Skip to main content

Musiklinjen

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika stilar som pop, blues, american folk, rock, soul och jazz. 

Om du är sugen på att förbereda dig för att i framtiden jobba som musiker, förbereda dig för musikhögskolestudier eller fördjupa ditt stora fritidsintresse: då ska du söka till Gotlands folkhögskolas musiklinje!  

Hemse
100%
1-2 år

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1-2 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 20

Viktiga datum

Kurstid
26 augusti 2024–4 juni 2025

Sista ansökningsdag
17 mars 2024. Efter det behandlas ansökningarna kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april 2024.

Provspel på plats
Vecka 13

Digitala intervjuer
Vecka 13

Om utbildningen

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik. 

Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, spela i ensemble och undervisning i instrumentspel/sång, musikproduktion, musikteori, kör samt workshops i låtskrivande.  

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika stilar som pop, blues, american folk, rock, soul och jazz. Du utvecklar ditt scenspråk i de olika projekten genom att arbeta med scennärvaro och hur du kan hantera din nervositet. På scen lär du dig sjunga, spela och tala med mening och inlevelse inför en publik och det kommer finnas många tillfällen att stå på scen. Under läsåret utvecklar du även ditt låtskrivande samt dina kunskaper i musikproduktion.  

På musiklinjen får du: 

 • utveckla dig själv och din musikaliska personlighet 
 • utvecklas som ensemblemusiker 
 • fördjupa ditt låtskrivande 
 • massor av tid för övning på ditt instrument/din sång  
 • träffa nya vänner för livet 
 • vässa dina färdigheter i studion genom undervisning i musikproduktion och tillgång till en välutrustad studio dygnet runt

Musiklinjen har även ett projektår. Till projektåret söker du med ett musikproduktionsprojekt. 

Målet med utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du ha fått:  

 • Stor vana av spel i ensemble i olika genrer  
 • Professionell undervisning på ditt huvudinstrument  
 • Utvecklat ditt låtskrivande  
 • Större konsertvana och scenisk färdighet  
 • Fördjupad kunskap i musikproduktion  
 • Fördjupad förståelse för musikteori  
 • Utvecklat ditt sjungande i kör 

Mer om musiklinjen

Lokaler

På musiklinjen har du fri tillgång till skolans lokaler, vilket ger dig unika möjligheter till att spela ihop med andra och att öva själv.    

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer.  

Våra övningsrum är utrustade för musikproduktion (ljudkort och dator) och med piano/gitarr. 

I vår studio kan du välja att spela in från skolans konsertsal eller från studions inspelningsrum. Här har du tillgång till ett stort urval av mikrofoner och modern utrustning.   

Lärare på musiklinjen
 • Mats Hallberg
  Linjeledare och lärare
  Mats Hallberg är huvudansvarig för musiklinjen. Förutom kursansvaret är han även kördirigent och undervisar i musikteori, ensembleledning och kör. Mats är utbildad vid Stockholms musikpedagogiska institut (SMI) och vid Stockholms och Uppsala universitet i musikvetenskap.

  Mats har lett kurser både för kördirigenter och körsångare. Mycket tid ägnas åt att arrangera för kör och har arrangerat flera Folkmusikdramer för kör, bl.a Volund, Han leder kören Allmänna sången i Visby.

  Telefon: 070-548 43 26
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Lars Knutas
  Lärare
  Lars Knutas är trummis och frilandsmusiker. Han undervisar i trummor och bas. Lasse är utbildad på Rythmus och Sjöviks folkhögskola.

  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Minnamaria S. Friis-Hansen
  Linjeledare och lärare
  >Minnamaria S. Friis-Hansen är sångpedagog, körledare och sångerska med passion för rösten som instrument både solo och i samklang med andra. Hon undervisar i sång, ensemblespel, scenisk träning och att skriva låtar.

  Minna är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, Ie-varianten, och på Malungs Folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former och för olika åldrar, bland annat har hon arbetat som sång-/körpedagog på Musikestetiska programmet i Visby och Ystad, Musikhögskolan i Malmö, Kulturskolan i Malmö och varit ledare för den mångkulturella barnkören ”Vi bor i Malmökören". Hon har erfarenhet som sångerska och kompositör inom jazz, folkmusik,visa och pop.

