Skip to main content

Musiklinjen

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika stilar som pop, blues, american folk, rock, soul och jazz. 

Är du sugen på att fördjupa ditt stora fritidsintresse eller vill du satsa på vidare studier inom musik? Då är Gotlands folkhögskola din plats! 

Hemse
100%
1-2 år

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1-2 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 20

Viktiga datum

Kurstid

24 augusti 2023–31 maj 2024

Sista ansökningsdag

Löpande antagning

Om utbildningen

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik. 

Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, du får spela i ensemble och undervisninmusikproduktion samt musikteori. 

Målet med utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du ha fått:  

 • Vana av spel i ensemble i olika genrer 
 • Fördjupad kunskap inom ditt huvudinstrument 
 • Utvecklat ditt låtskrivande 
 • Större konsertvana och scenisk färdighet 
 • Grundläggande kunskaper i musikproduktion 
 • Fördjupad förståelse för musikteori 
 • Utvecklat ditt sjungande i kör

Mer om musiklinjen

Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Lokaler

På musiklinjen har du fri tillgång till skolans lokaler, vilket ger dig unika möjligheter till att spela ihop med andra och att öva själv.   

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer. 

I vår studio kan du välja att spela in från skolans konsertsal eller från studions inspelningsrum. Här har du tillgång till ett stort urval av mikrofoner och modern utrustning.  

Lärare på musiklinjen
 • Mats Hallberg
  Linjeledare och lärare
  Mats Hallberg är huvudansvarig för musiklinjen. Förutom kursansvaret är han även kördirigent och undervisar i musikteori, ensembleledning och kör. Mats är utbildad vid Stockholms musikpedagogiska institut (SMI) och vid Stockholms och Uppsala universitet i musikvetenskap.

  Mats har lett kurser både för kördirigenter och körsångare. Mycket tid ägnas åt att arrangera för kör och har arrangerat flera Folkmusikdramer för kör, bl.a Volund, Han leder kören Allmänna sången i Visby.

  Telefon: 070-548 43 26
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Lars Knutas
  Lärare
  Lars Knutas är trummis och frilandsmusiker. Han undervisar i trummor och bas. Lasse är utbildad på Rythmus och Sjöviks folkhögskola.

  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Erik Renöfält Fhager
  Lärare Tjänstledig
  Erik Renöfält Fhager är gitarrist och musikproducent. Han undervisar i ensemble, elgitarr och musikproduktion.

  Erik är utbildad vid Betel Folkhögskola i Bromma och har en kandidatexamen i Musik- och medieproduktion från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som gitarrist har han arbetat med många svenska artister som Agnes, Samuel Ljungblahd och Ola Salo.

  Erik har arbetat som gitarrpedagog i Norrmalmskyrkan i Stockholm där han hade både enskild och gruppundervisning. Han har även jobbat i Mungo Studio i Solna med inriktning på analog inspelning.

  Telefon: 070-305 97 97
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 • Minnamaria S. Friis-Hansen
  Lärare
  >Minnamaria S. Friis-Hansen är sångpedagog, körledare och sångerska med passion för rösten som instrument både solo och i samklang med andra. Hon undervisar i sång, ensemblespel, scenisk träning och att skriva låtar.

  Minna är utbildad på Musikhögskolan i Malmö, Ie-varianten, och på Malungs Folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av sångundervisning i olika former och för olika åldrar, bland annat har hon arbetat som sång-/körpedagog på Musikestetiska programmet i Visby och Ystad, Musikhögskolan i Malmö, Kulturskolan i Malmö och varit ledare för den mångkulturella barnkören ”Vi bor i Malmökören". Hon har erfarenhet som sångerska och kompositör inom jazz, folkmusik,visa och pop.

  Telefon: 073-765 88 99 
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Undervisning

Musiklinjens strävan är att inkludera alla på ett jämlikt sätt och att möta dig i din musikaliska utveckling  beroende på nivå och behov. Undervisningen sker mest i grupp, ibland i helklass och ibland i mindre ensembler.  

Gruppen är viktig för individens utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som individ ska utvecklas och känna trygghet. 

Det huvudinstrument du söker in på får du enskild undervisning i. Utöver det har du möjlighet att spela ett andra instrument som du också får en del individuell undervisning i.  

Vissa veckor bryts undervisningen för repetitioner inför konsert. En del dagar har hela skolan schemabrytande aktiviteter. 

Musiklinjen ger regelbundet konserter, dels på skolan och även för allmänheten på andra ställen.  

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig i lärprocessen och tar eget ansvar. Vår ambition är att du ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare, exempelvis till högre musikutbildningar eller andra utbildningar. 

Du får undervisning i: 

 • Ensemblespel i olika genrer 
 • Huvudinstrument enskilt och i grupp 
 • Skriva låtar 
 • Musikproduktion och inspelning 
 • Musikteori och gehörsträning 
 • Scenisk träning 
 • Kör 
Vad du lär dig

Lyssna: Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling. 

Spela: Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument. 

Skriva: Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande. 

Öva: Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill. 

Framföra: Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

 • Två personer med ryggen mot kameran arbetar med ett musikproduktionsprogram. Foto.
 • En grupp med människor står i en ring i en stor sal med armarna sträckta upp i luften. Foto.
 • Ett tiotal personer står på en upplyst scen. De sjunger i mikrofoner, spelar på olika instrument. Foto.
 • Tre personer musicerar ihop. En sjunger i en mikrofon, en spelar elgitarr och en elbas. I förgrunden syns en flygel. Foto.
 • En person spelar på en ståbas. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Din ansökan till musiklinjen ska innehålla:

 • Provspelning. Du provspelar för oss antingen här på skolan eller via inskickade filer. I din scholsoftansökan kryssar du i hur du vill spala för oss. Det är nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på. Läs mer under fliken provspelning hur du gör. 
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg

Efter sista ansökningsdag gör vi ett urval och kontaktar dessa för intervju via videosamtal över exempelvis Skype eller Facetime.

