På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika stilar som pop, blues, american folk, rock, soul och jazz.
Är du sugen på att fördjupa ditt stora fritidsintresse eller vill du satsa på vidare studier inom musik? Då är Gotlands folkhögskola din plats!
Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1-2 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 20
24 augusti 2023–31 maj 2024
För dig som vill provspela på plats: 31 mars 2023
För dig som vill skicka in din provspelning digitalt: 30 april
Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik.
Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, du får spela i ensemble och undervisning i musikproduktion samt musikteori.
Efter avslutad utbildning ska du ha fått:
Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.
Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.
Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.
På musiklinjen har du fri tillgång till skolans lokaler, vilket ger dig unika möjligheter till att spela ihop med andra och att öva själv.
Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer.
I vår studio kan du välja att spela in från skolans konsertsal eller från studions inspelningsrum. Här har du tillgång till ett stort urval av mikrofoner och modern utrustning.
Mats har lett kurser både för kördirigenter och körsångare. Mycket tid ägnas åt att arrangera för kör och har arrangerat flera Folkmusikdramer för kör, bl.a Volund, Han leder kören Allmänna sången i Visby.
Telefon: 070-548 43 26
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Erik är utbildad vid Betel Folkhögskola i Bromma och har en kandidatexamen i Musik- och medieproduktion från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som gitarrist har han arbetat med många svenska artister som Agnes, Samuel Ljungblahd och Ola Salo.
Erik har arbetat som gitarrpedagog i Norrmalmskyrkan i Stockholm där han hade både enskild och gruppundervisning. Han har även jobbat i Mungo Studio i Solna med inriktning på analog inspelning.
Telefon: 070-305 97 97
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Minna är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, Ie-varianten, och på Malungs Folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former och för olika åldrar, bland annat har hon arbetat som sång-/körpedagog på Musikestetiska programmet i Visby och Ystad, Musikhögskolan i Malmö, Kulturskolan i Malmö och varit ledare för den mångkulturella barnkören ”Vi bor i Malmökören". Hon har erfarenhet som sångerska och kompositör inom jazz, folkmusik,visa och pop.
Telefon: 073-765 88 99
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Musiklinjens strävan är att inkludera alla på ett jämlikt sätt och att möta dig i din musikaliska utveckling – beroende på nivå och behov. Undervisningen sker mest i grupp, ibland i helklass och ibland i mindre ensembler.
Gruppen är viktig för individens utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som individ ska utvecklas och känna trygghet.
Det huvudinstrument du söker in på får du enskild undervisning i. Utöver det har du möjlighet att spela ett andra instrument som du också får en del individuell undervisning i.
Vissa veckor bryts undervisningen för repetitioner inför konsert. En del dagar har hela skolan schemabrytande aktiviteter.
Musiklinjen ger regelbundet konserter, dels på skolan och även för allmänheten på andra ställen.
Det är viktigt att du som deltagare är delaktig i lärprocessen och tar eget ansvar. Vår ambition är att du ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare, exempelvis till högre musikutbildningar eller andra utbildningar.
Du får undervisning i:
Lyssna: Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling.
Spela: Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument.
Skriva: Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande.
Öva: Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill.
Framföra: Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.
Din ansökan till musiklinjen ska innehålla:
Efter sista ansökningsdag gör vi ett urval och kontaktar dessa för intervju via videosamtal över exempelvis Skype eller Facetime.
Observera att vi endast behandlar kompletta ansökningar.
Efter sista ansökningsdatum går vi igenom samtliga ansökningar. Har du sökt via inskickad provspelning kan du därefter komma att bli kallad till digital intervju.
En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med provspelning (på plats eller via inskickade filer), personligt brev, betyg/intyg och referenser.
Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.
Vi ser fram mot din ansökan!
Du ansöker till musiklinjen genom att provspela för oss. Det gör du på ett av följande sätt:
1. Du kommer till skolan och ansöker på plats. Måndag 17 eller måndag 24 april 2023. Du förbereder två låtar, gärna i olika musikstilar, som du sjunger/spelar upp för oss live. Vill du får du även möjlighet att spela upp på fler instrument för att visa din musikaliska bredd. Vill du ha ackompanjemang skickar du in noter/ackord senast 2 veckor innan du kommer till skolan. Vi kommer också att intervjua dig under din dag här.
2. Du skickar in två videos där du spelar/sjunger live på det instrument du söker in med, gärna i olika musikstilar. Du kan även skicka in fler filmer där du spelar på andra instrument. Enkel inspelning direkt på din telefon eller ett klipp från en spelning går bra. Vi kommer att kontakta ett urval för en intervju på distans efter sista ansökningsdag.
Oavsett hur du söker ät det nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på.
Om filerna är max 32 Mb: Bifoga i din schoolsoftansökan.
Om filerna är större än 32 Mb: Skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive.
Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-548 43 26
Folkbildning sedan 1876 där människor, kulturer, livsvillkor och intressen möter varandra.
Vi är en del av Region Gotland
Telefon Hemse: 0498-20 36 50
Telefon Fårösund: 0498-20 38 80
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Organisationsnummer: 212000-0803
Webbplattform producerad av Joomlaproffs.se