala medier. Vi går igenom smarta sätt att hantera debattfällor som whataboutism och halmgubbar, så att du kan stå stark i diskussioner. 
Dessutom får du lära dig hur du kan stötta andra och vara en positiv kraft för förändring – allt på ett sätt som känns både kul och meningsfullt.  
Mina Dennert är journalist, författare och grundare av I Am Here International (med svenska #jagärhär) som inspirerat hundratusentals människor att med enkla och effektfulla metoder agera för social rättvisa och inkluderande samhällen. Dennert har specialiserat sig på desinformation och konspirationsteorier och dess påverkan på demokratin och samhället. Hon fokuserar särskilt på att stödja journalister, politiker och organisationer som drabbas av drev som hotar deras yttrandefrihet och driver dem till självcensur. Genom åren har Mina Dennert mottagit många priser och utmärkelser för sitt arbete, bland annat Årets Samhällsaktör, Årets Superkommunikatör och Anna Lindh-priset.  

Medverkande

Mina Dennert

Klockan 14.00: Svenskbyborna – en liten folkspillras resa genom historien
Från Dagö på Estland, genom revolution, världskrig, svält och fram till dagens fullskaliga invasion av Ryssland. Gammalsvenskby hamnar återigen i en historisk brännpunkt, vad som har hänt under dessa dagar av fasa från 24 februari 2022 till idag och hur blickar man framåt?

Peter Knutas har i 20 år arbetat med Gammalsvenskby i Ukraina genom olika projekt och organisationer som ICLD, Föreningen Svenskbyborna och ett alldeles nytt projekt som finansieras av UD och drivs av Gotlands Museum. Detta har resulterat i 20-tal besök i Ukraina , böcker och utställningar om svenskbyhistorien. Han är också ett välbekant ansikte på folkhögskolan som både deltagare och lärare på fotolinjen.

Medverkande

Peter Knutas

Klockan 14.00: Moldaviens utsatta barn
Vad är en människa värd? När och varför överger en förälder sitt barn? Vad behöver ett barn som tappat tron på människor? Vad gör Pingstkyrkan i Moldavien för de mest utsatta? Vad kan vi göra i Sverige?

Medverkande

Daniel Hellsing från Pingstkyrkan

Klockan 15.00: En föreställning om mänskliga rättigheter [Gullinsalen]
En föreställning om mänskliga rättigheter är en scenkonstproduktion där spoken word, musik, rörelse, skuggspel och teater används för att dela tankar om mänskliga rättigheter. Vi vill med den här föreställningen inspirera till diskussion och få fler att dela sina tankar om mänskligt värde och gemenskap.
Olof Göthlin är musiker på Scenbruket, Värmland. Riksspelman, multi-instrumentalist, pedagog och kompositör.

Medverkande

Olof Göthlin

Klockan 15.00: Motstånd och hopp i tider av minskat demokratiskt utrymme
Utrymmet för ett aktivt demokrati- och rättighetsarbete krymper i många av världens länder. Samtidigt ser vi en utveckling i Sverige där stödet till civilsamhället minskar på flera håll, inte minst folkhögskolor, fredsarbetet och i biståndet. Även den senaste rapporten från V-Dem, institutet för demokratiforskning vid Göteborgs universitet, pekar på försvagningar av demokratin i Sverige. Det slår inte bara mot oss i Sverige utan också mot vårt solidaritetsarbete med människor som lever i fattigdom och förtryck.
Magnus Walan som arbetar på biståndsorganisationen Diakonia ger exempel på hur biståndet och internationellt samarbete kan trycka tillbaka odemokratiska krafter, avslöja maktmissbruk, ojämställdhet och korruption.

Medverkande

Magnus Walan från Diakonia

Klockan 15.00: Prova på meditation

I den sittande, tysta meditationen tränar vi oss att bli mer fokuserade och närvarande i nuet. Zazen är ett uttryck som betyder ungefär ”att sitta sig till stillhet”.
Under passet får du prova på att meditera i grupp. Vi kommer att sitta en stund i tystnad och därefter genomföra en guidad Metta-meditation. Metta innebär en djup och stark önskan att det ska gå väl för mig själv och andra, och för allt levande vi har omkring oss.

