Musiklinjen

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer –  pop, jazz, blues och singer/songwriter samt förbereda dig för vidare studier på musikhögskola. 

Hemse
100%
1-2 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1-2 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 20

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  24 augusti 2022–2 juni 2023

  Sista ansökningsdag:
  Löpande ansökning till och med kursstart

Om utbildningen

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik. 

Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, du får spela i ensemble och undervisninmusikproduktion samt musikteori. 

Målet med utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du ha fått:  

 • Vana av spel i ensemble i olika genrer 
 • Fördjupad kunskap inom ditt huvudinstrument 
 • Utvecklat ditt låtskrivande 
 • Större konsertvana och scenisk färdighet 
 • Grundläggande kunskaper i musikproduktion 
 • Fördjupad förståelse för musikteori 
 • Utvecklat ditt sjungande i kör

Mer om musiklinjen

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Lokaler

På musiklinjen har du fri tillgång till skolans lokaler, vilket ger dig unika möjligheter till att spela ihop med andra och att öva själv.   

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer. 

I vår studio kan du välja att spela in från skolans konsertsal eller från studions inspelningsrum. Här har du tillgång till ett stort urval av mikrofoner och modern utrustning.  

Lärare på musiklinjen
 • Mats Hallberg
  Linjeledare och lärare

  Mats Hallberg är huvudansvarig för musiklinjen. Förutom kursansvaret är han även kördirigent och undervisar i musikteori, ensembleledning och kör. Mats är utbildad vid Stockholms musikpedagogiska institut (SMI) och vid Stockholms och Uppsala universitet i musikvetenskap.

  Mats har lett kurser både för kördirigenter och körsångare. Mycket tid ägnas åt att arrangera för kör och har arrangerat flera Folkmusikdramer för kör, bl.a Volund, Han leder kören Allmänna sången i Visby.

  Telefon: 070-548 43 26
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Lars Knutas
  Lärare

  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Erik Renöfält Fhager
  Lärare Tjänstledig

  Erik Renöfält Fhager är gitarrist och musikproducent. Han undervisar i ensemble, elgitarr och musikproduktion.

  Erik är utbildad vid Betel Folkhögskola i Bromma och har en kandidatexamen i Musik- och medieproduktion från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som gitarrist har han arbetat med många svenska artister som Agnes, Samuel Ljungblahd och Ola Salo.

  Erik har arbetat som gitarrpedagog i Norrmalmskyrkan i Stockholm där han hade både enskild och gruppundervisning. Han har även jobbat i Mungo Studio i Solna med inriktning på analog inspelning.

  Telefon: 070-305 97 97
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Minnamaria S. Friis-Hansen
  Lärare

  Minnamaria S. Friis-Hansen är sångpedagog, körledare och sångerska med passion för rösten som instrument både solo och i samklang med andra. Hon undervisar i sång, ensemblespel, scenisk träning och att skriva låtar.

  Minna är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, Ie-varianten, och på Malungs Folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former och för olika åldrar, bland annat har hon arbetat som sång-/körpedagog på Musikestetiska programmet i Visby och Ystad, Musikhögskolan i Malmö, Kulturskolan i Malmö och varit ledare för den mångkulturella barnkören ”Vi bor i Malmökören". Hon har erfarenhet som sångerska och kompositör inom jazz, folkmusik,visa och pop.

  Telefon: 073-765 88 99 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisning

Musiklinjens strävan är att inkludera alla på ett jämlikt sätt och att möta dig i din musikaliska utveckling  beroende på nivå och behov. Undervisningen sker mest i grupp, ibland i helklass och ibland i mindre ensembler.  

Gruppen är viktig för individens utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som individ ska utvecklas och känna trygghet. 

Det huvudinstrument du söker in på får du enskild undervisning i. Utöver det har du möjlighet att spela ett andra instrument som du också får en del individuell undervisning i.  

Vissa veckor bryts undervisningen för repetitioner inför konsert. En del dagar har hela skolan schemabrytande aktiviteter. 

Musiklinjen ger regelbundet konserter, dels på skolan och även för allmänheten på andra ställen.  

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig i lärprocessen och tar eget ansvar. Vår ambition är att du ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare, exempelvis till högre musikutbildningar eller andra utbildningar. 

Du får undervisning i: 

 • Ensemblespel i olika genrer 
 • Huvudinstrument enskilt och i grupp 
 • Skriva låtar 
 • Musikproduktion och inspelning 
 • Musikteori och gehörsträning 
 • Scenisk träning 
 • Kör 
Vad du lär dig

Lyssna: Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling. 

Spela: Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument. 

Skriva: Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande. 

Öva: Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill. 

Framföra: Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Musiklinjen på Instagram

 • En person spelar på ett trumset. Foto.
 • Två personer med ryggen mot kameran arbetar med ett musikproduktionsprogram. Foto.
 • En grupp med människor står i en ring i en stor sal med armarna sträckta upp i luften. Foto.
 • Ett tiotal personer står på en upplyst scen. De sjunger i mikrofoner, spelar på olika instrument. Foto.
 • Tre personer musicerar ihop. En sjunger i en mikrofon, en spelar elgitarr och en elbas. I förgrunden syns en flygel. Foto.
 • En person spelar på en ståbas. Foto.

Bra att veta

Ansökan

I din ansökan till musiklinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Arbetsprov:  Du ska skicka in två arbetsprov. Båda ska vara filmer där du spelar/sjunger live på ditt huvudinstrument, gärna i olika genrer. Utöver detta kan du skicka in fler ljudprov om du spelar fler instrument eller har skrivit någon egen låt. Det är nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på. 

Efter sista ansökningsdag gör vi ett urval och kontaktar dessa för intervju via videosamtal över exempelvis Skype eller Facetime.

Observera att vi endast behandlar kompletta ansökningar. 

Hur du skickar arbetsproven

Skicka ljudproven som en eller flera filer tillsammans med din ansökan. Hur du skickar beror på filens storlek.

Om filen/filerna är max 32 Mb: Bifoga i webbformuläret.

Om filen/filerna är större än 32 Mb: Skicka via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive. Sänd filerna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mer information om ansökan.

Antagning

Efter sista ansökningsdatum går vi igenom samtliga ansökningar och därefter kan du komma att bli kallad till digital intervju.  

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Arbetsprover

Du ska skicka in två ljudprov. Båda ska vara filmer där du spelar/sjunger live på ditt huvudinstrument, gärna i olika genrer. Utöver detta kan du skicka in fler ljudprov om du spelar fler instrument eller har skrivit någon egen låt. Det är nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på. 

Hur du skickar arbetsproven

Skicka ljudproven som en eller flera filer tillsammans med din ansökan. Hur du skickar beror på filens storlek.

Om filen/filerna är max 32 Mb: Bifoga i webbformuläret.

Om filen/filerna är större än 32 Mb: Skicka via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive. Sänd filerna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Musiklinjen betalar en fast avgift på 1.500 kr/ läsår för förbrukningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Mats Hallberg

Linjeledare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-548 43 26