Textillinjen

Textillinjen är en 1-årig utbildning för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Hemse
100%
1 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A1)
  Antal platser: 14

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  30 april 2022

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio.

Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge en god och bred grund inom det textila området, en förberedelse för att studera vidare på högre nivå inom textil och design och förutsättningar för att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Utbildningen innehåller

Digital design

Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck. Du får bekanta sig med Adobe InDesign för enkla trycksaker och fotografera egna produkter för presentation.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Du skissar kropp och  jobbar med produktskisser och modeteckningar.

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. 

Studieresor och studiebesök

Vi gör obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.

Under studieåret besöker vi Borås och Göteborg där vi bland annat besöker Textilhögskolan, Textilmuseet, HDK och flera textila företag.

Vi besöker också lokala företag inom textilbranschen som exempelvis Gotlands ullspinneri, ulltvätteriet Ullkontoret och en lammgård.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.

Textil- och konsthistoria

Grundläggande textil- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Vävning

Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar. 

Det ingår ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar. 

Lärare på textillinjen
 • Karin Seigerlund
  Linjeledare och lärare

  Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, digital design och materiallära.

  Telefon: 073-765 86 88
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Anne Hougaard 
  Lärare

  Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck, färgning och textil- och dräkthistoria. 

  Telefon: 070 - 666 84 42 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gästlärare på textillinjen

Under läsåret kommer gästlärare med specialkompetens att besöka oss för att hålla i workshops och undervisa kortare perioder.

 • Malin Isberg

  Undervisar i vävning
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Yvonne Habbe

  Undervisar i tovning och ullkunskap. 
  Yvonnes hemsida hittar du här!
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Erika Åberg

  Undervisar i stickning och spinning. 
  Erikas hemsida hittar du här!
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Tove Sjögren

  Undervisar i konsthistoria och produktfotografering.
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Elfrida Nilsdotter Ahlby

  Undervisar i broderi.
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Claudia Kim 

  Undervisar i återbruk. 
  Claudias hemsida hittar du här!
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Tre personer står vid varsitt bord med en liten provdocka på. De har måttband kring nacken. Foto.
 • En person med skyddskläder står med stort tygstycke och doppar i olika kärl. I förgrunden syns ett par handskbeklädda händer som också håller i tyget. Foto.
 • Närbild. Två händer nålar i ett jeanstyg. Foto.
 • En person syr på symaskin. I Förgrunden syns ytterligare en person. Foto.
 • Närbild. Måttband och påbörjad stickning. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till textillinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
 • Ett arbetsprov där du presenterar ett designat plagg. Presentationen av det designade plagget ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik, till exempel collage, blyerts eller akvarell. Arbetsprovet ska också innehålla en moodboard där inspirationen till plagget redovisas. Moodboarden ska vara max ett A3. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Arbetsprov skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). 