Observera att vi endast behandlar kompletta ansökningar. 

Mer information om ansökan.

Antagning

Efter sista ansökningsdatum går vi igenom samtliga ansökningar. Har du sökt via inskickad provspelning kan du därefter komma att bli kallad till digital intervju.  

En förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad är att den är komplett med  provspelning (på plats eller via inskickade filer), personligt brev, betyg/intyg och referenser.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Vi ser fram mot din ansökan!

Provspelning

Du ansöker till musiklinjen genom att provspela för oss. Det gör du på ett av följande sätt:  

1. Du kommer till skolan och ansöker på plats. Måndag 17 eller måndag 24 april 2023. Du förbereder två låtar, gärna i olika musikstilar, som du sjunger/spelar upp för oss live. Vill du får du även möjlighet att spela upp på fler instrument för att visa din musikaliska bredd. Vill du ha ackompanjemang skickar du in noter/ackord senast 2 veckor innan du kommer till skolan. Vi kommer också att intervjua dig under din dag här.

2. Du skickar in två videos där du spelar/sjunger live på det instrument du söker in med, gärna i olika musikstilar. Du kan även skicka in fler filmer där du spelar på andra instrument. Enkel inspelning direkt på din telefon eller ett klipp från en spelning går bra. Vi kommer att kontakta ett urval för en intervju på distans efter sista ansökningsdag.

Oavsett hur du söker ät det nivån på ditt spel/din sång som vi lyssnar på. 

Såhär skickar du inspelad provspelning:

Om filerna är max 32 Mb: Bifoga i din schoolsoftansökan.

Om filerna är större än 32 Mb: Skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. via något av de gratisprogram som finns för att sända stora filer upp till 2 Gb, exempelvis Sprend, Wetransfer eller Google Drive.

Boende

Som deltagare på Gotlands folkhögskola erbjuds du boende på vårt internat. Läs mer om boendet och vad det kostar på skolan i Hemse.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.

Deltagare på Musiklinjen betalar en fast avgift på 1.500 kr/ läsår för förbrukningsmaterial.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Mats Hallberg

Linjeledare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-548 43 26

Porträtt. Foto.

Minnamaria Svedebring Friis-Hansen

Linjeledare
Så! Nu är vårt nya gäng igång! Så himla härligt ös! Nu ser vi fram emot massor av musik under det kommande året😆
Repar inför kommande konserter! Hoppas vi ses där! 🤘🎸🎤 Vårdklockan i Visby imorgon kl 19.00! Folkhögskolan i Hemse på lördag kl 18.00! VÄLKOMNA!
Kom och lyssna! I Visby eller Hemse! Nästa vecka smäller det!!! Tjoho😊
Ikväll är det jazz och blueskonsert kom vetja ❤️☀️😄
I veckan så fick vi komma och spela hos @regiongotland på förnyelsedagen. Tack för det fina bemötandet! ❤️🎸
Idag hade vi besök av @violetgreensweden och de berättade om blues världen ur ett kvinnligt perspektiv vilket just idag kändes särskilt fint. Efter en fantastisk konsert så hade vi också en workshop med bandet där vi pratade bland annat om textskrivande och vi rörde vid ämnen som frihet och jämställdhet. Tusen tack 🙏🏼#internationalwomensday ❤️❤️
Lovisa är kung på gitarr och kommer hädanefter ta alla våra solon 😎🤘🏼🎸
Idag hade vi vår sista spelning på @wisbygymnasiet och vi fick ett jättefint bemötande av en go publik 😍Nu har vi stängt turnébussarna för denna gången och tar en veckas lov! Tack till alla platser dit vi har fått komma och spela och tack till våra härliga lärare för all hjälp! ❤️🚌🎶 Vi ses efter lovet igen 🫶🏼❤️
Tusen tack till @fenix_ungkulturhus för det härliga bemötandet och den fantastiska publiken ni bjöd på! Härligt att komma och spela för er! Ikväll laddar vi om för ny konsert, vi ses väl där? ❤️🎶
Soundcheck inför eftermiddagens konsert för röda korset här i Hemse 🫶🏼
Under denna veckans gång har vi repat inför kommande vecka som blir fylld av konserter runt om på Gotland, och vi är jättetaggade på att få komma ut och spela ❤️✨
Hej allesammans! Vi är i fortsatt gång med nya genrer varje vecka och snart är det dags för ett nytt Mitt i veckan för oss. Vi kommer hålla er uppdaterade när det närmar sig 🤗🫶🏼
Vi är tillbaks från lovet och denna veckan lägger vi fokus på… You guessed it country 🤠 Detta är våra försök att ”get in the right mindset”
Från en härlig (men kall) dag mellan två konserter i Fårösund då några av oss drog på utflykt till Fårö 🐑
Vi förbereder oss inför våra uppkommande Lucia och julkonserter! ❤️🌲🎅🏼 Hoppas ni har lika mycket ”julfeeling” som vi! PS den som kan gissa vem som är under stjärngosse hatten är vis och har vår respekt 🫡
Kom till Hemse Kyrka på Måndag den 12/12 kl. 18.30 och Lyssna på musiklinjens Luciatåg!🌟
Laddar upp inför konsert i Fårösund på bästa sätt! 😎🎶 Te och kaffe = ❤️
TW: Jump scare 🫣😵
Från lördagens äventyr 🤩 Vi är alla tacksamma för möjligheten att få ta del av så mycket av Gotlands kulturliv!
I lördags var några av musikerna på konsert! Det var fantastiskt att få ta del av 🤩