Textillinjen

Textillinjen är en 1-årig utbildning som ger dig en god och bred grund inom det textila området. Här får du också utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design och ger förutsättningar att arbeta vidare med ditt textila skapande.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)
  Antal platser: 14

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2023–31 maj 2024

  Sista ansökningsdag:
  30 april 2023

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio.

Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge en god och bred grund inom det textila området, en förberedelse för att studera vidare på högre nivå inom textil och design och förutsättningar för att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Utbildningen innehåller

Digital design

Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck. Du får bekanta sig med Adobe InDesign för enkla trycksaker och fotografera egna produkter för presentation.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Du skissar kropp och  jobbar med produktskisser och modeteckningar.

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. 

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.

Under studieåret besöker vi Borås och Göteborg där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet, HDK och flera textila företag.

Vi besöker också lokala företag inom textilbranschen som exempelvis Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.

Textil- och konsthistoria

Grundläggande textil- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Vävning

Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar. 

Det ingår ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar. 

Lärare på textillinjen
 • Karin Seigerlund
  Linjeledare och lärare

  Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära och digital design.

  Telefon: 073-765 86 88
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Anne Hougaard 
  Lärare

  Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck, färgning och fackteckning.

  Telefon: 070 - 666 84 42 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Gästlärare

Textillinjen har flertalet gästlärare med specialkompetens som håller i workshops, undervisar i kortare perioder eller håller deltidskurser. 


Jeanette Bragman Lindstedt
Undervisar i stickning
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Yvonne Habbe
Undervisar i tovning och ullkunskap. 
Kolla in habbefilt på Instagram
Yvonnes hemsida hittar du här!
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Malin Isberg
Undervisar i vävning
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Claudia Kim
Undervisar i återbruk. 
Kolla in aterbruksgarderoben på Instagram
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Elfrida Nilsdotter Ahlby
Undervisar i broderi.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tove Sjögren
Undervisar i konsthistoria och produktfotografering.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Tre personer står vid varsitt bord med en liten provdocka på. De har måttband kring nacken. Foto.
 • En person med skyddskläder står med stort tygstycke och doppar i olika kärl. I förgrunden syns ett par handskbeklädda händer som också håller i tyget. Foto.
 • Närbild. Två händer nålar i ett jeanstyg. Foto.
 • En person syr på symaskin. I Förgrunden syns ytterligare en person. Foto.
 • Närbild. Måttband och påbörjad stickning. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till textillinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
 • Ett arbetsprov där du presenterar ett designat plagg. Presentationen av det designade plagget ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik, till exempel collage, blyerts eller akvarell. Arbetsprovet ska också innehålla en moodboard där inspirationen till plagget redovisas. Moodboarden ska vara max ett A3. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Arbetsprov skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). 

