Skip to main content

Textillinjen

Textillinjen är en 1-årig utbildning som ger dig en god och bred grund inom det textila området. Här får du också utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design och ger förutsättningar att arbeta vidare med ditt textila skapande.

Hemse
100%
1 år

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: 
Gymnasienivå (A1)
Antal platser: 14

Viktiga datum

Kurstid

26 augusti 2024–4 juni 2025

Ansökningsperiod 1

15 januari–30 april 2024

Har du inte hunnit ansöka? Ingen fara! Vi kommer att öppna ansökan igen 30 maj–30 juni. 

Ansökningsperiod 2

30 maj–30 juni 2024

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Textillinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Målet med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge en god och bred grund inom det textila området, en förberedelse för att studera vidare på högre nivå inom textil och design och förutsättningar för att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Utbildningen innehåller

Digital design

Bildredigering i Adobe Photoshop och bearbetning i Adobe Illustrator för screentryck. Du får bekanta sig med Adobe InDesign för enkla trycksaker och fotografera egna produkter för presentation.

Färgning

Färgning av ull, siden, bomull, linne, hampa. Naturfärgning och växtfärgning.

Färg och form

Kursen ger verktyg för att förstå en arbetsprocess och utveckla ett eget formspråk. Du tränar handen och ögat genom att skissa i olika material. Du skissar kropp och  jobbar med produktskisser och modeteckningar.

Materiallära

Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden och skötsel. Kursen syftar till att väcka en kvalitetsmedvetenhet och ett miljöengagemang.

Mönsterkonstruktion

Grundläggande mönsterkonstruktion och mönsterförändringar, både i skala 1:1 och 1:4. Du får jobba med att göra mönsterförändringar för att nå en bra passform. 

Studieresor och studiebesök

Under studieåret gör vi obligatoriska studieresor till företag, museer och skolor.

Sömnad

Processen går från produktskiss till färdigt plagg och innehåller måttagning, mönsterkonstruktion, toile, tillskärning, sömnad, provning och slutligen en presentation av färdigt plagg. Kursen innehåller både detalj- och plaggsömnad samt återbruk/re-design.

Textila tekniker

Under året får du prova textila tekniker som tovning, stickning och broderi. Under kortare perioder bekantar du dig med teknikerna för att få en förståelse för teknikernas material, förutsättningar och möjligheter.

Textil- och konsthistoria

Grundläggande textil- och konsthistoria från förhistorisk tid till nutid.

Textiltryck

Färgsättning och mönsterkomposition i teori och praktik. Skissarbete, mönster, schabloner, stämplar, screentryck och rapporttryck.

Utställningar

Under året jobbar vi med presentationer och mindre utställningar på skolan. Vårterminen avslutas med en större slututställning där man tolkar ett tema och jobbar i valfria tekniker. Utställningen är i Visby men finns även digitalt.
Se tidigare slututställningar digitalt.

Vävning

Du får förståelse för hur vävstolen fungerar och hur man planerar en väv från grunden. Kursen innehåller uträkning av vävsedel och hela processen från varpning till vävning.

Gemensamt för alla kurser i Hemse

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Lärare på textillinjen
 • Karin Seigerlund
  Linjeledare och lärare

  Undervisar i huvudsak i sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära och digital design.

  Telefon: 073-765 86 88
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Anne Hougaard 
  Lärare

  Undervisar i huvudsak i färg och form, textiltryck, färgning och fackteckning.

  Telefon: 070 - 666 84 42 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Gästlärare

Textillinjen har flertalet gästlärare med specialkompetens som håller i workshops, undervisar i kortare perioder eller håller deltidskurser. 