  Telefon: 073-765 88 99 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisning

På musiklinjen arbetar ett gäng passionerade musiker/lärare för att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas nå fram till dina musikaliska mål, oavsett om det handlar om vidare studier eller helt enkelt att bli en bättre musikant. 

Undervisningen sker mest i grupp, ibland i helklass och ibland i mindre ensembler.   

Gruppen är viktig för er gemensamma utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som människa ska utvecklas och känna trygghet.  

Det huvudinstrument du söker in på får du enskild undervisning i. Utöver det har du möjlighet att spela ett andra instrument som du också får individuell undervisning i.   

Vissa veckor bryts undervisningen för repetitioner inför konsert. En del dagar har hela skolan schemabrytande aktiviteter.  

Musiklinjen ger regelbundet konserter, dels på skolan och även för allmänheten på andra ställen.   

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig och tar ansvar för ditt år på musiklinjen. Vår ambition är att du ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare.  

Du får undervisning i:  

 • Ensemblespel i olika genrer  
 • Huvud- och biinstrument enskilt och i grupp  
 • Skriva låtar  
 • Musikproduktion och inspelning  
 • Musikteori och gehörsträning  
 • Scenisk träning  
 • Kör 
 • Branschkunskap 
Vad du lär dig

Lyssna: Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling. 

Spela: Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument. 

Skriva: Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande. 

Öva: Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill. 

Framföra: Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Gemensamt för alla kurser i Hemse

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

 • En person spelar trummor. Foto
 • Två personer med ryggen mot kameran arbetar med ett musikproduktionsprogram. Foto.
 • En grupp med människor står i en ring i en stor sal med armarna sträckta upp i luften. Foto.
 • Ett tiotal personer står på en upplyst scen. De sjunger i mikrofoner, spelar på olika instrument. Foto.
 • Tre personer musicerar ihop. En sjunger i en mikrofon, en spelar elgitarr och en elbas. I förgrunden syns en flygel. Foto.
 • En person spelar på en ståbas. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Din ansökan till musiklinjen ska innehålla:

 • Provspelning. Du provspelar för oss antingen här på skolan vecka 13 eller via inskickade filer. I din scholsoftansökan kryssar du i hur du vill spela för oss. Vi lyssnar på nivån på ditt spel/din sång. Läs mer under fliken provspelning om hur du gör. 
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg

Vi går igenom alla ansökningar efter 17 mars. Provspel på plats och digitala intervjuer håller vi vecka 13. Ansökningar är välkomna även efter 17 mars men behandlas efter det kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april  – så var ute i god tid.

Observera att vi endast behandlar kompletta ansökningar. 

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi går igenom alla ansökningar efter 17 mars. Provspel på plats och digitala intervjuer håller vi vecka 13. Ansökningar är välkomna även efter 17 mars men behandlas efter det kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april  – så var ute i god tid.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med provspelning (på plats eller via inskickade filer), personligt brev, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Provspelning

Du ansöker till musiklinjen genom att provspela för oss. Det gör du på ett av följande sätt:  

1. Du kommer till skolan och spelar/sjunger på plats under vecka 13.
Du förbereder två låtar, gärna i olika musikstilar, som du sjunger/spelar upp för oss live. Vill du får du även möjlighet att spela upp på fler instrument för att visa din musikaliska bredd. Vill du ha ackompanjemang skickar du in noter/ackord senast 2 veckor innan du kommer till skolan. Vi kommer också att intervjua dig under din dag här.

2. Du skickar in två videos där du spelar/sjunger live på det instrument du söker in med, gärna i olika musikstilar. Du kan även skicka in fler filmer där du spelar på andra instrument. Enkel inspelning direkt på din telefon eller ett klipp från en spelning går bra. Vi kommer att kontakta ett urval för en intervju på distans under vecka 13. 

Oavsett hur du söker är det nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på. 

Ansökningar är välkomna även efter 17 mars och behandlas efter det kontinuerligt i mån av plats fram till 30 april  – så var ute i god tid.

Såhär skickar du inspelad provspelning:

Om filerna är max 32 Mb: Bifoga i din schoolsoftansökan.

Om filerna är större än 32 Mb: Skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på musiklinjens projektår betalar du en fast avgift på 3 000/läsår för studiematerial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Mats Hallberg

Linjeledare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-548 43 26

Porträtt. Foto.

Minnamaria Svedebring Friis-Hansen

Linjeledare