Textillinjen

Textillinjen är en 1-årig utbildning för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)
  Antal platser: 14

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  Löpande ansökning fram till kursstart

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio.

Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge en god och bred grund inom det textila området, en förberedelse för att studera vidare på högre nivå inom textil och design och förutsättningar för att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Utbildningen innehåller

Digital design

Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck. Du får bekanta sig med Adobe InDesign för enkla trycksaker och fotografera egna produkter för presentation.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Du skissar kropp och  jobbar med produktskisser och modeteckningar.

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. 

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.

Under studieåret besöker vi Borås och Göteborg där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet, HDK och flera textila företag.

Vi besöker också lokala företag inom textilbranschen som exempelvis Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.

Textil- och konsthistoria

Grundläggande textil- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Vävning

Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar. 

Det ingår ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar. 

Lärare på textillinjen
 • Karin Seigerlund
  Linjeledare och lärare

  Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära och digital design.

  Telefon: 073-765 86 88
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Anne Hougaard 
  Lärare

  Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck, färgning och fackteckning.

  Telefon: 070 - 666 84 42 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Gästlärare

Textillinjen har flertalet gästlärare med specialkompetens som håller i workshops, undervisar i kortare perioder eller håller deltidskurser. 


 • Jeanette Bragman Lindstedt

  Undervisar i stickning
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Yvonne Habbe

  Undervisar i tovning och ullkunskap. 
  Kolla in habbefilt på Instagram
  Yvonnes hemsida hittar du här!
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Malin Isberg

  Undervisar i vävning
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Claudia Kim 

  Undervisar i återbruk. 
  Kolla in aterbruksgarderoben på Instagram

  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Elfrida Nilsdotter Ahlby

  Undervisar i broderi.
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Tove Sjögren

  Undervisar i konsthistoria och produktfotografering.
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Erika Åberg

  Undervisar i stickning och spinning. 
  Erikas hemsida hittar du här!
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Tre personer står vid varsitt bord med en liten provdocka på. De har måttband kring nacken. Foto.
 • En person med skyddskläder står med stort tygstycke och doppar i olika kärl. I förgrunden syns ett par handskbeklädda händer som också håller i tyget. Foto.
 • Närbild. Två händer nålar i ett jeanstyg. Foto.
 • En person syr på symaskin. I Förgrunden syns ytterligare en person. Foto.
 • Närbild. Måttband och påbörjad stickning. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till textillinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
 • Ett arbetsprov där du presenterar ett designat plagg. Presentationen av det designade plagget ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik, till exempel collage, blyerts eller akvarell. Arbetsprovet ska också innehålla en moodboard där inspirationen till plagget redovisas. Moodboarden ska vara max ett A3. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Arbetsprov skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). 

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

Kontakt

Porträtt. Foto.

Karin Seigerlund

Linjeledare och lärare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.073-765 86 88Textillinjen på Instagram