Jeanette Bragman Lindstedt
Undervisar i stickning
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Yvonne Habbe
Undervisar i tovning och ullkunskap. 
Kolla in habbefilt på Instagram
Yvonnes hemsida hittar du här!
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Malin Isberg
Undervisar i vävning
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Claudia Kim
Undervisar i återbruk. 
Kolla in aterbruksgarderoben på Instagram
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Elfrida Nilsdotter Ahlby
Undervisar i broderi.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tove Sjögren
Undervisar i konsthistoria och produktfotografering.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Tre personer står vid varsitt bord med en liten provdocka på. De har måttband kring nacken. Foto.
 • En person med skyddskläder står med stort tygstycke och doppar i olika kärl. I förgrunden syns ett par handskbeklädda händer som också håller i tyget. Foto.
 • En person syr på symaskin. I Förgrunden syns ytterligare en person. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till textillinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
 • Ett arbetsprov i form av en moodboard där du presenterar textilier som du inspireras av och är nyfiken på. Moodboarden ska vara max ett A3. 
  Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Arbetsprov skickas till:
Gotlands folkhögskola
Textillinjen
Storgatan 11
623 50 Hemse

Mer information om ansökan.

Antagning

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, men det är inget krav.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 2 000 kr/läsår för förbrukningsmaterial som sytråd, nålar och övningsmaterial.

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2 500 kr/person och läsår.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.

Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på textillinjen är: Gymnasienivå (A1)

