Musiklinjen

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer –  pop, jazz, blues och visa.

Här har du möjlighet att under ett eller två år utveckla dina musikaliska färdigheter samt förbereda dig för vidare studier på musikhögskola.

Hemse
100%
1-2 år
 • Kursinformation

  Plats: Hemse
  Studietakt: 100%
  Längd: 1-2 år
  Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  Antal platser: 20

 • Viktiga datum

  Kurstid:
  25 aug 2021–3 jun 2022 
  Sista ansökningsdag:
  30 april 2021

Om utbildningen

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik.

På musiklinjen finns det stora förutsättningar för egen musikalisk utveckling. Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, du får spela i ensemble och prova på musikproduktion. Du får också en gedigen musikteoriundervisning och lära dig grunderna hur du skriver och läser noter.

Målet med utbildningen

Utbildningen är dig som vill utveckla dina musikaliska färdigheter.

Utbildningen är förberedande inför högre musikstudier på exempelvis musikhögskola.

Efter avslutad utbildning ska du ha fått: 

 • Vana av spel i ensemble i olika genrer
 • Utvecklat ditt sjungande i kör
 • Grundläggande kunskaper i musikproduktion
 • Fördjupad kunskap inom ditt huvudinstrument
 • Utvecklat låtskrivande
 • Större konsertvana och scenisk färdighet
 • Fördjupad förståelse för musikteori

Utbildningen innehåller

Vad du lär dig

Lyssna Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling.

Spela Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument.

Skriva Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande.

Öva Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill.

Framföra Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Undervisning

På Musiklinjen är det högt i tak och du har stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll utifrån nivå, önskemål och behov. Undervisningen sker både enskilt och i grupp.

Gruppen är viktig för individens utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som individ ska utvecklas och känna trygghet.

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig i lärprocessen och tar eget ansvar. Ambitionen är att du får utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare, exempelvis till högre musikutbildningar eller andra utbildningar.

Du får undervisning i: 

 • Huvudinstrument enskilt och i grupp
 • Ensemblespel i olika genrer
 • Musikteori och gehörsträning
 • Kör
 • Skriva låtar
 • Scenisk träning
 • Musikproduktion och inspelning
Lokaler

På musiklinjen har du tillgång till skolans lokaler dygnet runt, vilket ger dig unika möjligheter till samspel och övning.

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer.

I vår moderna och välutrustade studio arbetar du på en Mac-dator med inspelningsprogrammet Logic och lyssnar via Genelec-högtalare. Studion är mycket flexibel, och du kan välja att spela in från skolans konsertsal (med konsertflygel) eller från ett ljuddämpat inspelningsrum. Det går att spela in på 16 kanaler simultant och vi har ett stort urval av mikrofoner, från stormembran till små overheadmickar och dynamiska mikrofoner. 

Lärare

Kursansvarig och lärare

Mats Hallberg

Telefon: 070-548 43 26
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mats Hallberg är huvudansvarig för musiklinjen. Förutom kursansvaret är han även kördirigent och undervisar i musikteori, ensembleledning och kör. Mats är utbildad vid Stockholms musikpedagogiska institut (SMI) och vid Stockholms och Uppsala universitet i musikvetenskap.

Mats har lett kurser både för kördirigenter och körsångare. Mycket tid ägnas åt att arrangera för kör och har arrangerat flera Folkmusikdramer för kör, bl.a Volund, Han leder kören Allmänna sången i Visby. 

Lärare 

Minnamaria S. Friis-Hansen

Telefon: 073-765 88 99
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Minnamaria S. Friis-Hansen är sångpedagog, körledare och sångerska med passion för rösten som instrument både solo och i samklang med andra. Hon undervisar i sång, ensemblespel, scenisk träning och att skriva låtar.

Minna är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, Ie-varianten, och på Malungs Folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former och för olika åldrar, bland annat har hon arbetat som sång-/körpedagog på  Musikestetiska programmet i Visby och Ystad, Musikhögskolan i Malmö, Kulturskolan i Malmö och varit ledare för den mångkulturella barnkören ”Vi bor i Malmökören". Hon har erfarenhet som sångerska och kompositör inom jazz, folkmusik,visa och pop.

Erik Renöfält Fhager

Telefon: 070-305 97 97
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Erik Renöfält Fhager är gitarrist och musikproducent. Han undervisar i ensemble, elgitarr och musikproduktion.

Erik är utbildad vid Betel Folkhögskola i Bromma och har en kandidatexamen i Musik- och medieproduktion från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som gitarrist har han arbetat med många svenska artister som Agnes, Samuel Ljungblahd och Ola Salo. 

Erik har arbetat som gitarrpedagog i Norrmalmskyrkan i Stockholm där han hade både enskild och gruppundervisning. Han har även jobbat i Mungo Studio i Solna med inriktning på analog inspelning. 

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

 • En person spelar på ett trumset. Foto.
 • Två personer med ryggen mot kameran arbetar med ett musikproduktionsprogram. Foto.
 • En grupp med människor står i en ring i en stor sal med armarna sträckta upp i luften. Foto.
 • Ett tiotal personer står på en upplyst scen. De sjunger i mikrofoner, spelar på olika instrument. Foto.
 • Tre personer musicerar ihop. En sjunger i en mikrofon, en spelar elgitarr och en elbas. I förgrunden syns en flygel. Foto.
 • En person spelar på en ståbas. Foto.

Bra att veta

Arbetsprov

Du ska skicka in tre ljudprov.

En enkel film (exempelvis med mobil) där du spelar och/eller sjunger 1–3 låtar. Det ska vara en livetagning och inte bearbetat i studio.

Egenskrivet material om du har. Det kan vara proddat eller bara inspelat i studio eller med mobilen. Det är inget krav att skicka in eget material. Men om du skriver eget vill vi gärna ha ett ljudexempel på det. Det är nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på.

Hur du skickar arbetsproven

Skicka ljudproven som en eller flera filer tillsammans med din ansökan. Hur du skickar beror på filens storlek.

Om filen/filerna är max 32 Mb: Bifoga i webbformuläret.

Om filen/filerna är större än 32 Mb: Skicka via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive. Sänd filerna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ansökan

I din ansökan till Musiklinjen ska du bifoga:

 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Arbetsprov (ljud- eller filmfiler). Se flik nedan. 

Efter att vi mottagit din ansökan kommer vi att kontakta dig för en intervju via videosamtal över exempelvis Skype eller Facetime.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju via telefon eller digitalt mötesprogram redan innan ansökningsperioden är slut.

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med personligt brev, arbetsprov, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Musiklinjen betalar en fast avgift på 1.500 kr/ läsår för förbrukningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Mats Hallberg

Linjeledare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-548 43 26