Idag har vi varit på en inspirationsföreläsning. Johanna Leymann @johannaleymann.se (författare och entreprenör bla) har föreläst på temat ”Hållbart och passionsdrivet företagande”. Så bra och inspirerande. Vi fick med oss många tankar och tips om marknadsföring, självförtroende och konsten att ta betalt för sitt arbete. Tack @omstallningskultur för att vi fick komma! #dufårgöraprecissomduvill #omställningskultur #småföretagande #kulturföretag #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola
Runt, runt och runt. Sticka aviga, räta, flätor, mönster på två eller fyra stickor. Fantastiska vantar har det blivit! Tack för den här gången @jeanettebman Redan fredag, och vi hamnade på Ullkontoret för ett studiebesök. Visste du att det inte bara är Gotlands största ulltvätteri utan även det enda storskaliga ulltvätteriet i Sverige? Hurra, säger vi och tack snälla @ullkontoret för att vi fick komma. #studiebesök #ull #sticka #avig #vante #ullkontoret #ulltvätteri #gotland #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #textilutbildning #rackarnsvadskojigt #stickaärlivet
Hej, denna vecka har vi fortsatt med ulltemat och tovat loss. Vi har jobbat med ihåliga former där vi tovat vantar och olika typer av förvaring. Vi besökte Gotlands spinneri i Fardhem. Vi har haft skolans Norm storm dag där vi jobbade och diskuterade religionsfrihet. Vi avslutade veckan med en teckningsdag med tema mönster. Jag heter Anna och jag gillar allt med textil och ser mest fram emot att få väva. Hej då! #ull #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #tova #gotlandsspinneri #normstorm #färgoform #gotland #rackarnsvadskojigt
Nu handlar allt om ull. Vi började med utflykt till en lammgård där det både blev lammklippning och ljuvliga möten med otroligt keliga djur. Lammen fick vi dock skiljas från när vi åkte tillbaka till skolan, men med oss hem fick vi kassar fyllda med härliga gråa ulllockar. Därefter tog kardning och tovning vid för att få prova materialet direkt. #ull #lamm #gotland #lammgård #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #klippalamm #gotlandsfår
Vi syr i trikå, elastiska tyger som kräver specialsömmar. Nu är alla maskiner och sömmar testade och det har varit roligt och utmanande. En del maskiner får man kämpa för att bli kompis med, men när man väl blivit det … #favoritmaskin #ingabrustnatrådar #overlock #topstitch #coverstitch #elastisksöm #materiallära #återbruk #batikfärgat #singeljersey #interlock #folkhogskola #gotlandsfolkhogskola #rackarnsvadskojigt
Färgning i dagarna 3 här på Textillinjen! Intensivt med blommor, skal och nötter. Sedan vika, klampa, vira och sy shibori. Färga med naturlig Indigo ända från Indien! Och vanliga batikfärger såklart. Fin fina resultat! #färg #indigo #blå #schibori #batik #kypfärg #tagetes #gurkmeja #alkanna #granatäpple #avokado #järnspikar #rost #folkhögskoka #rackarnsvadskojigt #gotlandsfolkhögskola #gotland #vejde
Jippi och hurra, äntligen är vi i gång! En sensommardag vid havet då solen skiner och vattnet är varmt. Elden sprakar och det ångar från grytorna. Valnöt, hassel, björk, lökskal, krapp och koschnill ger färg åt ull, bomull, linne, siden, nylon och polyester. Det är så spännande att se hur olika materialen tar upp färgerna. Det kommer bli ett bra år det här. #växtfärgning #vihardetbra #sensommarpagotland #folkhogskola #gotlandsfolkhogskola #holmhällar #textilutbildning #färgning #rackarnsvadskojigt
Du får möjlighet att under ett läsår arbeta med ett eget textilt projekt. Läs mer på vår hemsida. #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland #textil #textildesign #textilkonst #egnaprojekt #folkhögskola #gotland #levapåenö #skapa #gotlandsfolkhögskola
Nu är det slut! Oj, vad snabbt läsåret gick. Nu är alla tårtor uppätna och vi har haft vår avslutning. Tack alla, och kom gärna och hälsa på! #avslutning #gotland #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #textil #tårta
Voila! En byxa som sitter som den ska. Som är precis så hög eller låg som man vill ha den. Som har en alldeles lagom rörelsevidd och är sydd i ett tyg som man gillar. Allt det kan man få när man designar, gör mönster och syr själv. Fantastiskt, eller hur? #sittersomensmäck #egendesign #mönsterkonstruktion #sömnad #textildesign #folkhogskola #gotlandsfolkhogskola #rackarnsvadskojigt
Idag packade vi minibussarna fulla med värdefull textilkonst för idag tog vi ner vår utställning på @gotlandskonstmuseum Men utställningen lever vidare digitalt www.fototextilhemse.com och kan ses på en skärm nära dig. #gotlandsmuseum #gotland #utställning #folkhögskoka #gotlandsfolkhögskola #textil #textilkonst #utbildning #textilutbildning #rackarnsvadskojigt
Vi passar på! Det är Öppna Ateljéer på Gotland och vi har besökt bla Gunilla Axén, Big Pink (Jennie Olofsson) och Marika Bengtsson. Så lyxigt att få kika in i verkstäder och ateljéer och få träffa formgivare och konstnärer som så generöst berättar om sina verksamheter. #såinspirerande #allabordehaenverkstad #gunilaaxen #glasstudionbigpink #marikasbengtsson #öppnaateljeergotland #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #rackarnsvadskojigt
Studiebesök på Dramaten! Alltså vilket ”bygge”! Alla dessa människor som jobbar för att vi ska kunna sätta oss i salongen och för en stund vara i en annan värld. Vi fick en fantastisk guidad tur där vi fick träffa bla kostymdesigner, hattmakare, tillskärare och skräddare. Vi besökte kostymförådet och fick veta ”allt” om huset, arkitekturen och konsten. Efter lunch och promenad ut till Djurgården gick vi på Nordiska museet och utställningen ”Nordens Paris”. Stil och elegans. Skrädderi och detaljsömnad på högsta nivå. Så vackert och inspirerande! #dramaten #nordiskamuseet #teaterkostym #nordensparis #houtecouture #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #rackarnsvadskojigti
Hallå, vi är i Stockholm! Igår var vi på Konstfack och fick en guidad rundtur av textilstuderande Caroline @carolinefleurmartinitextil (tidigare deltagare på Textillinjen). Så lyxigt! Vi såg masterprogrammens slututställningar och avslutade dagen på Fotografiska museet. En toppendag helt enkelt! #konstfack #textil_konst #textilutbildning #fotografiskamuseet #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #projektårettextillinjengotland
Ännu har du möjlighet att se Textillinjens utställning Dolda världar på @gotlandskonstmuseum, öppet alla dagar 10-18. Utställningen finns även digitalt på www.fototextilhemse.com #utställning #textil #textilutställning #textilutställning #gotland #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #folkhogskola #textilkonst @gotlandsmuseum
Idag träffade vi Sara Högblom, grundare, designer och VD på Ester & Inez. Ett fint studiebesök som handlade om kärlek till Slow fashion och allt däremellan. #studiebesök #gotland #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #textildesign #kläder #viälskarattsy @estherochinez
Nedräkningen har börjat! Snart kan du se Textillinjens slututställning på @gotlandskonstmuseum på @gotlandsmuseum i Visby men även digitalt på en skärm nära dig. Årets tema har varit Fiktion, att drömma i vaket tillstånd. Välkomna till vår utställning Dolda världar! #doldavärldar #textil #textilkonst #folkhögskola #folkhogskola #gotlandsfolkhögskola #görautställning #gotland #rackarnsvadskojigt #fiktion #drömma
Snart är det utställning! Redan på lördag är det vernissage, kom och beskåda 12 fantastiska verk. #utställning #textilkonst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #textilutbildning #gotland #gotlandsmuseum #gotlandskonstmuseum #rackarnsvadskojigt
Passa på! Massor av fina broderier visas utanför matsalen just nu! Det är sista veckan för deltidskursen i broderi och de visar sina arbeten. #broderikurs #broderi #garn #trådar #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola
På deltidskursen i broderi skapas det med trådar och tyger. Den här veckan är det tyll som används för att få fram spännande former och skuggor. Vackert! #broderi #trådar #textilabilder #frittbroderi #textillinjengotland #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #rackarnsvadskojigt