Kontakt


Textillinjen på Instagram

Ni har väl inte missat att våra utställningar även finns digitalt? Besök oss på fototextilhemse.com #textilutställning #textilkonst #textilivisby #gotland #konstpåmuseum #textilutbildning #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkis #projektårtextillinjengotland
Snart smäller det 🥳🎉 Vi är i Konstmuseets byggnad och hänger utställning. På lördag 18/5 kl 12 är det vernissage. Välkommen! #stannaenstund #traces #textillinjen #textillinjensprojektår #fotolinjen #fotolinjensprojektår #textilutbildning #textilkonst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkbildning #folkis #rackarnsvadskojigt
Här kommer en tjuvtitt på vad som händer hos oss! Det pågår utställningsarbete i alla våra verkstäder. Även i år ställer vi ut på gamla Konstmuseet i Visby. Vernissage den 18 maj. #utställning #textilkonst #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #ställaut #gotlandpåvåren #gotlandåretrunt #gotland
Idag är ingen vanlig dag för idag är det folkhögskolans dag! #folkis #folkhögskola #gotlandstips #gotlandåretrunt #gotland #hemse #gotlandsfolkhögskola #textil #textilutbildning #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland
#textil #folkis #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #projektårtextillinjengotland #gotlandåretrunt #gotlandimitthjärta #visitgotland #hemse #hemsefolkhögskola #väva #projekt #textilutbildning
Hurra! Liven är klara och våren är här. Solen skiner, fåglarna kvittrar och nästa vecka har vi lov. Glad påsk önskar vi er alla! 🐣 #sömnad #egen_design #perfekt_passform #detaljsömnad #mönsterkonstruktion #gotlandsfolkhogskola #folkhogskola #folkis #rackarnsvadskojigt
Här kommer bilder från nunotovningen! Tovning är en urgammal metod. Men Nuno, som betyder tyg på japanska är en metod från Australien som uppstod på 1990-talet, där du tovar in ull i tyg, och det blir en lätt kvalité med lite krusig struktur. #tova #nuno #ull #felt #folkhögskola #folkis #gotland #gotlandsfolkhögskola #gotlandåretrunt #habbefilt #älskatovning #wolle #filt
Vad ska du göra i höst? Utveckla din kreativa och konstnärliga sida under ett år på någon av våra textila utbildningar. 🧵 Textillinjen är för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området. Här får du utforska bland annat textiltryck, vävning, sömnad, mönsterkonstruktion och flera andra textila tekniker. Du arbetar återkommande med utställning, material och miljöfrågor. ✂️ Textillinjens projektår är för dig som vill utforska det textila arbetsfältet utifrån dina önskemål genom ett eget projekt. 🧷 Läs mer om utbildningarna och ansök via gotlandsfolkhogskola.se 🧶 Vi tar emot din ansökan för hösten till och med 30 april 2024. #GotlandsFolkhögskola #folkhögskola #textilutbildning #textildesign #textilhantverk #UtbildningGotland #RegionGotland #gotland #gotlandpåvintern #textilpågotland #hemse #konstnärligt #textilkonst #älskatextil #textil #folkis #folkan #folkhogskola #folkhögskolanbildarsverige #projektårtextillinjengotland
Det bästa med både Göteborg och Borås är kanske ändå Textilmuseet och Göteborgsoperan. Vi älskade utställningen Mönstrade Positioner och Göteborgsoperan är en så spännande och inspirerande skattkammare med olika kreativa yrken och verkstäder. Vi fick ju prova hattar! #hattar #göteborgsoperan #textilmuseetborås #mönstradepositioner #fastlandet #gotlandsfolkhögskola #folkis #folkhögskola #varapåresa
Göteborg leverade på bästa sätt! Vi besökte Tillskärarakademin och HDK. Där fick vi träffa ”gamla” deltagare som så fint tog hand om oss och berättade om sina utbildningar inom skrädderi och Textilkonst. Tack Emma @emma.hasselstrom, Rosalie @rosalie.kooijman , Agnes och Mattias @rydenstextil för att ni är så generösa och bra. Tack också till Emilie (lärare på modistutbildningen) som tog emot oss på Tillskärarakademin. #hdk #textilkonst #tillskararakademingbg #gamlastjärnor #folkhogskola #gotlandsfolkhögskola #folkis
Vi är på turné! Idag har vi gjort Textilhögskolan och Boråstapeter. Tack för att vi fick komma och att vi blev guidade och omhändertagna på bästa sätt, så lyxigt! Imorgon drar vi till Göteborg. #textilhögskolanborås #boråstapeter #borås #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkis #textilutbildning #rapporterademönster #kulturskatter
Kom och träffa Solfjäder, Helene, Glassmattan, Symmetri, Frihet, Harvid, Peace in spring. Mattorna finns att beskåda i matsalen! Varför inte kombinera en lunch med att titta på fina trasmattor? Nu har vi sportlov men nästa vecka är matsalen öppen som vanligt! #mattor #lunch #trasor #folkis #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #mattorochmat #solv #tuskaft #kypert #älskaväva #väva #rackarnsvadskojigt
Det händer saker i vävsalen… #vävning #textil #folkhögskolanbildarsverige #väljfolkhögskolan #folkis #älskavävning #solv #sked #drapå #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Vad drömmer du om att göra i höst? Längtar du efter att få grotta ner dig i textilens värld? Behöver du förbereda dig för högre studier eller är det helt enkelt dags att göra något annat ett år? Läs mer om utbildningen på hemsidan (länk i bion) och välkommen med din ansökan! #textilutbildning #textildesign #gotlandhelaåret #textillinjengotland #projektårtextillinjen #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #gotland #detärduvärd #rackarnsvadskojigt #projektårtextillinjengotland
Måndag morgon och vi kör material- och bindningsanalys. Kan man börja veckan på bättre sätt? 😊 #materiallära #bindningslära #textilkunskap #naturfibrer #syntetfibrer #regenatfibrer #grundbindningar #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #rackarnsvadskojigt
Så mycket skissande, mätande i cm och dl, och experimenterande med form och färg. Men nu är vi klara för denna gång! #älskatryckapåtyg #tryck #screentryck #drawing #gotlandsfolkhögskola #folkis #folkhögskolanbildarsverige #folkhögskola #textil #textilutbildning #gotlandpåvintern #hemse
Näst sista tryckdagen innan nya kreativa äventyr börjar! Här trycker Louise på det nya långa tryckbordet. #tryckapåtyg #screentryck #mönster #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola #folkis #gotlandpåvintern #gotland #hemse #långabord #rackarnsvadskojigt
Tjolahopp, så blev det nytt år. 2024 du är så välkommen! Vi rivstartar terminen med att konstruera liv och rapportera mönster. #screentryck #rapporterademönster #textiltryck #mönsterkonstruktion #passform #rörelsevidd #folkhögskola #textildesign #rackarnsvadskojigt #gotlandsfolkhögskola
Hej! Här är Anna-Karin och Suzanne från Textillinjen. Denna vecka är klassen delad i två grupper. Vår grupp håller på med mönsterkonstruktion till liv- blus/ skjorta. Vi lär oss mäta och rita från grunden och kommer sen att sy en toile efter våra egna mått. Det har varit mycket mätande och förfining av grundmönstret. Vi har klippt och klistrat med hjälp av vår duktiga fröken Karin 😊 Glad trevlig advent! 🌟 #mönsterkonstruktion #perfektpassform #rörelsevidd #textilutbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhogskola #rackarnsvadskojigt