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

Kontakt


Textillinjen på Instagram

Vi jobbar med liv! Långa liv, korta liv, liv med mycket rörelsevidd och liv som sitter tight. En del är sydda av egendesignade tyger. Alla blir jättefina! #egendesign #textilutbildning #mönsterkonstruktion #sömnad #detsitterperfekt #rackarnsvadskojigt #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Nytt år och nya möjligheter! Vad drömmer du om att göra i höst? Kanske längtar du efter att få grotta ner dig i textilens värld. Kanske är det där med folkhögskola något du är nyfiken på. Kanske skulle det vara skönt att prova något annat, ta tjänstledigt och bara... Välkommen med din ansökan! #textilutbildning #textildesign #gotlandhelaåret #textillinjengotland #projektårtextillinjen #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #duärvärddethär #rackarnsvadskojigt
Textillinjen önskar alla en God jul och ett gott nytt år! #nuärdetjuligen #hohoho #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotlandpåvintern #julpågotland #textilutbildning #collage #20-tal #rackarnsvadskojigt
Så här kan det se ut när man trycker ett långt tyg. Och när det äntligen är färdigt! #tryckatyg #vittpåsvart #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotlandpåvintern #rackarnsvadskojigt
Plötsligt händer det, en pop-up utställning i våra egna lokaler! En mix av olika tekniker. Analoga och digitala skisser. Rapporterade mönster på papper och tyg. Och plagg som skapas utifrån egna idéer och mönster, från liten skala till färdigt plagg. #popup #mönster #syegnakläder #textilutbildning #gotland #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Säg hej till vår nya medarbetare! Vi tror att hon heter Heather, vi vet att hon syr fantastiskt rakt och i den hastighet man klarar av. Det vi ännu inte vet är hur man får tyst på henne. Å andra sidan är det inte så dumt att få höra ”Thank you for your hard work” lite då och då. 😀#denperfektaraksömmen #artificiellintelligens #stickningar #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Varsågoda, här kommer ett axplock av alster från deltidskursen i broderi! En dag i veckan träffas en grupp och skapar med nål och tråd, allt under bästa Elfrida Ahlbys @elfridaahlby ledning. I morgon är sista dagen för att se broderierna på nära håll i folkhögskolans foajé. #broderi #textilkonst #nålochtråd #mångatrådarblirdet #rackarnsvadskojigt #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Mönsterskapandet fortsätter men den här veckan digitalt. Skisser och teckningar har skannats in och har nu bearbetas i Photoshop och Illustrator. Slutresultaten har blivit finfina tryckoriginal. Nu längtar vi efter att få se dem tryckta på tyg! #textiltryck #screentryck #digitaldesign #formgivning #rapporter #vektorbilder #photoshop #illustrator #textildesign #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #rackarnsvadskojigt
Denna vecka har vi tagit oss an mönstrets värld och dess utmaningar. Vi har fokuserat på hur man använder sig av rapporter när man skapar mönster och ritat egna. Vi har också jobbat med tygtryck av olika slag och gjort massa fina projekt. Ha det! #tygtryck #stämpeltryck #rapport #färg #mönster #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotlandpåvintern #rackarnsvadskojigt #textilutbildning
Jag heter Elin, under mitt projektår jobbar jag med produktutveckling i företaget Rosa Räven Textil, jag arbetar med svensk och gotländsk ull. Ull är verkligen mitt absoluta favoritmaterial och jag slutar aldrig fascineras över dess fantastiska egenskaper. Hemma hos mig bor ljuvliga Klövsjöfår, deras ull är grunden till drivkraften att utveckla produkter så medvetenheten kring detta flexibla naturmaterial ökar. Jag drivs av tanken på att använda naturliga resurser och att göra medvetna och cirkulära val i min designprocess. Förra året parallellt med mitt grundår här på Textillinjen utvecklade jag och lanserade mina ulltäcken , vill du veta mer om mitt företagande gå gärna in och följ på @rosaraventextil eller besök hemsidan på www.rosaraven.se #svenskull #gotland #gotlandstillverkat #småskaligt #cirkulärdesign #ull #ulltäcken #gotland #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #textilutbildning #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland
Visste du, att varje svensk i snitt köper 13,7 kg nya textilier om året, varav 10 kg är kläder?👔👖👚 (statistik från 2019, Konsumentverket) Det estimeras, att textilindustrin är ansvarig för ca. 10 % av det samlade globala utsläpp av växthusgaser, vilket är mera än hela världens samlade flyg- och båttrafik! (2022, European Parliament) På Textillinjen lär vi oss inte bara om hantverket bakom kläder och textilier, utan också om de stora problem, som finns inom textilindustrin i dag.🏭🚨Under den här veckan har vi haft besök av Claudia Kim, som har hållit i en workshop om återbruk och om att skapa utifrån textilier, som redan finns, men som inte kommer till användning. Kläder, som inte kunnat säljas på Röda Korset, har fått nytt liv - vi har sprättat, sydd om, använt befintliga detaljer, subtraherat och kombinerat.🪡 Allt för att plaggen igen ska bli använda och älskade!🌍🌱💚 Det finns flera bilder på våra kreationer (båda från i år och tidigare år) på Claudias Instagram-profil @aterbruksgarderoben #textil #textilutbildning #återbruka #återbruksdesign #återbruk #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotlandpåvintern #rackarnsvadskojigt #redesign