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

KontaktTextillinjen på Instagram

Vad händer här då? Nu är vävningen igång! Trasmattor och en och annan linnehandduk börjas det med, så får vi se var det slutar. #vävning #varp #randigt #mattrasa #trasmatta #folkhögskoka #gotlandsfolkhögskola #tråd #textilutbildning
Missa inte formövningen som Textillinjen ställer ut utanför matsalen! #form #struktur #vika #fläta #skulpturalt #svart #sopsäck #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #rackarnsvadskojigt
Är du sugen på att brodera? Toppen, då kan du söka vår deltidskurs! Under torsdagar och fredagar 17 mars-6 maj dyker vi ner bland trådar och tyg för att utforska broderiets många möjliga uttryck. Vi hämtar inspiration både globalt och från den svenska folkliga skattkammaren.  Kursen leds av textilkonstnären, och vår broderilärare, Elfrida Nilsdotter Ahlby. Läs mer och skicka in din ansökan senast 20 februari via gotlandsfolkhogskola.se (se bio) #folkhögskola #GotlandsFolkhögskola #deltidskurs #broderi #textilhantverk #konsthantverk #folkbildning #elfridaahlby
Vad ska du göra i höst? Drömmer du om att skapa i textil och känns Gotland som ett toppenställe att göra det på? Ja men då ska du söka Textillinjen så klart! #textilutbildning #designutbildning #textillinjengotland #projektårtextillinjengotland #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #duärvärddethär #rackarnsvadskojigt
Mycket snart öppnar det!!!
Nu jobbar vi i halvklass fram till jullovet. Och det är extra bra när det ska ritas och konstrueras nya liv (överdelar) i mönsterkonstruktionen och när egna formgivna mönster tar sin form på tryckborden. #mönster #mönsterkonstruktion #liv #sömnad #tryck #textiltryck #rita #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #textilutbildning #formgivning #rackarnsvadskojigt
När snön ligger vit, vinden viner och deltagarna från musiklinjen kommer på besök. 🎶 Ja då vet man att snart är det jul! 🎶 #lucia #snöstorm #musiklinjengotland #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #folkbildning
Äntligen black week! Fram med stålarna och skynda till närmaste webbshop eller NEJE!!! Ta ett djupt andetag och kom till vår vårdande Klädbytarkväll istället den 8 december klockan 19. Få råd om hur du tar hand om dina favoritplagg och byt ut de du inte längre vill ha kvar. Lämna det du vill byta från klockan 18 så kör vi igång klockan 19. #byta #klädbytarkväll #hållbart #blackweek #laga #favoritplagg #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Vilket decennium är din favorit? Här har vi inspirerats och blivit förförda av färg, form, linjer och mycket mera från ett bestämt decennium mellan 1910-2000. Och återskapat och tolkat det på olika sätt på liten docka. #decennium #mode #historia #80s #90s #10s #20s #30s #40s #60s #70s#80s #90s #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
Återbruksgarderoben @claudiahaeyoungkim är här! Begagnade kläder blir nya, genom kreativa och djärva lösningar. Tänk upp och ner, bak och fram, visst går det att kombinera ihop tre skjortor till en? #återbruk #folkbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #sömnad #rödakorset #jeans #skjorta #recycled #uppochner #rackarnsvadskojigt #hållbartmode
I fyra dagar och på fyra stickor har det stickats runt, runt. Aviga, räta, flätor, mönster, halv- och helvantar med och utan tumkilar. Bästa Jeanette Bragman Lindstedt @jeanettebman har hållit i trådarna och delat med sig av sina stickkunskaper. #stickning #stickadevantar #garnteknik #mångamaskorblirdet #jeanettebman #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt #textilatekniker
Förra veckan körde vi hel-, halv- och kvartsformat på kjol. Nu kör vi kjol och en och annan byxkjol också, efter egen design såklart, och efter egna mått i hållbara material. Och snart är de klara! #rackarnsvadskojigt #kjol #mönsterkonstruktion #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #textil #sömnad #hållbartmode
Äntligen! Vi kan nästan inte fatta det men vi får göra studiebesök igen! Tack Ullkontoret @ullkontoret, Gotlands spinneri @gotlandsspinneri och Eldblå @eldblå för att ni så generöst delar med er av era kunskaper och erfarenheter. Vi landar mjukt i den ”goa” känslan (vissa också i ullen). #gotlandsspinneri #ullkontoret #eldblå #textilföretag #ulltvätteri #ullspinneri #textildesign #gotlandsfolkögskola #folkhögskola
Vi har haft härliga dagar med ullbroderi med Elfrida Nilsdotter Ahlby @elfridaahlby. #mångatrådarblirdet #frittbroderi #marsma #allabordehaenmarsma #gotlandsfolkögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Än har sommaren inte gett upp och vi vet att den kommer, vintern, men med tovade vantar och ullnäsor är vi väl förberedda. I tre dagar har bästa Yvonne Habbe @habbefilt guidat i tovning av ihåliga former, hurra!#winteriscoming #tovning #yvonnehabbe #ull #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Nu händer allt på samma gång!Lammklippning och dagar med ullkännedom, växlas med Folkans egna Folkhögskoledag, fotografering och trikåsömnad! #gotlandsfolkhögskola #sömnad #trikå #lamm #lammklippning #gotland #får #tovning #habbe #ull #wolle #folkhögskola
Äntligen, nu är vi igång! Vi rivstartar terminen med växtfärgning. Trots att prognosen lovat regn sken solen och vi hade en härlig dag. Det kommer bli ett bra år det här! #växtfärgning #holmhällar #kompostfärgning #björk #hassel #lökskal #krapp #valnöt #korsenill #bresilja #rackarnsvadskojigt
Sommarkurser hej hej, sommarkurser!🎶 Så mycket kreativitet, erfarenhetsutbyten och skratt. Det har varit kurser i återbruk, vävning och textiltryck i Textillinjens lokaler. Nu är de slut och vi traskar ut i sommaren! #sommarlov #solochbad #jordgubbarochglass #textilkurser #textiltåterbruk #vävning #textiltryck #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Hej då och lycka till alla! Det har varit ett fint år tillsammans med er. Hoppas vi ses snart igen. #visesigen #saknarerredan #sommarlov #avslutning #textilutbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Nu är utställningen öppen och du kan, var du än befinner dig, se filmerna och lyssna till tankarna kring verken. Om du inte är i Visby förstås då kan du se utställningen på Fornsalen. fototextilhemse.com #gotlandskonstmuseum #folkhogskola #gotlandsfolkhogskola #textilkonst