Textillinjen är en 1-årig utbildning som ger dig en god och bred grund inom det textila området. Här får du också utveckla din kreativa och konstnärliga sida.
Utbildningen ger förutsättningar att arbeta vidare med ditt textila skapande och förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil, design, textilkonst och textilundervisning.
På textillinjen får du skapa personliga textilier från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och vi lägger stor vikt vid att uppmuntra din kreativitet och ditt eget uttryck. Du får också arbeta med presentationer och utställningar.
Du har tillgång till våra välutrustade lokaler på kvällar och helger då du kan arbeta på egen hand.
Ett år på textillinjen är en bra grund för dig som vill utbilda dig till textilslöjdlärare. Det kan också vara en förberedelse för vidare studier på högre nivå inom textil, design och textilkonst. Textillinjen kan även ge en kreativ paus mitt i arbetslivet – oavsett vad du jobbar med.
Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.
Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.
Målet med utbildningen är att
Efter att du har studerat 1–2 år på textillinjen är du förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom textil. Flera av våra tidigare deltagare är idag egna företagare inom det textila området.
Tidigare kursdeltagare finns idag på Textilhögskolan Borås, Beckmans, HDK och Tillskärarakademin, Konstfack, slöjd och bildlärarutbildningarna i Umeå, Stockholm och Göteborg.
En del går tillbaka till de jobb de varit tjänstlediga från med ny energi och kunskap. Andra hittar nya vägar på arbetsmarknaden.
Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck.
Workshop i fotografering av egna produkter för presentation.
Växtfärgning, naturlig färgning och syntetisk färgning.
Här får du verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk.
Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material.
Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.
Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform.
Under studieåret gör vi obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.
Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.
Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.
Grundläggande textil- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.
Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.
Under året jobbar vi med presentationer och mindre utställningar på skolan. Vårterminen avslutas med en större slututställning där man tolkar ett tema och jobbar i valfria tekniker. Utställningen är i Visby men finns även digitalt.
Se tidigare slututställningar digitalt.
Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
Du söker till kursen genom att klicka på ansökknappen. Du kommer då vidare till Schoolsoft. Du måste skapa ett schoolsoftkonto om du inte har ett sen tidigare.
Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.
Har du fysiska arbetsprov skickar du dem till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse
Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.
Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon från att din ansökan nått oss.
Besked om antagning sker löpande.
Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.
Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.
Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 2 500 kr/läsår för förbrukningsmaterial, övningsmaterial, studiematerial och studiebesök.
Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2 500 kr/person.
Kostnader för studieresa tillkommer.
Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.
Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på textillinjen är: Gymnasienivå (A1)
Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck och färgning.
Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära och digital design.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i stickning
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i tovning och ullkunskap.
Kolla in habbefilt på Instagram
Yvonnes hemsida hittar du här!
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i vävning
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i återbruk.
Kolla in aterbruksgarderoben på Instagram
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i broderi.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Undervisar i konsthistoria och produktfotografering.