Mitt namn är Emilia och jag går Textillinjens projektår med mitt företag TRÅD konfektion & sömnadskonst. Jag stickar plagg och prylar på stickmaskin av garn tillverkat på ön. Innan jag flyttade hit för två år sen bodde jag i Stockholm och jobbade med kostym och scenografi. Nu bor jag i ett hus i När där jag hoppas öppna butik med mina produkter i slutet av läsåret. Vill ni se mer av vad jag har för mig finns jag på @tradkonfektionsomnadskonst här på insta. …………………………………………………………#textil #stickmaskin #alpacka #lin #sticka #företag #gotland #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotlandåretrunt #projektårtextillinjengotland
Hej från Mika som går Textillinjen! Den här veckan har vi broderat en hel del! Vi lär oss olika broderistygn och dekorerar vad som ska bli små påsar där det kan förvaras nålar och små sömnadsprojekt. De kallas marsma och har samiskt ursprung. Idag, fredag, broderar vi bilder. Vi har också fortsatt sy våra egna kjolar och det är kul att se den gå från mönster till toille till färdig kjol. Jag tycker det är jättekul att gå denna utbildning. Jag har redan lärt mig otroligt mycket och ser fram emot allt vi ska få göra! Trevlig helg! #brodera #sömnad #enkjol #gotlandpåvintern #folkhögskola #gotland #gotlandsfolkhögskola #textilutbildning #rackarnsvadskojigt #textillinjengotland #trevlighelg
Missa inte det här utanför matsalen! (Öppet för alla) Halva höstterminen gått och Textillinjens Projektår ställer ut för att sammanfatta arbetet såhär långt! Här hittar ni maskinstickad alpackaull, mönsterkonstruktion från grunden, återbrukade textilier och ull i olika former! …………………………………………. #textillinjengotland #projektårtextillinjengotland #ulltäcke #alpacka #mönsterkonstruktion #ull #hållbarhet #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola @tradkonfektionsomnadskonst @rosaraventextil
Halloj! Denna vecka har vi måndag till torsdag jobbat vidare med att mönsterpassa, sy toiler och börja sy våra riktiga kjolar. Idag bestod av en välbehövd, rolig paus där vi skulle forma skulpturella former av olika material på en docka. Ha det gott! /Hedda. ………………………………….. #mönsterkonstruktion #sömnad #syenkjol #färgochform #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotland #rackarnsvadskojigt
Hej! Den här veckan på Textillinjen har vi fortsatt arbetet med våra egendesignade kjolar. Dagarna har fyllts av skisser, moodboards, toiler och till sist lite materiallära! Mitt namn är Emma och jag tycker detta med mönsterkonstruktion är superkul, men jag ser mest framemot screenprinting och är intresserad av olika sätt att manipulera och färga textilier! Trevlig helg! …………………………………………………………#rackarnsvadskojigt #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #materiallära #screenprinting #mönsterkonstruktion #väva #skissa #kjol #trevlighelg
Hej! Vi heter Emilia och Elin och går Textillinjens projektår. Vi driver båda projekt i företagsform och deltar på Stelors Höstmarknad på lördag, 15 oktober. Kom gärna och se vad vi gör och träffa andra hantverkare, konstnärer och mathantverkare som alla tillsammans arbetar med hållbarhet som fokus! #projektårtextillinjengotland #projekt #textil #marknad #business #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola @stelor_gotland
Välkommen på mitt i veckan på onsdag 12 oktober klockan 19–20 🧵 Kerstin Ridderman var en mycket uppskattad vävlärare på folkan från mitten av sextiotalet fram till 2000-talet. Vid hennes död donerades en skatt av vävprover till skolan. 🗂 Gotlands Vävare har gjort en djupdykning i det fantastiska materialet och dokumenterat och digitaliserat mer än 500 provbitar. 🪡 Under kvällen får du veta mer om Kerstin Ridderman och ta del av delar av den färgsprakande och inspirerande samlingen. Evenemanget är en del av Folkan mitt i veckan – kulturella aktiviteter i Gullinsalen, Gotlands folkhögskola i Hemse. 🧵 Kostnadsfritt och öppet för alla. Fika finns till försäljning. #folkbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #gotalndsvävare #konsthantverk #hantverk #textilhantverk
Hej, jag heter Clara och går första året på Textillinjen! Denna vecka har vi börjat fördjupa oss i mönsterkonstruktion. Vi har ritat mallar, kroppsskiss och skapat moodboards inför våra framtida kjolar som snart ska sys. Vi har även blivit inspirerade på föreläsning i Visby av @johannaleymann.se stickat i solen på kanelbullens dag och tänt eld på olika textila material. Jag ser fram emot att börja sy våra egendesignade kjolar, men längtar också till att börja väva! Adjö för nu! /Clara. …………………………………………………………#ettårpågotland #gotland #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #textilutbildning #sömnad #mönsterkonstruktion #sticka #kanelbullensdag #rackarnsvadskojigt