Allmän linje

SFI

Sfi, svenska för invandrare, erbjuds till dig som nyligen flyttat till Sverige och vill lära dig svenska. Studierna följer de nationella kursplanerna för sfi. 

Sfi - Svenska för invandrare

Hemse/Fårösund   100%  1–3 år

Sfi, svenska för invandrare, erbjuds till dig som nyligen flyttat till Sverige och vill lära dig svenska. Studierna följer de nationella kursplanerna för sfi. 

På utbildningen i svenska för invandrare (sfi) får du lära dig grunderna för att kunna prata och skriva svenska.

Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardagen och på arbetet. När du har fått godkänt på en kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

 

Vad är en folkhögskola?

Om utbildningen

Svenska för invandrare (sfi) är en kommunal språkutbildning för vuxna personer med annat modersmål än svenska. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i svenska språket.

Svenska för invandrare är inte en folkhögskolekurs utan är en del av den kommunala vuxenutbildningen. Det är därför kommunen som avgör om en studerande har rätt till och behörighet för att studera på sfi.

Kursen går inte att söka via webbplatsen utan du får kontakta Region Gotland för mer information och ansökan till Svenska för invandrare, sfi, på Gotlands folkhögskola. Du hittar länkar längre ner på sidan. 

 Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta oss. Du hittar kontaktinformationen längst ner på sidan.  

Image

Efter utbildningen

Etableringskursen

Etableringskursen är ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Kursen vänder sig till dig som är nyanländ på Gotland. Under sex månader läser deltagarna svenska, lär känna samhället på olika sätt, har studie- och yrkesorientering, deltar i skapande verksamhet och i folkhögskolans gemensamma aktiviteter.

Kursinformation

Plats: Hemse och Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1-3 år

Viktiga datum

Kurstid: Löpande antagning under året

 
 

Målet med utbildningen

I den utsträckning som framgår av elevens individuella studieplan ska eleven ges möjlighet att:

  • uppnå kraven för en yrkesexamen som innebär att eleven har en av branschen godtagbar nivå av yrkeskunnande för att vara väl förberedd för yrkeslivet,
  • uppnå kraven för en högskoleförberedande examen som innebär att eleven har tillräckliga kunskaper för att vara väl förberedd för högskolestudier, eller
  • tillägna sig goda kunskaper i de kurser som ingår i elevens individuella studieplan och som kan användas för vidare studier och i samhälls-, arbets- och vardagsliv.
Kontakt Hemse
Kontakt HemsePer-Olof SahlbergDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och biträdande rektor
Tel 070-447 68 20
Kontakt Fårösund
Kontakt FårösundBjörn SölvhammarDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och biträdande rektor
Tel 0498-20 38 82, 070-447 67 39
Information från Region Gotland om sfi

Kurser startar kontinuerligt under hela året. All undervisning på sfi är gratis, men du är inte berättigad till studiemedel. Om det inte finns särskilda skäl ska utbildningen kunna påbörjas inom tre månader. Läs mer om sfi på Region Gotland.