Workshopledare

Anki Karlsson

Ät lunch på folkan!

Inled internationella dagen med en smaklig måltid!

Klockan 12.00 –13.00 serverar vi lunch i matsalen.

Det kostar 135 kronor.

Boka senast onsdag 6 november till Daniel Malm via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Goldbergvariationerna. 100 föremål i cirkusmagi för hela familjen

Ges på Rondo i Klintehamn klockan 18.00

Ett gästspel från Kompani Giraff med Clemence De Felice och Filip Zahradnicky.


Köp din biljett här eller på biblioteken i Hemse och Klintehamn.

Pris
Ordinarie 300 kr
Medlem 225 Kr
Studerande 125 Kr


Goldbergvariationerna tar dig med på en resa bortom det vanliga, in i en värld av magi, kreativitet och förundran. Den här cirkusföreställningen är inte bara en show – det är en upplevelse som kommer att få dig att tro på det omöjliga.

Upplev en hisnande resa genom fantasifulla uppfinningar och överraskande kedjereaktioner som kommer att ta andan ur dig. Här kombineras dansakrobatik och magiska trick med egentillverkade musikmaskiner i en föreställning som inte bara underhåller utan också inspirerar till att se det extraordinära i det vardagliga.

Goldbergvariationerna passar hela familjen och bjuder in dig att ta del av en visuell och fängslande föreställning. Låt dig förtrollas av en magi- och cirkusföreställning för hela familjen som vibrerar av musik och överraskningar.

Titeln Goldbergvariationerna syftar både på cembaloverket av Johann Sebastian Bach, men också på den amerikanske serietecknaren Rube Goldberg – känd för sina teckningar av komplexa kaotiska maskiner, byggda av helt vanliga föremål.

Foto: Sören Vilks


Program 2024

Vad är Internationella dagen?

Internationella dagen är ett årligt återkommande evenemang som hålls i november. Kulturinslag, samtal, utställningar, bokbord och föreläsningar ger möjligheter för intresserade i och utanför skolan att mötas kring intressanta frågeställningar.

Dagen arrangeras av ett femtontal lokala organisationer. Vid ett par tillfällen har dagen genomförts med stöd även från det folkbildningsgemensamma demokratiinitiativet #ViMåstePrata.

Vi är en del av världen även om detta inte är något vi tänker på varje dag. 2008 när Internationella dagen första gången genomfördes ville vi påminna oss om det och vår övergripande tanke blev därför att ta världen till Hemse. Under senare år har vi utvidgat oss och tar världen också till Klintehamn. 

Genom åren har ett brett och mångskiftande program presenterats. Från och med 2015 har varje år utgått från ett tema, men alltid med ett internationellt perspektiv. 

Tidigare teman

2023: Vilken värld vill vi ha?

2022: – Kan jag hjälpa till, världen?

2021:  Kvinnor och demokrati (live och digitalt) 

2020: Barn (helt digitalt program)

2019: Hopp om en framtid i ett annat klimat

2018: Vi måste prata

2017: Mänskliga rättigheter

2016: Migration – Integration – Möten

2015: Krig – Flykt – Medmänsklighet – Solidaritet

Elever från Högbyskolan illustrerar årligen Internationella dagen

""
Affisch från 2024
""
Affisch från 2023
""
Affisch från 2022
""
Affisch från 2021
""
Affisch från 2020
""
Affisch från 2019
""
Affisch från 2018
""
Affisch från 2017
""
Affisch från 2016
""
Affisch från 2015
""
Affisch från 2014
""
Affisch från 2013
""
Affisch från 2012
""
Affisch från 2011
""
Affisch från 2010
""
Affisch från 2009
""
Affisch från 2008

Internationella dagen i media

2021

2019

2015

2014

2013

2012

2011

Gotlands Folkhögskola

Folkbildning sedan 1876 där människor, kulturer, livsvillkor och intressen möter varandra. Vi är en del av Region Gotland.

Följ oss