Textillinjen

Textillinjen är en 1-årig utbildning för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)
  Antal platser: 14

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  25 aug 2021–3 jun 2022 
  Sista ansökningsdag:
  30 april 2021

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på Textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio.

Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge en god och bred grund inom det textila området, en förberedelse för att studera vidare på högre nivå inom textil och design och förutsättningar för att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Utbildningen innehåller

Digital design

Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck. Du får bekanta sig med Adobe InDesign för enkla trycksaker och fotografera egna produkter för presentation.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Skissa efter levande modell, jobba med produktskisser och modeteckningar.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Lärare

Kursansvarig och lärare

Karin Seigerlund 

Tel. 073-765 86 88

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, digital design och materiallära


Lärare

Anne Hougaard 

Tel. 070 - 666 84 42 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck, färgning och textil- och dräkthistoria. 

Gästlärare

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka oss för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

Malin Isberg

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i vävning

Yvonne Habbe 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i tovning och ullkunskap. Yvonnes hemsida hittar du här!

Erika Åberg 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i stickning och spinning Erikas hemsida hittar du här!

Tove Sjögren

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i konsthistoria och produktfotografering

Elfrida Nilsdotter Ahlby

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i broderi

Claudia Kim

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisar i återbruk. Claudias hemsida hittar du här!

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. Du får även pröva experimentell formgivning.

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.

Under studieåret besöker vi Borås och Göteborg där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet, HDK och flera textila företag.

Vi besöker också lokala företag inom textilbranschen som exempelvis Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.

Textil-, dräkt- och konsthistoria

Grundläggande textil-, dräkt- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Vävning

Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.

 • Tre personer står vid varsitt bord med en liten provdocka på. De har måttband kring nacken. Foto.
 • En person med skyddskläder står med stort tygstycke och doppar i olika kärl. I förgrunden syns ett par handskbeklädda händer som också håller i tyget. Foto.
 • Närbild. Två händer nålar i ett jeanstyg. Foto.
 • En person syr på symaskin. I Förgrunden syns ytterligare en person. Foto.
 • Närbild. Måttband och påbörjad stickning. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till Textillinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till Textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
 • Ett arbetsprov där du presenterar ett designat plagg. Arbetsprovet ska också innehålla en moodboard där inspirationen till plagget redovisas. Presentationen av det designade plagget ska vara max 2 A4, tvådimensionellt och i valfri teknik, till exempel collage, blyerts eller  akvarell. Moodboarden ska vara max 1 A3. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Arbetsprov skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, projektbeskrivning, skisser, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på Textillinjen betalar du en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). 

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

KontaktTextillinjen på Instagram

Förra veckan körde vi hel-, halv- och kvartsformat på kjol. Nu kör vi kjol och en och annan byxkjol också, efter egen design såklart, och efter egna mått i hållbara material. Och snart är de klara! #rackarnsvadskojigt #kjol #mönsterkonstruktion #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #textil #sömnad #hållbartmode
Äntligen! Vi kan nästan inte fatta det men vi får göra studiebesök igen! Tack Ullkontoret @ullkontoret, Gotlands spinneri @gotlandsspinneri och Eldblå @eldblå för att ni så generöst delar med er av era kunskaper och erfarenheter. Vi landar mjukt i den ”goa” känslan (vissa också i ullen). #gotlandsspinneri #ullkontoret #eldblå #textilföretag #ulltvätteri #ullspinneri #textildesign #gotlandsfolkögskola #folkhögskola
Vi har haft härliga dagar med ullbroderi med Elfrida Nilsdotter Ahlby @elfridaahlby. #mångatrådarblirdet #frittbroderi #marsma #allabordehaenmarsma #gotlandsfolkögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Än har sommaren inte gett upp och vi vet att den kommer, vintern, men med tovade vantar och ullnäsor är vi väl förberedda. I tre dagar har bästa Yvonne Habbe @habbefilt guidat i tovning av ihåliga former, hurra!#winteriscoming #tovning #yvonnehabbe #ull #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Nu händer allt på samma gång!Lammklippning och dagar med ullkännedom, växlas med Folkans egna Folkhögskoledag, fotografering och trikåsömnad! #gotlandsfolkhögskola #sömnad #trikå #lamm #lammklippning #gotland #får #tovning #habbe #ull #wolle #folkhögskola
Äntligen, nu är vi igång! Vi rivstartar terminen med växtfärgning. Trots att prognosen lovat regn sken solen och vi hade en härlig dag. Det kommer bli ett bra år det här! #växtfärgning #holmhällar #kompostfärgning #björk #hassel #lökskal #krapp #valnöt #korsenill #bresilja #rackarnsvadskojigt
Sommarkurser hej hej, sommarkurser!🎶 Så mycket kreativitet, erfarenhetsutbyten och skratt. Det har varit kurser i återbruk, vävning och textiltryck i Textillinjens lokaler. Nu är de slut och vi traskar ut i sommaren! #sommarlov #solochbad #jordgubbarochglass #textilkurser #textiltåterbruk #vävning #textiltryck #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Hej då och lycka till alla! Det har varit ett fint år tillsammans med er. Hoppas vi ses snart igen. #visesigen #saknarerredan #sommarlov #avslutning #textilutbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Nu är utställningen öppen och du kan, var du än befinner dig, se filmerna och lyssna till tankarna kring verken. Om du inte är i Visby förstås då kan du se utställningen på Fornsalen. fototextilhemse.com #gotlandskonstmuseum #folkhogskola #gotlandsfolkhogskola #textilkonst