Skip to main content

Skrivarlinjens projektår

Skrivarlinjens projektår ger dig möjlighet att arbeta med ett eget skönlitterärt manus (prosa, poesi eller dramatik) under handledning.

Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om litteratur, litterär gestaltning och få perspektiv på ditt eget skrivande. Projektåret syftar också till att du ska hitta rätt i din skrivprocess: att genom disciplin och inspiration nå fram till en passion för skrivandet. 

Utbildningen sker på distans.

Distans
100%
1 år

Kursinformation

Plats: Distans
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 6

Viktiga datum

Kurstid

26 augusti 2024–11 juni 2025

Ansökningsperiod 1

15 januari–30 april 2024

Har du inte hunnit ansöka? Ingen fara! Vi kommer att öppna ansökan igen 30 maj–30 juni. 

Ansökningsperiod 2

30 maj–30 juni 2024

Om utbildningen

Målet är att du vid projektårets slut har ett färdigt manus att lämna till förlag, men också att du skaffat dig kunskaper för vidareutveckling inom det litterära fältet.

Skrivarlinjens projektår är en distansutbildning och ställer höga krav på din förmåga till självständigt skrivande och läsande. Din handledare och din responsgrupp följer ditt manus och din utveckling under hela läsåret. Föreläsningar, seminarier och textsamtal hålls digitalt. 

En gång per år ses vi fysiskt i samband med studiebesök i Stockholm. 

Det är tillåtet att kombinera denna utbildning med deltidsjobb eller deltidsutbildning, men studietakten är 100 % vilket innebär att du förväntas hålla ett högt tempo. Vi räknar med hög kvalitet både på texter ur ditt eget projekt och på den respons du ger de andra deltagarna i gruppen.

Du som tidigare har gått ett första år på någon av landets skrivarlinjer eller motsvarande kan söka utbildningen. Har du gått skrivarlinjen hos oss har du inte förtur till projektåret.

Målet med utbildningen

Syftet med projektåret är att du ska få tid att arbeta med ett eget skönlitterärt manus – prosa, poesi eller dramatik – samt få handledning i detta arbete. Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om litteratur, litterär gestaltning och få perspektiv på ditt eget skrivande. Projektåret syftar också till att du ska hitta rätt i din skrivprocess: att genom disciplin och inspiration nå fram till en passion för skrivandet.

Målet är att du efter kursens slut har ett färdigt manus att lämna till förlag, men också att du skaffat dig kunskaper för vidareutveckling inom det litterära fältet.

Utbildningen innehåller

Eget arbete med projekt

Detta kursmoment pågår under hela kursen och är själva kärnan i ditt arbete. Du gör research, antecknar, söker inspiration, fotograferar, låter andra provläsa och  förstås – skriver.

Inför varje inlämning bör du avsätta några timmar till att bara redigera den text du tänkt lämna in. Allt detta är självständigt arbete.

Enskild handledning

Under hela läsåret har du regelbundna samtal med din handledare då du får möjlighet att diskutera text, litteratur och ditt egna skrivande på tu man hand. Deltagarna har också möjlighet att kontakta handledare vid behov under vardagar. 

Föreläsningar och seminarier

Under året har vi digitala föreläsningar och seminarier.

Kurslitteratur

Vi läser gemensamt ett fåtal böcker, omkring tre per termin, som vi sedan diskuterar i hel- eller halvgrupp. Du köper eller lånar själv böckerna. 

Studiebesök

I maj eller juni gör vi studiebesök i Stockholm. Vi besöker Sveriges författarförbund, Författarcentrum och något bokförlag.

Du bekostar själv resa, uppehälle och eventuella entréavgifter. 

Studietakt

Det är tillåtet att kombinera denna utbildning med deltidsjobb eller deltidsutbildning, men studietakten är 100% vilket innebär att du förväntas hålla ett högt tempo.

Vi räknar med hög kvalitet både på texter ur ditt eget projekt och på den respons du ger de andra deltagarna i gruppen.

Textsamtal i grupp

Deltagarna ger och tar emot respons på texter. Gruppen är desamma under hela perioden.

Mötena, som återkommer varannan vecka, sker på distans, via Zoom. För att distansutbildningen ska bli meningsfull ansvarar du som deltagare för att hålla programvaran för e-möten uppdaterad och fungerande på din dator. Se också till att webbkamera och mikrofon fungerar. 

Lärare på skrivarlinjens projektår

    • Staffan Cederborg
      Linjeledare och lärare

      Staffan är högskoleutbildad inom Kreativt skrivande och Svenska. Sedan debuten 1998 med bilderboken "Instrumentjakten", utgiven på Rabén & Sjögren, har han hunnit med ett antal romaner för ungdomar och unga vuxna utgivna på Bokförlaget Opal. Böckerna "Hjärnpunka" och "Mitt bisarra liv som död" har båda blivit musikaler på Länsteatern på Gotland. Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.

      E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Karl Svantesson
    Lärare

    E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • En grupp med människor sitter vid bord och applåderar. Foto.
  • Närbild. Händer skriver i ett block. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Du som tidigare har gått ett första år på någon av landets skrivarlinjer eller motsvarande kan söka utbildningen. Du som gått första året på Gotlands Folkhögskolas Skrivarlinje har inte förtur till projektåret.

I din ansökan till Skrivarlinjens projektår ska du bifoga:

  • Betyg och intyg från tidigare utbildningar
  • Eventuella arbetsbetyg/-intyg
  • Personligt brev på max 3 A4-sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen. Berätta också om ditt läsande: hur och vad du läser och har läst, en halv till en A4-sida.
  • Projektbeskrivning på max 3 A4-sidor. Beroende på vad slutresultatet ska bli, kan det vara en synopsis, ett grovmanus eller en djupare beskrivning av och resonemang kring temat. Det ska också finnas med en beskrivning av vad du vill säga eller uttrycka med ditt projekt samt hur långt du har kommit och en tidplan för ditt arbete.
  • Textprov på 510 A4-sidor ur det projekt du tänker arbeta med (prosa, poesi eller dramatik).
  • Namn och telefonnummer till två referenspersoner

OBS! Texterna ska skrivas på svenska.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. 

Som deltagare på skrivarlinjens projektår betalar du en avgift på 3 400 kr/läsår.

Böcker som ska läsas till litteraturseminarierna köper du eller lånar själv på bibliotek.

Vid studiebesök betalar du resor, logi och entrébiljetter.

Under studiefinansiering kan du läsa om hur du söker studiemedel. Studiestödsnivån på skrivarlinjens projektår är: Gymnasienivå (A2)


Kontakt

Porträtt. Illustration.

Staffan Cederborg

Linjeledare och lärare